[#1] Informatyka od kuchni
Drodzy koledzy, chciał bym byście wspomogli mnie doświadczeniem i poradzili/polecili jakie tytuły warto przeczytać lub obejrzeć. Interesuje mnie wszystko co ma związek z historią komputerów i informatyki. Szczególnie interesują mnie losy firm Commodore i Amiga. Oczywiście tytuły związane z innymi również mile widziane.
Jedyne jakie już widziałem (jeśli chodzi o filmy) to "Piraci z doliny krzemowej" i "Deathbed Vigil". Od jakiegoś czasu czaję się na książkę "On the Edge: The spectacular rise and fall of Commodore", lecz na razie szkoda mi na nią wydać prawie 200 zł.
Bardzo proszę o jakieś ciekawe tytuły, jeśli możliwe również będę wdzięczny za linki do e-booków.

Z góry dziękuję i liczę, że mnie nie zawiedziecie. :)

[#2] Re: Informatyka od kuchni

@gohanks, post #1

[#3] Re: Informatyka od kuchni

@gohanks, post #1

Pozycja obowiązkowa dla każdego zainteresowanego historią komputerów osobistych:

http://allegro.pl/komputery-osobiste-spis-tresci-nowa-i1199196129.html

Bardzo rzetelnie i ciekawie napisana książka.

:)
[#4] Re: Informatyka od kuchni

@Daclaw, post #3

Polecam program "Sonda", ze szczególnym uwzględnieniem czteroodcinkowego cyklu "Czynnik Si". Linków oczywiście oficjalnie nie podam.

[#5] Re: Informatyka od kuchni

@gohanks, post #1

Pewnie nie całkiem o to Ci chodzi, ale może "Cyfrowe marzenia" Piotra Mańkowskiego?
Jak dla mnie, najlepsze materiały z zakresu historii komputerów to lektura "Bajtków", "Komputerów" i "Enterów" :)

[#6] Re: Informatyka od kuchni

@Cosi, post #5

Słyszałem już o tej książce co nieco, zdecydowanie zamierzam przeczytać. Bardzo dziękuję za wszystkie propozycje, zdecydowanie się przydadzą. Jeśli ktoś zna coś jeszcze też bardzo chętnie zobaczę :). Wiedziałem, że na Was można liczyć.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem