[#1] Odzyskiwanie danych z partycji Windows
Sprawa jest tego typu: Miałem sobie xp chciałem zainstalować Vistę ale na xp dysk miałem podzielony na partycje c=10GB, d=25GB, e=35GB i f=40GB. Okazało się że 10GB to za mało na vistę więc zacząłem kombinować w instalerze (chciałem dołożyć dysk d do dysku c)i zniknęły wszystkie i teraz są 4 obszary na dysku niesformatowane. I co mam teraz zrobić? A potrzebuję danych z dysków e i f. Co więcej potrzebuję zainstalować jakiś system no i nie stracić potrzebnych danych.
Pomożecie?
Mogę ewentualnie podpiąć jakiś inny stary dysk chyba 10GB do zainstalowania chociaż xp-ka ale jakim softem mogę odzyskać to co było na dysku?

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2010 00:00:33
[#2] Re: Odzyskiwanie danych z partycji Windows

@Arbuz, post #1

Odpal płytę instalacyjną WinXP i wybierz napraw zamiast instalacji (przejdź do konsoli odzyskiwania).

Gdy już się wbijesz do konsoli to wydaj polecenia:
FIXMBR
EXIT

To powinno przywrócić partycje. Jeżeli Windows po tej operacji nie startuje z dysku, to uruchamiasz konsolę odzyskiwania jeszcze raz i wydajesz polecenia
FIXBOOT
EXIT

To powinno przywrócić możliwość bootowania Windows z dysku twardego.

Dokładniejszy opis konsoli odzyskiwania: http://support.microsoft.com/kb/314058/pl

Jeżeli zabawa z konsolą nie przyniesie rezultatów, to pozostaje świetny i darmowy Testdisk, najlepiej jako dodatek do jakiegoś LiveCD (najlepiej do GParted):
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Livecd

[#3] Re: Odzyskiwanie danych z partycji Windows

@APC74, post #2

Dzieki za pomoc ale niestety fixmbr nic nie naprawił ba nawet dołożył na początku dysku partycję 8MB a reszta pozostała taka sama. Gparted przydał się do usunięcia partycji i pożegnałem się już z danymi A mówiłem dzieciakowi zrób sobie kopię wszystkich ważnych rzeczy to nie chciała słuchać.
Jeszcze raz dzięki za pomoc. Instaluję Viśtę wio

[#4] Re: Odzyskiwanie danych z partycji Windows

@Arbuz, post #1

Mi się wydaje, ze dane najprościej odzyskać z kopi bezpieczeństwa, którą zawsze się robi przed takimi operacjami.

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: Odzyskiwanie danych z partycji Windows

@Arbuz, post #3

Nie lepiej od razu Win7 zainstalować?

[#6] Re: Odzyskiwanie danych z partycji Windows

@lord_spider, post #5

Pewnie, że lepiej ale kasy brak a na aledrogo udało mi się kupić oryginał za 100zł. A za jakiś czas jak dzieciak sobie uskłada kasę to sie zaktualizuje i i tak wyjdzie taniej

[#7] Re: Odzyskiwanie danych z partycji Windows

@Arbuz, post #1

Ja bym usunął wszystkie partycje, utworzył jedną wielką, quick format dla niej i potem Deep Scan programem Active Undelete. Wszystko odzyskasz. Oczywiście to trwa.

Edit: a jeśli partycje są już teraz dobrze widoczne, to możesz od razu wybrać którąś i zeskanować w poszukiwaniu plików.

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2010 12:17:22
[#8] Re: Odzyskiwanie danych z partycji Windows

@El Amigos, post #7

Właśnie skanuję i co nieco znalazło z tym że mam problem bo nie mam innego duzego dysku. Jedyny duzy jaki mam to w pegazie i pasiło by to połączyć przez wifi ale jakoś mi nie wychodzi

[#9] Re: Odzyskiwanie danych z partycji Windows

@Arbuz, post #8

Jak chcesz odratować dane najpierw zrób kopię posektorową dysku (HD Clone Free), dopiero wtedy próbuj odzyskać pliki. Do tego potrzeba dysku o tej samej pojemności, lub większego.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem