[#1] Czy jest tu jakiś spec od PC?
Witam, mam niemały problem z starym komputerkiem. Na elektrodzie nie potrafili mi pomóc.

Płyta główna to Intel Advanced/ZP 634468-810, system Win 98SE, procek całe 75 MHz :) zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji jaką znalazłem czyli 1.00.06.BS0, link do manuala http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=364205&sid=fe7bbfeabc1a36e27792fab9abae8322.

Na płycie jest śledź COM1, ale że nie chciał działać to kupiłem kontroler COM na PCI CyberPro firmy SIIG, info:
http://www.siig.com/ViewProduct.aspx?pn=JJ-P010A3. Sterowniki ładnie się zainstalowały, w Menedżerze jest OK.

Ale komputer w ogóle nie wykrywa myszy podłączonej do tego portu. Dodam, że ta sama mysz działa na tym samym kontrolerze i tej samej wersji sterowników (tylko że dla XP) na kompie z którego teraz piszę.

Wyłączałem w BIOSie oryginalne porty i w systemie, zmieniałem na karcie sterownika kontrolera porty i nic. Dalej nie widzi myszy.

Znalazłby się ktoś kto może mi pomóc? Chciałbym oddać tego sprzęta starszym do grania w pasjansa i słuchania disco polo, bo mi za często mój komputer zajmują :)

Pozdro i z góry dzięki :)

[#2] Re: Czy jest tu jakiś spec od PC?

@jaa2, post #1

A sprawdzales mysz pod COM2 na plycie glownej ?
Czy pewny jestes ze sledz jest sprawny i na pewno go poprawnie podlaczyles ?

Sciagnij Hirens BootCD i przetestuj z kompem.
[#3] Re: Czy jest tu jakiś spec od PC?

@jaa2, post #1

wsadź śledzia w inne PCI. Być może karta jest przeznaczona dla 3.3V slotu, natomiast wkładasz go do 5V. Problem w tym że nawet jeśli taki SLOT PCI załóżmy 2.0 czy 2.1 dostarcza 3.3V plus te 1.7V to i tak karty przeznaczone dla slotów z 3.3V typowo nie będą działać na tych PCI 5V.

Jeśli Twoja płyta posiada Slot PCI 2.2 lub 2.3 to przesadź go, jeśli nie to niestety karta jest zbyt nowej konstrukcji dla Twojego PC.

[#4] Re: Czy jest tu jakiś spec od PC?

@jaa2, post #1

nie wiem co tam jeszcze wtykasz ale pentium 120 mhz odtwarza mp3 na granicy wydolnosci, mysz wtedy skacze. (44.1k i stereo).
[#5] Re: Czy jest tu jakiś spec od PC?

@Valwit, post #4

@Norbert:
COM2 ma 25 pin a ja nie mam przejściówki. Zresztą śledź od COMa1 zepsułem.

@Valwit:
Akurat właśnie słucham mp3 na 75 MHz i w Wolfa3D się grać nie da :)

@bombermax:
Właśnie trochę o tym poszperałem i znalazłem to: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=424829.
Rzeczywiście, na płycie mam złącze do podłączenia 3,3V :) I to może być powód dla którego pewna karta USB nie chciała działać! To znaczy działała, ale czego bym do niej nie podłączył (mysz USB, pendrive) po kilku sekundach normalnego działania komputer łapał zawiechę, i to taką, że tylko reset pomagał.
Może pomoże i tej karcie.

Dzięki za naprowadzenie mnie na dobry trop, będę próbował doprowadzić 3,3V do tego gniazda :)

Pozdro wszystkim!

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2010 22:00:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem