A propos tego obrazka, to przypomniało mi się, że w czasach feudalnej Japonii, to kobiety miały zakaz dotykania katany ( nie wiem jak to jest w przypadku tego krótszego miecza - bo wafel jestem ). :D
Krótsze mogły... dłuższe zresztą też (naginata). Inna sprawa że i tak była to rzadkość.
A co do katany, to nie tylko kobieta nie mogła jej dotknąć. Prawda jest taka że żaden szanujący się samuraj nie pozwolił nikomu innemu dotknąć swojego miecza... chyba że od strony ostrza ;)
Na pewno nie ninjato ( zbyt wygięty jak na moje oko ); zresztą ninjato to niejednokrotnie było tylko proste narzędzie dla ninja a nie dzieło sztuki w przypadku miecza samurajskiego ( mam nadzieję, że to moje zakręcone zdanie jest zrozumiałe :) ). Pozostaje wakizashi bądź tanto.
A co do katany, to teoretycznie kobieta mogła mieć... pod warunkiem że ktoś dla niej ją zrobił. Pamietać nalezy że każda katana była robiona na zamówienie. A że raczej żaden szanujący się mistrz nie zrobiłby dla kobiety... chyba że jakiejś bardzo szanowanej i zamożnej (taki miecz kosztował krocie).
Edit: w sumie dalej kosztuje bardzo wiele... i nie piszę tu oczywiście o ozdobnych podróbkach
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.