[#1] Uruchomienie stacji 1541 II z C128
Witam!
Chciałbym uruchomić stację 1541 II i mam problem. Niby coś mi tam wczytuje z dyskietek i wywala błąd. Są dwie hipotezy:
1) Mam zwalone wszystkie dyskietki, które dostałem w zestawie;
2) Mam coś źle ustawione z tyłu stacji (są 2 "przyciski" z tyłu mam pod
nimi 12 - numer stacji widziany przez C128 - i jak to ustawić żeby
działało z C128 w trybie C64/C128?
Poczytytałem trochę, ale nie wiem jak. Jeżeli się okaże, że dyskietki są do wywalenia mam nowe czyste. Może sprawdzić jakoś jak zapisuje i odczytuje stacja. W ogóle to chyba będę sprzedawał tego C128 i stację, bo czasu brak, a kasa przyda się na licencje Morphos-a, ale chce sprawdzić wszystko zanim ewentualnie wystawię.
Pomożecie?

[#2] Re: Uruchomienie stacji 1541 II z C128

@Ender, post #1

1. Jaką masz wersję C-128?
2.Tryb C-64 w C-128 uzyskuje się wydając polecenie GO64.
3. Przycisk z tyłu stacji przełącza nuemr stacji z domyślnego 8 na 9.
4. Jedyne dyskietki, jakie pójdą na tej stacji to DD. Nie używaj dyskietek HD.

[#3] Re: Uruchomienie stacji 1541 II z C128

@OSH, post #2

1) Zwykły C128 (zintegrowana obudowa i klawiatura) nie jest to wersja C128D.
2) Uruchomiłem komputer i wyświetla ekran startowy C128. Do emulacji C64 używam cartriga X C64.
3) Czytałem że przełącza, ale ja nie mam tam cyfry 8, ani 9, tylko 12 i zgłupiałem. Gdzieś widziałem info, że 8 to numer stacji dla C64, a 12 dla C128. Mam rozkręcać stacje, żeby jakies zworki przestawiać po to by była 8? Jeżeli nad jedynką przełącznik będzie na dole, a nad 2 do góry to jaki będzie numer?
4) Dyskietki te nowe są niestety HD. Wtopa. Mam jeszcze pokaźną skrzynkę takich niby zapisanych.

Ostatnia modyfikacja: 01.07.2010 00:14:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem