[#1] Transfer danych wifi między grzybami :)
Witam
Mam sobie ruter WiFi WT-2000ARM Modem/router ADSL2/2+ 125Mbps Turbo.
Wg. producenta przesył jest niby 125Mbps a u mnie (między Piecami a także między piecem a Pegazem kiedyś) jest to ok 350kB/s. Czyli przeliczając powinienem mieć gdzieś w granicach 15625kB/s czy tak? Nawet jeśli pomyliłem wielkość literek to i tak wg mnie powinienem mieć większy transfer. Wyjaśnijcie mi to jeśli się mylę a jeśli się nie mylę to jak to poprawić na windzie (lub ustawieniach rutera). No bo chyba nie ma wpływu na to że ruter jest podpięty pod neo 6megabit.
Pozdrawiam

[#2] Re: Transfer danych wifi między grzybami :)

@Arbuz, post #1

125Mb to 15,6 MB/s.. jesłi masz 6Mb neo to transfer bedzie sie krecił w okolicach 750KB/s.. a jesli chodzi o wifi to jakie masz karty wifi??
bo od nich tez transfer zalezy tak jak od ustawien routera

zepnij je kablem po co wifi??

ogolnie to mi sie juz wszytsko p****alo.. za duzo pracuje i ta jebana uczelnia... juz sie nie wypowiadam bo szkoda ;D

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2011 19:17:31

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2011 19:26:11

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2011 19:26:25

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2011 19:27:28
[#3] Re: Transfer danych wifi między grzybami :)

@Arbuz, post #1

125 Mbit jest tylko wtedy jeżeli:

a) karty w sprzętach obsługują standard 802.11n.
b) siła sygnału umożliwia połączenie się w tym standardzie.

Jeżeli a) nie jest spełnione, to w ruch idzie 802.11g – 54 Mbit/s teoretycznie (jakieś 6 MB/s), ale tu też obowiązuje b). W praktyce żelbetowy strop w domku jednorodzinnym potrafi zbić prędkość nawet do 1 - 2 MBit/s (120 - 240 kB/s). W oknie właściwości połączenia WiFi masz podaną rzeczywistą prędkość połączenia.

Moja ogólna rada - chcesz mieć szybko, kładź kabel.

[#4] Re: Transfer danych wifi między grzybami :)

@G. Kraszewski, post #3

Zacznę od Skiby:)
Czy prędkość Neo ma coś wspólnego z transferem między kompami w sieci domowej? Chyba nie. Transfer z netu mam właśnie koło 750kB/s

Teraz Kraszan:)
W oknie "stan" 4 na 5 kresek i prędkość 54Mb/s, jak mam 5na5 i jakość wspaniałą to też jest 54Mb/s. Przy grzybach są "gwizdki USB może trzeba zmienić być może mam za dużo stali w ścianach. Kabel odpada niestety. A może w ustawieniach rutera są jakieś odpowiednie do tego ustawienia?
Pozdrawiam

[#5] Re: Transfer danych wifi między grzybami :)

@Arbuz, post #4

Te "gwizdki" też muszą być w odpowiednim standardzie czyli N jeżeli są G to jest ich maksymalna prędkosć odbioru danych i tyle.
[#6] Re: Transfer danych wifi między grzybami :)

@TomK, post #5

Ok gwizdki są rodzaju G. Ale czemu transfer między jednym PC a drugim jest nadal 350kB/s nawet jeśli oba kompy postawię obok rutera a nie choć w połowie zbliżone do 6MB jak to ma być przy 54MBit/s?

[#7] Re: Transfer danych wifi między grzybami :)

@Arbuz, post #6

Ponieważ mogą się zakłócać. Interferencja, fale odbijają się po całym pomieszczeniu i do karty dociera ta sama paczka kilkanaście razy, protokół musi je wyeliminować. Jako że masz karty USB, to cała praca jest robiona programowo, czyli dochodzi transfer z/do systemu, a że te karty nie zawsze pracują w standardzie USB2.0 (no i Windows dokłada swoje opóźnienia przy dużym transferze) to masz realny spadek.

Każda karta jest nadajnikiem i pracując w tej samej częstotliwości (a musi) siłą rzeczy zagłusza inne urządzenia. Standard 802.11g ma na to rozwiązanie ale gdy nadajników jest dużo i są blisko, a chipsety są takie sobie to mają problem z odczytaniem poprawnej informacji z morza szumu jaki odbierają. Przepełniają się im stosy i wszystkie nie zatwierdzone paczki idą w niebyt, więc nadawca wysyła je ponownie i tak kilkaset razy na sekundę, etc.

Możliwości:
- ustaw tryb g w ruterze, niech nie męczy się czekaniem na n;
- zmniejsz mu moc nadawania, znacznie,
- przestaw komputery trochę dalej,
- możesz kombinować z trybem b, ale lepiej sprawuje się on na dużych odległościach, w terenie, i ma maks 11 Mbit.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem