[#1] Monitor LCD
Witam

Przymierzam się do kupna nowego monitora do 24 cali. Polecacie jakieś konkretne modele? Monitor powinien posiadać wejścia VGA, DVI oraz HDMI, Scart w sumie mile widziany. Służyć ma głównie do komputera.

[#2] Re: Monitor LCD

@pampers, post #1

Konkretnie to polecić mogę pewne cechy i parametry. Z mojego punktu widzenia polecam:
- format 16:10 i rozdzielczość 1920 x 1200 (1680 x 1050 odchodzi do lamusa)
- matryca S-IPS, najlepiej matowa (kąty 178/178 )
- Display Port, DVI-D, ewentualnie jakieś USB
- Pivot i możliwość dobrej regulacji pion/kąt nachylenia

Prosty i przyzwoity monitor tego typu to np: HP ZR24w.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2010 15:23:21
[#3] Re: Monitor LCD

@przemysław, post #2

Ciekawy, cena trochę więcej niż miałem zamiar wydać ale da radę jeszcze. Tylko ten brak HDMI :(

[#4] Re: Monitor LCD

@pampers, post #3

To popatrz po S-IPSowatych Dellach, też są dobre (Eizo/NEC moim zdaniem na potrzeby "Kowalskiego" są trochę przepłacone).
Być może teraz gdybam, ale HDMI prędzej namierzysz przy monitorach o formacie 16:9.
Gdybym miał wyjść poza powyższe marki z kursem na niższą cenę, to przegrzebałbym jeszcze ofertę Samsunga.
[#5] Re: Monitor LCD

@przemysław, post #4

Trochę taki szeroki jak na 24 cale.
[#6] Re: Monitor LCD

@przemysław, post #4

Znalazłem takiego, cena nawet dobra w porównaniu do sklepów, pewnie spadł z ciężarówki ;)

http://allegro.pl/item1335214948.html

[#7] Re: Monitor LCD

@pampers, post #6

Model monitora dobry, problem w tym że ten na aukcji posiada skazy. Poczytaj bardzo dokładnie opis, to wychwycisz o czym mowa. Niestety takich monitorów na allegro jest pełno (czytaj z "gwoździem" w opisie).
[#8] Re: Monitor LCD

@przemysław, post #7

No właśnie teraz doczytałem że używka i to "dotykany".

Co byś polecał z Samsungów?

[#9] Re: Monitor LCD

@pampers, post #8

Szczerze to nie mam pojęcia, napisałem że przejrzałbym je przy założeniu kursu na "cenę". Dość dawno miałem całkiem niezły panel Samsunga 20" 1680x1050 - choć pewnie niezły to on był wtedy, a nie teraz. A czy jest tam coś fajnego teraz to nie wiem. Najważniejsza jest matryca i kąty widzenia, pasowałoby też widzieć taki monitor na żywo (bo może Ci jego jasność nie spasować) - na złącza patrzyłbym na końcu.
Trzeba uważać, teraz na rynku jest cała masa chłamu, z matrycami TN gorszymi od niejednej matrycy z taniego laptopa.
[#10] Re: Monitor LCD

@pampers, post #1

http://allegro.pl/lg-23-w2353v-pf-krakow-24h-fvat-hdmi-full-hd-i1339724530.html

krótki opis u zytkownika:
http://forum.pclab.pl/topic/476628-LG-flatron-W2353VPF/

HDMI, D-Sub, RGB, Composite, DVI, czas reakcji 2ms!

dlaczego LG? Bo ma fenomenalne warunki gwarancyjne.
Nawet 1 subpixel uszkodzony (nie mówie już o całym pixelu uszkodzonym) upoważnia ich do wymiany na nowy monitor (30dni, po 30 dniach ISO-II)

jakość wykonania - bardzo dobra, zawsze dobrze spasowane obudowy, sama matryca co prawda TN ale o świetnych parametrach. Oczywiście matowa.

różnorodność wejść/wyjść

w domu to już 3 LG. Przedtem śmiałem się że nie kupię akcesoriów do PC od producenta AGD... ale szybko przeprosiłem za te słowa.

Nie chcę płacić za firmę. Za to że ktoś napisze na stickerze "Made not in CHINA" (choć i tak jest) czy inne bzdety. Liczą się dla mnie parametry a LG zawsze mimo niskich cen ma je na przyzwoitym poziomie.

(niejednokrotnie ich monity są lepsze w testach od BenQ, iiyamy czy innych, za które trzeba słono bulić)
tanie nie zawsze oznacza szajsowate (na szczescie jeszcze).

LG=POLECAM!

Ostatnia modyfikacja: 28.11.2010 18:04:26
[#11] Re: Monitor LCD

@bombermax, post #10

A nie lepiej jakiś Samsung lub Nec, Ctx?
[#12] Re: Monitor LCD

@parallax, post #11

Samsung każe Ci się wypchać jak coś jest nie tak z monitorem (typu obudowa peknieta/przesunieta czy tez problemy z matryca - bady, smugi i takie tam inne)
NEC - w większości bardzo kiepskie matryce, zacofane o 4 wieki albo i więcej :) mają skłonności do pokazywania badpixeli (oszczędność w postaci zakupu matryc Quanta)

CTX - piszczy jakby ktoś mysz gwałcił :/

[#13] Re: Monitor LCD

@bombermax, post #12

Kwestie gwarancji określa karta gwarancyjna, ja np. miałem cały panel Samsunga wymieniony po za dużej ilości bad pikseli. Bez najmniejszego problemu. Nie generalizuj, wyjmij z pudełka i obejrzyj przed zakupem/odbiorem paczki pod kątem uszkodzeń mechanicznych i tyle.

NEC (dawniej NEC/Mitsubishi), no chyba nie za bardzo wiesz o czym piszesz. Jest produkt lepszy i gorszy, w zależności od tego ile masz pieniędzy i na jaki rynek produkt jest kierowany. Dlatego podałem pampersowi +/- czym ja bym się kierował przy wyborze LCDeka, bez nacisku na firmę, ale na parametry. Zresztą powiedzenie komuś kup LG to rosyjska ruletka, bo modeli jest sporo i są zarówno te lepsze jak i te kiepskie.

CTX ? - ostatni raz słyszałem o tej firmie jak miałem całkiem przyzwoity monitor 21" CRT (oczywiście był widocznie gorszy od Nec'a Multisync). Ktoś ich panele w Polsce sprzedaje?
[#14] Re: Monitor LCD

@przemysław, post #13

ale jeżeli kupujesz takiego Samsunga, to to jest właśnie ruletka!

Bo masz z miejsca ISO II co do pikseli, a tu, LG daje miesiąc! coś się nie podoba, zwracają na nowy!

Gdzie indziej to albo nie będą chcieli przyjąć, albo bedziesz musiał żyć z pikselami, albo TV/Monitor będzie naprawiany.. a nie wymieniony na nowy.

"Punkt honoru" LG rządzi. Tym bardziej że kurier przyjezdza do Ciebie i masz 0zł jeśli chodzi o całkowity koszt usług gwarancyjnych.

[#15] Re: Monitor LCD

@bombermax, post #14

Dla wszystkich produktów z gwarancją "door-to-door" przyjeżdża kurier i za darmo odbiera i przywozi reklamowany sprzęt. Gorzej gdy reklamacja jest nieuzasadniona, bo wtedy za kuriera i serwis zapłacisz osobno.
Nic nowego z tym kurierem, taką gwarancję "d2d" mają np. notebooki, chociażby przez niektórych pogardzany Acer.

Nie chce mi się wierzyć, że LG wymienia panel na nowy, jeśli się klientowi coś nie podoba. To "coś" raczej musi być dobrze uzasadnione, a nie bo tak (np. taki nawet fajny, ale troszkę za ciemny...).
[#16] Re: Monitor LCD

@przemysław, post #15

Ja tam na Szajsunga złego słowa powiedzieć nie mogę. Od prawie dwóch lat używam SyncMastera 943 SN 19'' i nie mam się do czego przyczepić, a od prawie roku posiadam też ich telewizor LE37B6000 i jestem bardziej niż zadowolony. Widziałem nawet w programie "gadżet" porównanie tego TV z analogicznym modelem LG i stwierdzili, że poza różnicą 1000 złotych w cenie (na niekorzyść LG) oba telewizory w zasadzie mają identyczne parametry.

Co do gwarancji to się nie wypowiem, bo odpukać, jeszcze nie musiałem z niej nigdy korzystać. Jednak prawda jest taka, że wszystko zależy od konkretnego egzemplarza. Nawet kupując sprzęt mega renomowanej firmy możemy trafić na wadliwy egzemplarz i nic na to nie poradzimy. Różnica jest tylko taka, że u firmy z większą renomą tych wadliwych egzemplarzy powinno być mniej.

Pozdrawiam rotfl

[#17] Re: Monitor LCD

@przemysław, post #15

1)nie wszyscy producenci mają gwarancje door-to-door dla swoich produktów
2)w LG nawet kiedy reklamacja jest nieuzasadniona - nie płacisz nic za expertyze
3)LG wymienia o byle pierdnięcie sprzęt. Ważne jest nie tyle uzasadnienie klienta ile stan faktyczny - czy klient nie uszkodził sprzętu sam.
4)3 lata w handlu RTV/AGD/Multimediami dały mi pewne spojrzenie i wnioski do analizy producenckiej. LG ma najlepsze warunki gwarancyjne bezapelacyjnie.

Mojemu brratu rok temu w 42" wdarł się "przecinek" - inny serwis producencki by olał klienta (nie nasza WINA!) a tutaj? wyjeli robaka zdechłego, 0 za robote, przywieźli do domu i gratis komplet ścierek fibrowych do LCD.

Mój kuzyn miał źle spasowną obudowę, drobna szczelinka. Ale pedant dał to na gwarancje i co? Po 2 tygodniach nowy model, nieskazitelny.

Znajomi, krewniacy (a razem sporo ich) skarżyli się na towar innych producentów, że robią niesamowite problemy. Sam to zauważyłem przyjmując sprzęt wielokrotnie od klientów którzy zażyczyli sobie serwisu. I były jaja nieziemskie.

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2010 17:43:12
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem