[#1] Plik wsadowy/skrypt DOS/Windows
echo tekst >> C:1.txt

To polecenie doda ciąg "tekst" do pliku 1.txt. Chcę mieć dokładnie to samo, ale dla wszystkich plików znajdujących się w folderze, czyli:

echo tekst >> C:*.txt

...ale to nie działa. Ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić?

Ostatnia modyfikacja: 16.10.2010 23:07:19
[#2] Re: Plik wsadowy/skrypt DOS/Windows

@El Amigos, post #1

Generalnie musisz wylistować zawartość całego folderu do jakiegoś pliku, zmodyfikować ten plik tak by do każdej wylistowanej tam ścieżki dostępu zostało dodane echo tekst , po czym wykonać polecenie EXECUTE z argumentem w postaci ścieżki do tego pliku.

O ile dobrze kojarzę,to polecenie AmigaDOS: LIST z argumentem LFORMAT twoim przyjacielem. Coś w stylu:

LIST C:#?.txt LFORMAT=" echo text >> C:%s" | execute
[#3] Re: Plik wsadowy/skrypt DOS/Windows

@Dopuser, post #2

Ja to musze miec na Windowsie, ew. Linux jeszcze tez ujdzie.

[#4] Re: Plik wsadowy/skrypt DOS/Windows

@El Amigos, post #3

dla linux/unix:

for i in /podmontowany_dysk_C/*.txt ; do echo tekst >> $i; done

[#5] Re: Plik wsadowy/skrypt DOS/Windows

@El Amigos, post #3

Dla Win:

for %%i in (*) do @echo tekst >> %%i

[#6] Re: Plik wsadowy/skrypt DOS/Windows

@snajper, post #5

Dzięki panowie! Zaraz sprawdzę. :)

Edit: strim - dziala na Debianie.
snajper - "w tym momencie %%i bylo nieoczekiwane" - taki mam blad. Win7 x64.

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2010 01:24:17
[#7] Re: Plik wsadowy/skrypt DOS/Windows

@El Amigos, post #6

snajper - "w tym momencie %%i bylo nieoczekiwane" - taki mam blad. Win7 x64.

Prawdopodobnie dlatego, że wklepujesz to w linii komend zamiast uruchamiać przez bat - a w tej sytuacji powinno być %i zamiast %%i (a temat jest "plik wsadowy", więc uznałem za zbędne dopisywanie tej informacji ;)).

[#8] Re: Plik wsadowy/skrypt DOS/Windows

@snajper, post #7

Prawdopodobnie dlatego, że wklepujesz to w linii komend zamiast uruchamiać przez bat - a w tej sytuacji powinno być %i zamiast %%i (a temat jest "plik wsadowy", więc uznałem za zbędne dopisywanie tej informacji ).
Działa dokładnie tak jak napisałeś, dzięki. ;) Nie wiedziałem, że jest różnica między odpaleniem .bat a wpisaniem tej samej linijki w cmd.exe.

Poza tematem...
Jak masowo wymienić (funkcja Replace) znaki w plikach tekstowych? Mam 100 plików .txt i w każdym chcę zamienić ciąg tekst na text.
Tutaj już kompletna dowolność programu/systemu, bo to raczej jednorazowo będę mieć.

[#9] Re: Plik wsadowy/skrypt DOS/Windows

@El Amigos, post #8

Chociażby EditPad Lite ma taką opcję (ctrl+f i trzeba tylko zaznaczyć żeby zamienił we wszystkich otwartych plikach).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem