[#1] La Zoubida
Oto co znalazłem marnując czas na jutubie:

http://www.youtube.com/watch?v=54YE868-LLw

To chyba jakiś program satyryczny z czasów, gdy jeszcze śmianie sie z arabów nie powodowało zamieszek na ulicach.

Animacje w tle mają identyczny styl jak amigowa gierka "Adventures of Moktar", która to była fajniejszą odmianą Titusa The Fox. Z tego co wiem, to Moktar był właśnie jakoś powiązany z tym typkiem. Jego ksywa to Lagaf, ale wszystko co znalazłem jest po francusku.

Ktoś miał z tym styczność albo zna dobrze język żabojadów i wie coś więcej o tym durnym programie i jego związkach z amigą :D ?

---edit--
O co jeszcze znalazłem :) : http://en.wikipedia.org/wiki/La_Zoubida

Ostatnia modyfikacja: 25.10.2010 20:21:30
[#2] Re: La Zoubida

@Grygus, post #1

A czym się różnił Moktar od Titusa prócz główną postacią?

[#3] Re: La Zoubida

@Grygus, post #1

Co było do odnalezienia właściwie już znalazłeś. Lagaf' był (a może i jest nadal) francuskim komikiem/artystą. O czym opowiada singiel "La Zoubida" pisze na przytoczonym przez Ciebie linku do wiki. Les adventures de Moktar to nic innego, jak "growa" wersja tego utworu, Moktar wyrusza do Barbes po Zoubidę (wg moich domysłów "księżniczka zamknięta w klatce", którą można znaleźć na planszy 7, oraz 11 jest właśnie Zoubidą), następnie udaje się wraz z nią na te tańce (plansza 16).
Sądząc po tym, co widać na teledysku gra musiała w trakcie produkcji przejść sporo zmian, wizerunek samego Moktara też uległ pomniejszeniu. Na teledysku widać też postać włamywacza z latarką (pod koniec filmu, gdzie widać fragmenty czegoś, co przypomina wczesny zarys planszy 14), którego nie ma umieszczonego w grze, natomiast można odnaleźć jego wizerunek w pliku ze sprite'ami wszystkich wrogów, nie jestem pewien czy przypadkiem nie użyto go w wersji ms-dos tej gry.
Podobieństwo Moktara i Lagafa też nie jest przypadkowe, swoją drogą przez całą grę często przewija się motyw Lagaf'a (plakaty z nim na planszy 15, graffiti na murach). Oczywiście w Titus The Fox wszelkie te motywy usunięto (wraz z całą planszą 15 również), co nieco zubożyło tą grę względem Moktara. Możliwe jest natomiast "wciśnięcie na siłę" planszy 15 z Moktara do Titusa, pomijając kilka pomniejszych errorów graficznych temu zabiegowi towarzyszących - plansza działa.

Ostatnia modyfikacja: 04.11.2010 15:42:57
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem