[#1] przesiadka z PC na Apple
Witam,

Jako że dawno, dawno temu byłem Amigowcem, teraz mam Amigę i się nią wciąż bawię przyszło mi do głowy aby to właśnie tu zapytać o kwestię męczącą mnie już od dobrego roku.

Chodzi tu oczywiście o przesiadkę z PC/Win(Vista/7) na Apple (np iMac 21,5').
Przesiadkę kogoś, komu w sercu dalej gra AmigaOS. Kogoś kto na co dzień używa w pracy Windows, naprawia i ma go już dość.

I w związku z tą przesiadką chciałem zapytać ludzi którzy mają za sobą już taką akcję.

1. Czym się kierowaliście przy podejmowaniu decyzji (tu chodzi o zmianę systemu)?
2. Jakie maszynki kupiliście i może dlaczego (cena, parametry, inne)?
3. Czy używacie Windows na Macu i jak? BootCamp czy VM pod OS X?
4. Czy odpalacie jakieś programy pod Windows bo ich po prostu nie ma na Maca i jak?
5. Zamiana jakich programów stanowiła największy problem?
6. Jakie aplikacje Applowe używacie, które nie wchodzą w skład systemu? Nie chodzi mi o np Photoshopa ale raczej o coś codziennego użytku w domu.

To na tyle, reszta pewnie przyjdzie później.

Pozdrawiam
Thom

[#2] Re: przesiadka z PC na Apple

@Thom/CT, post #1

1. Tym żeby co 5 minut nie trzeba było naprawiać czegoś, a jednocześnie dało się dociec w jaki sposób system funkcjonuje, a gdy trzeba móc rozłożyć go na części pierwsze.
2. Pierwszego maka kupiłem gdy tylko pojawiła się pierwsza wersja Maca Mini (2005?) - z uwagi na niską wtedy cenę (nowy kosztował 2000zł). Teraz mam nowego MacBooka Pro 13".
3. Nie, ale używam czasem VirtualBoxa do odpalania Linuxa.
4. Nie, nie mam takiej potrzeby.
5. W zasadzie to nie miałem nigdy problemu z tym... Tyle słyszę o tym, że ktoś jest przyzwyczajony do tego i owego, nie mógłby używać niczego innego. A ja zwyczajnie nie miałem takiego problemu.
6. XCode, Macports, MacTeX, Audacity, OpenOffice, VLC, MPlayer OS X, Transmission, Theremin, VirtualBox

Ostatnia modyfikacja: 30.12.2010 20:38:18
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem