[#10]
Re: Symulatory Lotu - Gra Ktoś?
@rafgc,
post #9
Ja symulatory lotu uwielbiam, choć dotychczas grałem w gry, które symulatorami raczej nie byly (Frontier, Elite, X-Wing, Wing Commander). Na miano symulatorów może juz zasłużyć A.C.E., Fighter Bomber, F-117A Stealth Fighter, F-15 Strike Eagle, F-15 Strike Eagle II, F-14 Tomcat...oj duzo tego było. Niedawno wreszcie kupiłem Thrustmastera 16000M (polecam, zarąbisty joystick do symulatorów lotu wszelakiego rodzaju, praktycznie niezniszczalny). Kocham symulatory lotu, jest to mój ulubiony rodzaj gier komputerowych. Nie ma nic przyjemniejszego jak odpalić taką grę (szczególnie, jeżeli ma dobrą grafikę) i polatać, nawet tylko po to, by popatrzeć z góry na przesuwający się pod brzuchem samolotu świat. Dla prawdziwych maniaków symulacji (ze szczególnym uwzględnieniem symulacji kosmicznych) polecam Orbitera - darmowy program (grą to tego bym nie nazwał), niesamowicie realistycznie symulujący lot na orbitę, wszelkie manewry orbitalne oraz loty w kosmosie, z niesamowitą liczbą różnych dodatków w postaci scenariuszy, obiektów kosmicznych, statków latających (rzeczywistych i fikcyjnych). Liczba dodatków przekroczyła już 5000 i wciąż rośnie, a niedawno, po 4 (!) latach od powstania ostatniej wersji wypuszczono wersję 2010 z mnóstwem zmian i poprawiona strona wizualna. Kto ciekawy, niech zajrzy na stronę: http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/home.php . Ale ostrzegam - program jest niesamowicie skomplikowany, a instrukcja liczy dobre 300 stron i są to podstawowe informacje!