[#1] partycja 128gb partycja RAW dysk 1TB
Mam problem z dyskiem twardym w pececie. Po zmianie płyty głównej z jakiegoś historycznego epoxa na gigabyte K8NF9 ultra, dysk WD10EARS 1TB jest wykrywany jako dysk 128 GB, na którym jest partycja bez filesystemu o tej pojemności. na starej płycie głównej działało to bez zarzutu z jedna partycją NTFS na całą pojemność. Dodam, że nie jest to wina systemu operacyjnego, jak odpalę Linuksa live CD, jakiś dosowy programik do partycjonowania, czy Windowsa, zawsze jest te cholerne 128gb. Komputer jest od kumpla i zależy mu na danych, które są na tym dysku, więc format w grę nie wchodzi. Jak można temu zaradzić?

[#2] Re: partycja 128gb partycja RAW dysk 1TB

@Banderas, post #1

Wygląda mi to na problem z BIOSem. Nie jestem pewien czy to jego wina, ale zaktualizowanie go na pewno nie zaszkodzi.

[#3] Re: partycja 128gb partycja RAW dysk 1TB

@jaa2, post #2

Dysk 500gb działa jak należy na tym kompie, po za tym podłączyłem dysk do mojego kompa i jest to samo... Już wyczaiłem, że mam wyłączoną pozostałą część dysku, tylko nie wiem jak ją przywrocić, potraktowałem gnoja HDAT2 i MHDD, chciałem ustawić fabryczną wartość LBA, ale w obu programach wywala fail, za to HDD Capacity Restore Tool nie działa z moim i kumpla kontrolerem sata....

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2010 17:42:04
[#4] Re: partycja 128gb partycja RAW dysk 1TB

@Banderas, post #3

A co robiłeś w MHDD? Wyłączałeś HPA? Jeśli jest włączone, to pomoże zdjęcie tego poleceniem NHPA. Polecenie RHPA powinno wyświetlić fabryczny rozmiar dysku.

[#5] Re: partycja 128gb partycja RAW dysk 1TB

@rafgc, post #4

Dokładnie to robiłem.
RHPA wyświetla faktyczny rozmiar, NHPA wywala fail.

[#6] Re: partycja 128gb partycja RAW dysk 1TB

@Banderas, post #1

Udało się, użyłem HDD Capacity Restore Tool, tylko musiałem poszukać płyty głównej na której zadziała, teraz tylko muszę przywrócić dane, ale to raczej nie problem, już kiedyś to przerabiałem.

[#7] Re: partycja 128gb partycja RAW dysk 1TB

@Banderas, post #6

Do odzysku danych polecam File Scavenger (czy jakos tak - jestem 40km od blaszaka). Odzyskal wszystko elegancko zachowujac nazwy plikow, katalogi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem