[#1] Podlączanie diód pod głośniki
Witam, postanowiłem dla ciekawego efektu podłączyć diody do głośników i rozmieścić po pokoju. Problem w tym że chce aby było ich dużo a nie powinny w dużych ilościach brać zasilania z głośników,bedzie brzydko grało i może sie coś zepsuć. Wiec wymyśliłem sobie że podłącze je do +5v z jakiegoś starego zasilacza poprzez rezystor. Coś takiego zadziała? I jeszcze mam pytanie bo nie pamiętam jak to było, te +5v podłączyć do anody czy katody? I pod którą żyłę w głośnikach podłączyć diody?

[#2] Re: Podlączanie diód pod głośniki

@Roszak, post #1

A po co chcesz oswieslic glosniki diodami ?
Glosniki masz "grac" a nie swiecic.
[#3] Re: Podlączanie diód pod głośniki

@Roszak, post #1

Jak weźmiesz tylko diody i rezystory, to zadziała w taki sposób, że będzie się świecić cały czas takim samym światłem. Napięcie dodatnie podłącza się do anody.

[#4] Re: Podlączanie diód pod głośniki

@rafgc, post #3

Chodziło o to że mają "migać" w rytm muzyki.

[#5] Re: Podlączanie diód pod głośniki

@Roszak, post #4

Ja kiedyś podłączyłem żarówkę od ciągnika, chyba miała 12 v albo 9 i wpiąłem tam gdzie się podłącza głośniki. Efekt był bardzo fajny, im głośniej lub więcej niskich tonów tym żarówka jaśniej świeciła, ale trzeba uważać :D Ja dwa razy spaliłem końcówki mocy, za głosno dawałem :D

[#6] Re: Podlączanie diód pod głośniki

@parallax, post #5

Ty tak serio czy to jakaś prowokacja? :)

[#7] Re: Podlączanie diód pod głośniki

@Roszak, post #6

Serio.

[#8] Re: Podlączanie diód pod głośniki

@Roszak, post #4

do tego potrzeba jeszcze tranzystora, który uciągnie obciążenie tych diod + potencjometr do wyregulowania. Jasność świecenia będzie zależała od głośności.

[#9] Re: Podlączanie diód pod głośniki

@rafgc, post #8

rafgc mógłbyś bardziej opisać to jak to podłączyć ze sobą?

[#10] Re: Podlączanie diód pod głośniki

@Roszak, post #9

Dajesz + na kolektor, do emitera podłączasz diody, każda z rezystorem, między bazę a masę wstawiasz potencjometr, do potencjometru podajesz sygnał z głośnika przez jakiś rezystor, dobrać eksperymentalnie zaczynając od dużych wartości i kondensator (100nF powinien wystarczyć ale można spróbować z większym).

Musisz obliczyć jaki prąd będą pobierały twoje diody i dobrać tranzystor pod to obciążenie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem