[#1] Falcon
Może kogoś zainteresuje

http://cgi.ebay.pl/Atari-Falcon030-with-68882-co-processor-and-14mb-RAM-/200510821273?pt=LH_DefaultDomain_146

[#2] Re: Falcon

@Tomski, post #1

Za te 587zł, czyli końcówkę jak stoi teraz to bym się skusił, ale za 1587 zł to już nie.

[#3] Re: Falcon

@Ender, post #2

Wogóle bym się nie skusił. Jedyne co mi zostało to "wizualny" pociąg do retro komputerów. Lubię je oglądać i tyle. Najbardziej podobają mi się Atari TT/Falcon oraz Amiga 1000/3000.

Kupujesz taki zabytek, podjarany słusznością wydatku, bo właśnie kupiłeś sobie komputer, który miałeś dawno temu lub nie stać Cię na niego było (bo rodzice nie dali i na zawsze pozostał w sferze marzeń), uruchamiasz i zonk!
Powrót do przeszłości bezbolesny nie jest. Stary monitor (albo i nowy i syfek na ekranie), dupiate rozdzielczości, drewniany system operacyjny, soft z epoki kamienia łupanego.

Zamiast eksperymentować na żywo na własnej psychice, lepiej uruchomić emulator i po chwili zobaczyć czym się można poparzyć. Ja ostatnio pomęczyłem AFROSA i zakup "tetetki" przeszedł mi bezpowrotnie (choć śliczna dla mnie jest nadal).

Jestem zdania, że retro zabawki powinny trafiać w ręce kustoszy, a nie popychaczy ikonek, którzy jako żywo nowoczesnych fetyszystów przypominają. Ba, nawet wandali lutując jakieś wynalazki do znikającej bazy sprzętu, która już ledwo zipie (tutaj Falcon to moim zdaniem przykład największego wandalizmu).
[#4] Re: Falcon

@przemysław, post #3

Może masz rację, ale współczesne systemy poza tym, że sa fajne cierpią na BRAK softu. Kilka programów tego nie rozwiąże. Cała nadzieja, że jak już będzie baza hardware to siły zostaną skierowane na pozyskiwanie softu. Bez tego systemy tracą na uroku, bo nie ma jak ich docenić w praktyce.

[#5] Re: Falcon

@Ender, post #4

Jednak ktoś go łyknął za te 1600zł po przeliczeniu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem