[#1] Tusz - zamienniki
Czy możecie z czystym sumieniem polecić dobre zamienniki tuszu dla drukarki Canon MP510? Głowica drukująca jest w drukarce. Za dużo nie drukuję. Raz już jedną drukarkę, głowica w drukarce, musiałem wyrzucić na śmietnik przez zamiennik. Nie chciałbym w ciemno próbować jakichś zamienników.
Albo jakiej firmy zamienniki są dobre?

[#2] Re: Tusz - zamienniki

@Tomski, post #1

Z zamiennikami różnie bywa - na ogół częściej tusz z zamienników częściej zasycha niż oryginalny. Myślę że zamiast kupować zamienniki lepiej kupić reseter zasobników:
Link
i napełniać samemu puste zasobniki.

[#3] Re: Tusz - zamienniki

@Tomski, post #1

Do atramentówek i plotera korzystałem do tej pory z zamienników:
- ActiveJet (ploter HP)
- Printlab (drukarki atramentowe Epson A4 i A3+)
Gdybym miał wskazać lepszy z nich to byłby to ActiveJet (nigdy mi nie zaschły, a Printlabom się to zdarzyło).
Z tymże w przypadku plotera zdarzyło mi się ze dwa razy kupować ActiveJety napełniane (oryginalny, ale uzupełniony zasobnik, wypalony/usunięty znaczek HP i pewnie zresetowany chip).
Canona MP150/160 sam kiedyś uzupełniałem tuszem kupowanym na Allegro i chodził rewelacyjnie.

W przypadku uzupełniaczy/zamienników nie ma sztywnych reguł, że akurat taka firma i będzie dobrze. Ten rynek się zmienia (nowe modele) i warto poszukać informacji o zamiennikach lub tuszu do konkretnie Twojego sprzętu.

[#4] Re: Tusz - zamienniki

@Tomski, post #1

Nawet jak mało drukujesz i używając oryginalnych wkładów jest ryzyko zeschnięcia się głowicy .

A gdybyś kiedyś chciał zmienić sprzęt to polecam coś od HP .Pracowałem kiedyś przy regeneracji kartridży , i tam poznałem pewien fajny model HP Deskjet 920c czasem zamiennie z 930 .Był to nasz sprzęt testowy :) , cała "ufunflana" setki próbnych wydruków a działała jak złoto. Dodatkowo kartridże z głowicami o ogromnej pojemności . Jak się dziadostwo jakimś cudem zaschnie na allegro regenerowane są za grosze, tylko trzeba szukac uczciwych zalewanych tuszem pigmentowym . Ja polecam właśnie taką drukarkę oczywiście każdą z serii 9xx . 920c akurat jest fajna bo ma składany podajnik i nie zajmuje dużo miejsca , mam tez tusz pigment czarny narzędzie do odpowietrzania . Drukuje dużo ,kupiłem kiedyś 0,5 L czarnego i dolewam sobie po trochu tak już bydzie z 5 lat :) .Generalnie wszystkie HP mają głowice zintegrowane z pojemnikami , czasem po prostu są mniejsze i częściej trzeba im psiknąć;) . A tusze do zalewania tylko VISION TECH-a .Pewnie taniej wyjdzie kupno takiej drukarki niż oryginałów do cannona ;) .
[#5] Re: Tusz - zamienniki

@Tomski, post #1

ja zajechałem jednym zamiennikiem prawie nowe urządzenie wielofunkcyjne epsona...

skończył się czarny tusz, kupiłem zamienniki, wsadziłem czarny, drukowałem przez kilka dni, później drukarka stała jakiś tydzień i po tym czasie czarny przestał drukować - żadne czyszczenia głowicy nie pomogły. Drukarki od roku już nie włączałem, bo na szczęście mam jeszcze laser (działający bez problemu na niefirmowym tonerze ;)). Czyli ostrzegam przed zamiennikami i drukarkami z wbudowanymi głowicami :(
[#6] Re: Tusz - zamienniki

@ntx, post #5

Też się tego obawiam, że zapchają się głowice drukujące ale stanąłem przed dylematem płacić grube pieniądze za oryginały(w sklepie dla idiotów są one po 76zł sztuka a potrzeba 4szt, to tylko przykład). Tak, że zaryzykowałem i kupiłem ActiveJet. Jeszcze nie montowałem ich ale na dniach będę musiał wymienić zasobniki. Jak się zapchają dysze to będzie dobry pretekst aby wymienić sobie obecną już starą drukarkę atramentową na drukarkę laserową

[#7] Re: Tusz - zamienniki

@Tomski, post #1

Ja bym jednak radził używać oryginałów , z zamienników hmm można spróbować Black Point , za to odradzam Acessa

ps. teraz doczytałem że już kupiłeś:) , activy też mogą być

Ostatnia modyfikacja: 24.03.2011 20:35:16
[#8] Re: Tusz - zamienniki

@vegeta, post #7

Jak na razie zamiennik tuszu czarnego, ActiveJet, spisuje się dobrze w Canonie.
Pojawiła się nowa potrzeba - skanowanie/drukowanie w formacie A3. Czy coś możecie powiedzieć na temat tego urządzenia:

HP Officejet PRO 7500

Jak wygląda sprawa z zamiennikami tuszu?

[#9] Re: Tusz - zamienniki

@Tomski, post #8

Nic precyzyjnego Ci nie napiszę, poza tym że:
- linia biznesowa, więc lepsza niż dla Kowalskiego,
- sądząc po opakowaniu czarnego tuszu wygląda na to, że jest dość pojemne tzn. 69 ml (wyglądem przypomina mi wkłady do mojego plotera choć ma inny numer).

Jeśli nie jest to jakaś świeżynka, to na pewno są do tego zamienniki ActiveJet albo TF1 (tego ostatniego będę za niedługo testował).
Jeśli głowica jest zintegrowana z wkładem to będzie drożej, a jak nie to będzie tanio (dopóki się głowic nie zajeździ).

[#10] Re: Tusz - zamienniki

@Tomski, post #8

Co do zamienników to u mnie w Canonie M510 sprawują się bardzo dobrze od paru lat.

Używam ActiveJet oraz Art i jeszcze żadnego problemu nie miałem.

Co do drukarki HP Officejet PRO 7500 nie polecam zamienników, a w szczególności do drukarek HP. Miałem wcześniej HP i niestety padł dość szybko, dlatego przesiadłem się na Canona.

[#11] Re: Tusz - zamienniki

@Tomski, post #8

Nie pomogę Ci za wiele , mogę Ci tylko powiedzieć że pracowałem kiedyś w firmie z drukarkami i kserokopiarkami i gdy rozmawiałem z naszymi serwisantami to zawsze zachwalali zamienniki firmy black point . Musisz trochę powęszyć jeśli chodzi o kupno tuszy bo zwłasnego doświadczenia wiem że ceny w różnych sklepach czy hurtowniach moga się znacznie różnić
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem