@parallax,
post #75
no samo zdrowie. rogal pewnie z bialej oczyszczonej rafinowanej maki, swiezych drozdzy, dodatkowo substancje spulchniajace, utrwalajace, aromatyczne, sladzace, odkwaszajace, sol itd..

. oczyszczona biala maka i rafinowany bialy cukier to dwa produkty ktore nalezaloby wlasciwie wykreslic sobie z menu na zawsze, a panstwo powinno nalozyc na to dodatkowa akcyze, jak na tyton :). nie rozumiem tych wszystkich procesow oczyszczania, co zabawne, jest to tansze (z powodu wiekszego zbytu), choc poza samym zmieleniem ziarna wymaga dodatkowego procesu produkcyjnego, urzadzen, energi, odprowadzenia zanieczyszczen etc. - korzystnie wplywa na pkb i niekorzystnie na zdrowie.
ziarno sklada sie mniej wiecej w 75-85% ze skrobi i 15-25% z tzw. otoczki, to otoczka usuwana jest w procesie oczyszczania i rafinacji, a wlasnie otoczka zawiera cenne skladniki ktore organizm czlowieka musi z siebie wydatkowac zeby w pelni strawic skrobie - tak to natura urzadzila, a czlowiek spi....piepieerniczyl. niestrawiona skrobia jest przyczyna bardzo wielu dolegliwosci jelitowych i nie tylko...
dodatkowe popijanie (jeszcze ciepla woda! - ciepla woda + biała maka = kleik) z powodu wywolanego tym wszystkim pragnienia (rafinowane produkty sa pozbawiane wody, w to miejsce wstawia sie sol podrazniajaca zoladek...) jeszcze bardziej utrudnia trawienie, obled. ludzie co prawda wymyslili sobie zazywanie odpowiednich preparatow farmaucetycznych ktore poprawiaj perystatyke jelit itd., to daje ulge na chwile, ale na dluzsza mete szkodzi zdrowiu jeszcze bardziej...
Ostatnia aktualizacja: 28.04.2012 15:32:40 przez gx