To co napisales bardzo kloci sie ze strategia sprzedarzy duzych koncernow. Sony zalezy zebys gral na ich konsoli i tylko na ich konsoli, cala reszta konkurentow robi tak samo i wszyscy sa zadowoleni.
Nic sie nie kloci. To, ze kazdy chce aby kupowano tylko ich sprzet nie ma nic wspolnego z tzw. "targetem" i "rodzajem gracza" o ktory sie spieramy.
Jedyna konsola, ktora kierowala faktycznie w ten tzw. "target" bylo Wii - prosta grafika, kolorowe gierki o nieskomplikowanje fabule dla odbiorcy w przedziale wiekowym 5-12 lat. Nie ma to jednak zastosowania w przypadku PS3. Skupmy sie na faktach - Na PS3 wystepuje szeroki wachlarz rodzajów gier (tak dla dzieci jak i powazniejszych graczy). Do tego doszlo ostatnio "move" i "kinect" wytracajace ostatni atut Wii (co juz odbilo sie na sprzedazy tej ostatniej).
Reasumujac, osobiscie kupujac PS3 dokladnie bralem pod uwage, ze ta konsola zaoferuje mi mozliwosc gry w takie tytuly jak: Tekken, Gran Turismo 5, Dead Space, Assasin Creed, Killzone 2 itp. oraz zapewni rozrywke mojemu niespelna 6 letniemu synowi w postaci tytulow takich jak: LBP, Simpson's, Ratchet... itp. Do tego dochodza tytuly typu Party: Singstar, Quiz... Do tego mamy mozliwosc uzycia PS3 jako odtwarzacza multimedialnego, przegladarki itd. Zal jeszcze Linuxa, ktory poszerzal ten zakres.
Nie wiem zatem o jakim "typie gracza" w kontekscie PS3 mowisz, skoro jak na dloni widac, ze na te konsole mamy tytuly o roznym zakresie wiekowym i roznym typie rozgrywki (od bajowych przeslodzonych produkcji, przez chorory i wojenna rzez, po konkursy quizowe i wokalne). Z mila checia wyslucham co konkretnie masz na mysli szufladkujac posiadaczy PS3 w okresleniu "typ gracza".
Jak bys nie protestowal. Nowe gry sa dla nowych graczy, odpowiednio w wieku jakim my bylismy kilka dobrych lat temu. Dorastali w innej swiadmosci spoleczno kulturowej, cechuje ich inne pedejscie do estetyki, z tad nowe gry maja inny wyglad i taka a nie inna tresc.
Ale na czym opierasz tego typu teorie??? Ja mam namacalne dowody na to, ze to nie jest logiczny poglad. Owszem nasze dzieci wychowuja sie juz w innej rzeczywistosci, ale to my kreujemy po czesci rzeczywistosc, ktora to bedzie ksztaltowac ich swiatopoglad, estetyke itd. Aby nie byc goloslownym, jeszcze raz powolam sie tu na swojego syna, a jak wiadomo empiryzm jest najpewniejszym argumentem budujacym przekonania i opinie.
Syn lubi LBP, ale lubi i Motorstorma (w ktorym jest lepszy ode mnie). PS3 poznal na tyle wczesnie, ze gdy zaczalem go wprowadzac w swiat retrogrania (wyciagajac z szafy i piwnicy komputerki z mojej kolekcji) byl juz wedle twojej tezy "skazony" nowym standardem grafiki i nowymi granicami estetyki. Jak sie okazuje (o czym ja wiedzialem juz od dawna) czar Amigi, czy nawet starego Atari i C64 polegal na grywalnosci. Efekt jest tego taki, ze moj syn bawi sie rownie dobrze grajac W Superfroga, Pacmana, Flimbo Quest, czy Buble Bouble co i we wspomniane tytuly na PS3. Dziala jego wyobraznia jak za dawnch czasow u nas i uproszczona grafika zupelnie nie przeszkadza w poziomie fun'u.
Reasumujac twoja teza o ile nie jest bledna, o tyle jest daleko idacym uproszczeniem nie obejmujacym calego przekroju odbiorcow.
Jak mocno bys nie tupal nuzkami, developerzy nowych gier coraz mocniej narzekaja na wymuszone przez architekture PS3 ograniczenia/ciecia w produkcjach. Sony powiedzialo ze przez kilka lat w przod zapewni suport PS3, na ps2 tez teraz nawet kupisz nowe gry. Nie zaprzeczyli ze nie wprowadza na rynek nowej generacji konsoli stacjonarnych, w tym temacie cisza. Aktualnie oglosili nadejscie PSP2, strzalem w wlasna noge bylo by ogloszenie wszem i wobec PS4.
Stary, no mimo wszystko, ale proponowal bym jednak nie formulowac do siebie na wzajem zdan w ten sposob. Bez elementarnego szacunku do drugiej strony w dyskusji a takze do posiadanych przez niego pogladow, nie ma sensu dyskutowac, bo dojdziemy w pewnym momencie do zwyczajnej jatki.
Ja nie tupie nozkami, tylko opieram sie na faktach ktore ci przytaczam. Nie wiem gdzie ty wyczytales ze "coraz bardziej narzekaja". Jest wrecz odwrotnie - o ile na poczatku faktycznie narzekali (dzialo sie tak przy kazdej, poprzedniej konsoli Sony, z powodu na specyficzna architekture), o tyle teraz (tak jak i w poprzednich konsolach Sony) programisci coraz lepiej poznaja mozliwosci i tricki PS3 i coraz lepiej wykorzystuja to w nowych odslonach swoich gier, co przeklada sie na uzyskiwanie przewagi PS3 nad X360 w lepszych efektach w grach. To sa fakty i tak bylo przy kazdej poprzedniej konsoli Sony - Powstawaly gry I, II i III generacji w ktorej to programisci uzyskiwali efekty ktorych nie spodziewali sie sami konstruktorzy sprzetu.
Jedyna osoba ktora przebakiwala o "ograniczeniach PS3" byl tworca Gran Turismo 5, ktory w istocie rzeczy jest perfekcjonista (wystarczy spojrzec na to ile razy przesuwano premiere GT5 i wypowiedzi, ze gdyby mial czas to jeszcze by pare rzeczy dodal i poprawil).
Przytocz i mi wiarygodne wypowiedzi lub przeslanki sugerujace iz w najblizszych 2-3 latach pojawi sie PS4 to przyznam ci racje. W przypadku poprzedniczek mowilo sie o premierze kolejnej juz na 3 lata przed jej premiera. Jak narazie nie mowi sie o PS4 a wrecz zaprzecza jej powstawaniu, poniewaz wszystkie wskazniki pokazuja, ze PS3 wlasnie sie rozkreca, a sytuacja finansowa na swiecie nie sprzyja wypuszczaniu nowej generacji konsol. I to sa deklaracje specow zajmujacych sie branza gier, dosyc czesto przytaczane np. na PS3-site.
Do tego dochodzi problem coraz wiekszej zlozonosci nowych gier, coraz wiekszej ilosci szczegolow (za sprawa wyzszej rozdzielczosci, wiekszej ilosci efektow). To wszystko sprawia, ze produkcja kazdego tytulu wydluza sie coraz bardziej, co jest kolejnym argumentem przeciwko wprowadzaniu kolejnej generacji konsoli i co owa nowa generacje odsuwa w perspektywie czasu jeszcze dalej.
Sytuacja PSP i PSP2 jest zupelnie inna. PSP zostala "zlamana" juz na poczatku co przynioslo spore straty Sony, ale sprawilo rownoczesnie, ze na PSP pojawila sie masa fajowego oprogramowania niefirmowego. Bledem Sony byl rowniez naped UMD, dlatego zaczeto coraz glosniej mowic o PSP2 i dzisiaj wiemy juz jak wyglada.
otwartosc konsoli i jej architektury to mozliwosc odpalenia wlasnego softu i jej modyfikacji.
Siedze w konsolach od lat... otwartosc architektury to w glownym domysle mozliwosc modyfikacji hardwareowych. Otwartosc programowa byla poniekat w zamysle Sony wlasnie za sprawa opcji "install other OS". Zrezygnowali z tego, bo sie wystraszyli, ze to bedzie okno dajace mozliwosc zhackowania PS3. Mylili sie, a z powodu, ze zabrali "other OS" zostali ukarani szybciej niz sadzili.
Konsole w istocie rzeczy sa zamknieta architektura i to paradoksalnie stanowi o ich slabosci jak i sile (patrz watek o dopracowanym kodzie, ergonomi i 100% kompatybilnosci). Tak bylo od poczatku. Jedyna modyfikacja mozliwa jest od strony softu, a to jest inna para kaloszy.
Nie wiem o jakiej optymalizacji kodu piszesz, zadna z wiekszych firm nie pisze juz gier od podstaw. Taniej jest zakupic odpowiedni engine i zbudowac na nim gre, niestety powielajac wszystkie bledy niedogodnosci w nim zawarte. No tak juz jest niestety...
Tak ale developerzy dostaja na poczatku dokladnie te same narzedzia (I generacja gier na dana konsole), potem ucza sie ich dokladniej (II generacja), a nastepnie (tak jak dzisiaj) niektorzy (tak jak Crytek) pisza swoj silnik, ktory wykorzystuje na maksa konkretne uklady PS3
i ich mozliwosci (III generacja). Kompatybilnosci i dopracowanie kodu bierze sie stad, ze programista nie musi brac pod uwage tego, ze jeden posiadacz PS3 bedzie mial taka karte graficzna i tyle pamieci, a drugi bedzie mial cos zupenie innego, tylko wszyscy beda mieli to samo i mozna sie skupic na konkretnych insturkcjach dla konkretnego procesora (na tym swego czasu bazowala sila Amigi, na ktorej uzyskiwano efekty ktorych uzyskac sie nie powinno, a to za sprawa programistow, ktorzy nie byli "rozrzutni" tak jak w przypadku PC (wszak co ich to obchodzi, ze cos nie jest tak szybkie jak moglo by byc, skoro kazdy moze kupic sobie wiecej ramu czy szybsza grafike... poza tym napedzaja tym koninkture) i optymalizowali kazda linijke kodu.
Ostatnia modyfikacja: 02.02.2011 15:00:42