[#1] Laptop HP Pavillion dv5 1100ew - downgrade do XP
Hej, mam pytanie. Moja znajoma chce się dowiedzieć, jakie są szanse na downgrade z Viśty do XP na lapku jak w temacie. Posiada ktoś taki model?

[#2] Re: Laptop HP Pavillion dv5 1100ew - downgrade do XP

@OSH, post #1

Jeśli masz jeszcze na to szanse, idź go oddaj. Polityka tej firmy jest czymś niewytłumaczalnie chorym, a serwis wynajduje usterki znikąd. To tak a propos HP.

Przy moim ex-modelu dv6840ew, dowiedziałem się że HP przestało wspierać sterowniki pod platformę XP w momencie pojawienia się Visty. Jedyne co można dziś znaleźć, to sterowniki ludzi którzy jakoś je zabezpieczyli i powrzucali na chomiki itp. Jest też kilku producentów części, którzy udostępniają sterowniki na swoich stronach (czytniki papilarne, blutufy czy grafika).

Jest to wykonalne. Ciężkie, ale nie niemożliwe ;)
[#3] Re: Laptop HP Pavillion dv5 1100ew - downgrade do XP

@osik, post #2

To źle się dowiedziałeś. Każdy jeden laptop jest wspierany póki Microsoft nie zaprzestanie wspierania swojej platformy XP.

Szansa jest, z tym że format musi byc no i NAJWAŻNIEJSZE - normalnie XP nie wgrasz. Dlaczego? Bo z Microsoftem firmy laptopowe podpisały kontrakt na Viste. Co oznacza że bez modyfikacji w listę obsługiwanych kontrolerów (kiedyś ta informacja była przechowywana w BIOSie laptopa) dysków twardych (co za tym idzie wykrywania dysku podczas instalacji windy) nie zainstalujesz windy.

Tyle....

[#4] Re: Laptop HP Pavillion dv5 1100ew - downgrade do XP

@bombermax, post #3

Jakiś czas temu próbowałem zainstalować XP na jednym Asusie. Żeby w ogóle zainstalować XP'ka trzeba było najpierw programem nLite spreparować odpowiednią płytkę (dodać sterowniki RAID bodajże do obrazu płytki, oraz opcjonalnie dorzucić najnowszego Service Pack'a i taki obraz wypalić), wtedy odpadał problem niewidzenia dysku przez instalatora windows i dało się bez problemu zainstalować XP'ka. Jednak schody zaczynają się kiedy już zainstalujemy windę i chcemy poinstalować sterowniki. Znalezienie sterowników pod XP dla laptopa z naklejką designed for Vista jest nie lada wyzwaniem i po kilku godzinach ciężkiej masakry stwierdziłem, że zainstaluję windowsa 7, który śmiga znacznie lepiej niż vista i wszystko wykrywa automatycznie. Na prawdę, jeśli lapik udźwignął Vistę to nie ma sensu masakrować się z XP'kiem, "siódemka" będzie optymalnym rozwiązaniem pod względem prędkości działania systemu, a czasem poświęconym na doprowadzenie komputera do stanu używalności ;) Do tego w necie można znaleźć zmodyfikowane wersje win7 z usuniętymi zbędnymi pierdołami dzięki czemu obraz jest o połowę mniejszy i nie trzeba żadnych aktywacji i innych wygibasów, instalujesz i używasz w zasadzie.

Pozdrawiam rotfl

EDIT: do płytki dorzucić sterowniki SATA nie RAID ;)

EDIT2: Poszperałem z ciekawości w necie i naprawdę lepszym rozwiązaniem będzie instalacja "siódemki". HP na swojej stronie dla tego modelu pod win XP ma tylko sterowniki do touch pada ;) i nie wspierają w ogóle win XP, więc pozostaje Ci szukanie sterowników pisanych przez desperatów i nawet jeśli uda Ci się je znaleźć , potem ściągnąć to i tak nie będzie gwarancji, że wszystko będzie działać ;)

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2010 11:49:10

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2010 11:56:02
[#5] Re: Laptop HP Pavillion dv5 1100ew - downgrade do XP

@Ciapo, post #4

1) nie trzeba preparowac plytki. w biosie trzeba zmienic po prostu sposob działania kontrolera dysków na AHCI( set as idie or cos w ten desen)

2) sprzet montowany w laptopach ,pomimo ze masz naklejke "designed pod wista" nie powstal wczoraj. wszystko co masz w srodku posiada drivery pod xp, tyle ze producent danego laptopa ich nie udostepnia. nie jest to jakims wielkim problemem , gdyz mozna uzyc driverow do danego ukladu od innego dostawcy lapow,czy tez czesto od producenta danego układu. czasem co prawda zdarzaja sie przypadki ze producent celowo zmienia id ukladu , by uniwersalny sterownik nie potrafil rozpoznac urzadzenia (producenci lapów czesto stosuja to w przypadku kart AMD/nvidia , oraz niektórych kart wifi. jednak 5 minut w googleu umozliwia znalezienie rozwiazania)
3) sterowniki do touchpada nie sa potrzebne , urzadzenia te dzialaja na generic driverze , ktory xp posiada. najczesciej sa to urzadzenia na sterowniku synpatica, bez problemu mozna znalezc w necie.

4) tekst o szukaniu sterownikow pisanych przez "desperatow" to jakas kosmiczna brednia .sterowniki sa, pisane pod xp , pisane przez producentow ukladow etc.

5) ps nie nalezy instalowac SP3 zintegrowanego z xp, sp3 mozna zainstalowac dopiero po instalacji wszystkich driverow. w wiekszosci przypadkow gdy zainstalujemy xp z sp3, to nie zainstaluje sie nam wiekszosc pasujących driverów xp (na moim i brata lapie nie instalowalo sie audio, wifi, oraz nie potrafilo wykryc bateri, o dziwo w sp2,bez problemu dzialalo to, pozniej na koniec mozna zrobic up do sp3)

@OSH dużo byś ułatwił podając model laptopa , i dokladny wykaz co w nim siedzi , np za pomocą linuksowej komendy "lspci" :)

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2010 15:11:14
[#6] Re: Laptop HP Pavillion dv5 1100ew - downgrade do XP

@DRACOX, post #5

Hmm czy nie lepiej bedzie postawic win7 32bit?
Stery z Visty i xp beda dzialac pod win7.
Mialem podobno sytuacje z lapkiem znajomego,tez hp itd. i siodemka okazala sie jedynym wyjsciem.

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2010 15:49:10
[#7] Re: Laptop HP Pavillion dv5 1100ew - downgrade do XP

@OSH, post #1

Instalowałem na tym laptopie Xp. Masakra. najpierw musisz sobie spreparować płytkę XP+ drivery do kontrolera. 2 dni kombinowania miałem. Potem była jazda ze sterownikami. Trzeba było przerabiać sterowniki jakimś programem aby dało się je zainstalować. Na allegro swego czasu jakiś koleś sprzedawał sterowniki pod XP do tego laptopa. Chyba po 35pln + wysyłka. Rozchodziły się jak ciepłe bułeczki.

Ja z tej opcji nie skorzystałem wolałem kombinować na piechotę. Ale i tak mi się nie udało wszystkiego zainstalować. Kamerka nie działała, czytnik linii papilarnych niby się zainstalował ale i tak nie chciał działać. Coś tam jeszcze nie działało. Ogólnie zajęło mi to 4 dni a sukces odniosłem w 80%.

Benedykt Dziubałtowski

[#8] Re: Laptop HP Pavillion dv5 1100ew - downgrade do XP

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Mogę pomóc w instalacji i z driverami.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem