[#1] Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1
Witam wszystkich a w szczególności osoby zainteresowane moim projektem, o ile takie są? Ale do rzeczy. W Graffiti wrzuciłem jakiś czas temu kilka zdjęć Mini Wieży(projekt wykonany ale zarzucony dalszy rozwój jego na dzień dzisiejszy) oraz ostatnio - Piekarnika(wersja prototypowa widoczna jest na zdjęciach). Link do tych przystawek:http://www.ppa.pl/graffiti/index.php?kategoria=60&podkategoria=327
Ostatni rysunek jaki zamieściłem to projekt w CAD'zie - Piekarnika RC1 - z poprawkami w stosunku do prototypu. Jestem w stanie wykonać takich obudów kilka - wiadomo wiążę się to z kosztami z mojej strony. Nie chciałbym w ciemno wykonać takie obudowy a potem jak to mój szef mawia "gotować na nich zupy". W związku z tym moje pytanie: czy ktoś z Was byłby zainteresowany kupieniem takiej obudowy?
W skład takiej obudowy wchodzą tylko blachy(blacha aluminiowa 1.5[mm]), pręty stalowe a wszystko to pomalowane proszkowo a dodatkowo widoczne zewnętrzne powierzchnie pomalowane lakierem bezbarwnym. Wycinanie, gięcie, spawanie, malowanie, lakierowanie etc. elementów profesjonalnie a nie metodą chałupniczą. Do właściciela takiej obudowy zostaje dokupienie sobie elektroniki, śrubek, nakrętek i co tam jeszcze będzie potrzebne do podłączenia do Amigi.
Na obecną chwilę jestem w stanie wykonać kilka sztuk takich obudów - Piekarnika RC1 a w przyszłości różnie to może być - zmiana pracy itp., itd..
Jeśli ktoś chce więcej informacji, zdjęć to proszę pisać na e-mail. Dodam od siebie jeszcze, że jak ktoś potrzebuje informacji z drugiej strony - użytkownika - to proszę kontaktować się z INCO(mam nadzieję, że się nie obrazi iż go tu "wskazuję palcem":)). INCO posiada wersję prototypową Piekarnika i być może będzie chciał się z Wami podzielić swoimi wrażeniami, spostrzeżeniami.
Obudowę tę projektowałem z myślą o stacji dyskietek SONY MPF920-E oraz CD-SLIM TEAC-224(jak dobrze pamiętam w tej chwili). Z innym i napędami nie sprawdzałem.

Z tego wszystkiego zapomniałbym dodać, że cena takiego Piekarnika RC1 byłaby około 100zł plus koszty wysyłki(12-20zł) w zależności od tego jakbym to spakował. Może uda się mi kupić pudełka(ale tylko wtedy gdy będzie więcej chętnych na Piekarnik RC1) do tych obudów - nic specjalnego, zwykłe kartonowe pudełka, które dużo by nie podniosły kosztów wysyłki. A tak zapakowana obudowa na pewno dotarła by w nienaruszonym stanie. Co do czas realizacji to myślę, że jakieś 4-6 tygodni a może i szybciej.

[#2] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@Tomski, post #1

Jakiś taki minipiekarnik do Efiki mógłby być niezły... Z mojego punktu widzenia. Z wycięciem w kształcie motyla i podświetleniem na niebiesko.

Ostatnia modyfikacja: 07.11.2010 14:26:44
[#3] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@G. Kraszewski, post #2

Co do Efiki to ktoś z forum już kontaktował się ze mną(w tej chwili nie pamiętam musiałbym zerknąć i poszukać w e-mailach). Jak tylko dojdzie do skutku spotkanie i ściągniecie wymiarów z Efiki to kiedyś taka obudowa powstanie.

[#4] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@Tomski, post #3

To ja byłem. Jak będę planował przejazd w Twoich okolicach na pewno odezwę się wcześniej - sprawa dalej jest aktualna ;).

[#5] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@Tomski, post #1

Hehe, spokojnie, wszystkim zainteresowanym oczywiście służę pomocą.
Moim zdaniem to całkiem fajną i poręczna rzecz, szczególnie gdy posiadamy jakieś dopalone Amigi (myślę głównie o A1200, ew. A600) i Amigowy zasilacz nie wystarcz(jest potrzeba przerobienia atx'a) a, a zamontowane wew. desktopu karty rozszerzenia uniemożliwiają montaż np. cdslim.

Ja w tej chwili mam już elektronikę z zewnętrzną stacją , zasilacz i przejściówke do cdslim. Pozostaje mi jedynie zakup jakiegoś slima i powkładanie tego wszystkiego do obudowy.Także ostatnio nieco "ruszyłem" ze składaniem piekarnika.

@Tomski: Przez długi weekend napiszę do Ciebie w sprawie kilku moim zdaniem ważnych modyfikacji które przyszły mi do głowy podczas próby włożenia tego wszystkiego (patrz wyżej) do piekarnika.

Pozdrawiam

[#6] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@inco, post #5

Widzę, po ilości postów, że zainteresowanie tą obudową jest raczej bliskie zeru.
1. Czy wynika to z tego, że informacje zamieściłem w dziale Hyde Park?
2. A może sama wieża nie odpowiada Wam?
3. Czy też może cena jest dla Was wygórowana?
4. Czy może w Forum Amiga zamieścić te informacje, aby dotarło do większej ilości Clasicowców?

Pozdrawiam
Tomek

[#7] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@Tomski, post #6

1 byc moze
2 odpowiada
3 jest nieworowana
4 polecam
[#8] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@Tomski, post #6

Mała ilość postów rzeczywiście może być spowodowana działem w którym jest temat gdyż nowe posty w temacie nie są wyświetlane na stronie głównej. Ja dopiero dzisiaj trafiłem na ten temat. Cena wcale nie jest wygórowana.

Jeśli nadal masz ochotę na zaprojektowanie i wykonanie obudowy do efiki to ja jestem zainteresowany, ale mam kilka uwag:

1. Jakość wykonania twojej obudowy jest OK (zwłaszcza wycięcie boinga fajnie wyszło) tylko nie podobają mi się uszy na których piekarnik stoi i za które można go złapać z góry. W wersji dla amigi 1200 musi tak być bo jak sam napisałeś rozwiązuje to problem kompatybilności ze złączem PCMCIA, a w wersji dla efiki mi bardziej odpowiadałoby po prostu przyklejenie czterech płaskich gumowych nóżek od spodu.
2. Wymiary zewnętrzne obudowy musiałby uwzględniać długość mojego radeona z 256 MB pamięci który jest dłuższy o ok 2 cm od wersji 128 MB. Drugi problemem jest sposób zasilania efiki. Jeśli wszyscy chętni mają efika zasilaną przez PicoPSU to nie ma problemu, ale jeśli ktoś ma np. zasilane zrobione na zwykłem zasilaczu ATX tylko pozbawionym obudowy to trzeba by chyba zaprojektować dwie wersje wielkości obudowy.
3. W wersji dla efiki tylna ścianka obudowy posiadałaby więcej wyjść niż piekarnik do A1200 więc też musiałbyś poświęcić więcej czasu na jej wykonanie. Czy nie stanowi to dla ciebie problemu?
Przy okazji trzeba by uwzględnić że będą też dwie wersje tylnej ścianki ponieważ są dwie wersje radeonów jedne mają dwa wyjścia drugi mają trzy (jedno dodatkowe na taśmie). Myślę że prawie idealną tylną ściankę ma oryginalna obudowa genesi do efiki tylko brakuje w niej właśnie miejsca na to trzecie gniazdko d-sub które jest w niektórych kartach na taśmie. Rozwiązaniem tego problemu byłoby chyba podwyższenie obudowy i dla ludzi którzy mają taką kartę byłoby do wycięcia jedno gniazdko więcej. Jak wygląda oryginalna obudowa możesz zobaczyć na stronie www.directron.com/efikakit1.html.
4. W oryginalnej obudowie na bokach są otwory zapewniające przepływ powietrza. Mi podoba się pomysł żeby zamiast nich wyciąć po obu stronach napis efika. Na stronie www.efikafoundation.com/efika-prn-gallery.html możesz zobaczyć o co mi chodzi tylko tam wydaje mi się że wykonanie jest trochę niechlujne.
5. Na przednim panelu proponowałby tylko zamontować jakieś estetyczne diody od sygnalizacji pracy hd i power. Chyba że masz możliwość fajnego wygrawerowania motyla tak jak na jednym ze zdjęć na powyższej stronie.

Napisz w jakiej miejscowości mieszkasz to może ja mam po drodze do ciebie to mógłbym podrzucić ci efike żebyś mógł zacząć projektowanie.

[#9] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@Bigo, post #8

Mała ilość postów rzeczywiście może być spowodowana działem w którym jest temat gdyż nowe posty w temacie nie są wyświetlane na stronie głównej.

W rzucę na Forum Amiga. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Cena wcale nie jest wygórowana.

Mnie też tak się wydaje, że cena nie jest wygórowana - dużej"marży" nie narzuciłem.

Jeśli nadal masz ochotę na zaprojektowanie i wykonanie obudowy do efiki to ja jestem zainteresowany

Jak najbardziej jestem zainteresowany. Z tym, że to potrwa. Będę robił to w swoim wolnym czasie a tego jak każdy mam nie za dużo.

, ale mam kilka uwag:

Są one wskazane, gdyż ta obudowa jest dla Was a nie dla mnie:D. Mnie jako Clasicowca nie interesują inne "około Amigowe" sprzęta:D i systemy.

1. Jakość wykonania twojej obudowy jest OK (zwłaszcza wycięcie boinga fajnie wyszło) tylko nie podobają mi się uszy na których piekarnik stoi i za które można go złapać z góry. W wersji dla amigi 1200 musi tak być bo jak sam napisałeś rozwiązuje to problem kompatybilności ze złączem PCMCIA, a w wersji dla efiki mi bardziej odpowiadałoby po prostu przyklejenie czterech płaskich gumowych nóżek od spodu.

Tak jak będziecie chcieli tak zrobię. Z ta obudową do A1200 jest tak jak napisałeś powyżej.

2. Wymiary zewnętrzne obudowy musiałby uwzględniać długość mojego radeona z 256 MB pamięci który jest dłuższy o ok 2 cm od wersji 128 MB. Drugi problemem jest sposób zasilania efiki. Jeśli wszyscy chętni mają efika zasilaną przez PicoPSU to nie ma problemu, ale jeśli ktoś ma np. zasilane zrobione na zwykłem zasilaczu ATX tylko pozbawionym obudowy to trzeba by chyba zaprojektować dwie wersje wielkości obudowy.

Tutaj to na początek musiałbym skupić się na jednej uniwersalnej obudowie a potem ewentualnie kombinować. Tak jak pisałem wszystko zależy co chcecie aby tam było.

3. W wersji dla efiki tylna ścianka obudowy posiadałaby więcej wyjść niż piekarnik do A1200 więc też musiałbyś poświęcić więcej czasu na jej wykonanie. Czy nie stanowi to dla ciebie problemu?

Wykonanie jak wykonanie. To jest tyle samo czasu - mniej więcej. Najpierw to muszę ściągnąć wymiary z efiki a potem zaprojektować to co chcecie. Pewno nie od razu ale powoli da się zrobić. Na czas zrobienie to raczej nie podejmuję się. Ale dołożę wszelkich starań aby to w miarę szybko zrobić. Pierwsze 2 prototypy mogę zrobić prawie za friko a potem na podstawie Waszych uwag zrobić powiedzmy RC1.

Przy okazji trzeba by uwzględnić że będą też dwie wersje ...

To się zobaczy w praniu.

Jak wygląda oryginalna obudowa możesz zobaczyć na stronie www.directron.com/efikakit1.html.

Oglądałem projekty. Jeśli to by miało być coś takiego jak na tych zdjęciach to raczej droższe od Piekarnika nie powinno to być.

4. W oryginalnej obudowie na bokach są otwory zapewniające przepływ powietrza. Mi podoba się pomysł żeby zamiast nich wyciąć po obu stronach napis efika. Na stronie www.efikafoundation.com/efika-prn-gallery.html możesz zobaczyć o co mi chodzi tylko tam wydaje mi się że wykonanie jest trochę niechlujne.

Dostanę rysunek(może być JPG,BMP etc, ja sobie przerobię) napisu takiego jak chcecie i taki wytnie się. Trzeba pamiętać, że takie litery jak "e" i "a" muszą być tak zrobione aby nie wypadły środki. Czyli dodane mostki trzymające środki albo tak narysowane literki, że te środki nie nie są połączone - taki design ich.

5. Na przednim panelu proponowałby tylko zamontować jakieś estetyczne diody od sygnalizacji pracy hd i power. Chyba że masz możliwość fajnego wygrawerowania motyla tak jak na jednym ze zdjęć na powyższej stronie.

Dostanę dane od Ciebie/Was info o wymiarach ich to zrobi się na nie miejsce. Co do motyla to grawerki w aluminium nie mam możliwości zrobić - laserem nie tniemy aluminium w pracy. Sam motyl może być wycięty jak Boing w Piekarniku. Tylko tutaj też muszę dostać rysunek(BMP, JPG etc.) jego przy tych samych założeniach co napis efika. Trzeba go tak narysować aby po wycięciu nie wypadały jakieś jego elementy - patrz jak jest zrobiony Boing w Piekarniku.

Napisz w jakiej miejscowości mieszkasz to może ja mam po drodze do ciebie to mógłbym podrzucić ci efike żebyś mógł zacząć projektowanie.

Znajdziesz mnie w bazie Amigowców na PAU BASE. Szukaj mojej ksywki.

[#10] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@Tomski, post #9

No niestety nie mieszkasz zbyt blisko mnie, ale postanowiłem ci przesłać efike kurierem. Na maila z mojego profilu przyślij mi swoje dane potrzebne do przesyłki.

[#11] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@Bigo, post #10

Hmmm. Nie chciałbym dostawać w ten sposób sprzętu z wielu względów.
Strim obiecał, że jak będzie w mojej okolicy to podrzuci efikę. A jego ładniejsza połówka pochodzi z okolicy gdzie mieszkam. Tak ,że mnie mam, iż koło świąt Bożego Narodzenia będę mógł pościągać wymiary z efiki oczywiście:P.
Pozostaje uzbroić się w cierpliwość.

[#12] Re: Nowa Amiga;) - Piekarnik RC1

@Tomski, post #11

Ok. To czekam. Jak już będziesz miał wymiary ściągnięte to daj znać na forum że coś się ruszyło.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem