[#1] Głośniki godne polecenia
Przymierzam się do zakupu głośników komputerowych. Planuję zakup za max. około 150 zł. Interesują mnie głośniki w systemie 2.1.

Jakie modele polecacie?

I przy okazji. Widziałem w sieci głośniki mające kilka wejść audio, tzn. można podłączyć jednocześnie np. DVD i komputer. Orientuje się ktoś, czy takie głośniki mogą miksować dźwięk z dwóch źródeł?

[#2] Re: Głośniki godne polecenia

@PopoCop, post #1

[#3] Re: Głośniki godne polecenia

@PopoCop, post #1

Ja używam starego modelu Creative 4+1 (nie pamiętam nazwy).
Jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku i mocy zestawu. Zestaw z powodzeniem nagłaśniał AEM 2009. Oj się działo!

Teraz nie orientuje się w modelach.

Ale generalna zasada jest taka że głośnik niskotonowy powinien mieć min. 10W mocy znamionowej i min. 10cm średnicy. Im więcej tym lepiej.
No i lepiej kupić zestaw znanej marki niż później pluć sobie w brodę za pieniądze wydane na marny sprzęt.
Jak to mówią: "Biednego człowieka nie stać na tanie rzeczy".

Co do miksowania:
Raczej nie ma takiej możliwości tylko przełączanie źródeł sygnału. Ale warto poczytać ulotkę.
[#4] Re: Głośniki godne polecenia

@stachu100, post #3

A jakie marki można uznać za znane?
Przypuszczam, że pewnie Creative. Logitech też?

[#5] Re: Głośniki godne polecenia

@PopoCop, post #1

Polecam głośniki w systemie 2.0 i nie jakieś tam Logitechy czy Creativea.

Genius Sp-Hf2000A bo o nich tu mowa - dają świetny dźwięk

Genius SP-HF2000A to 60-watowy zestaw, którego sercem są 1.5-calowe wysokotonówki i 4-calowe głośniki, po parze na kolumnę o wymiarach 163 x 305 x 180 mm każda. Model SP-HF2000A dostępny jest tylko w kolorze surowego drewna. Całość waży równe 7.3 kilograma

Dane techniczne:

* RMS (Watts): 60
* Woofer Driver jednostki: 4
* Pasmo przenoszenia 100Hz ~ 36KHz
* Stosunek sygnału do szumu: 85dB

a w systemie 2.1 polecam

Głośniki Genius 2.1 SW-HF2.1 1205

Dane techniczne:

* Producent OEM: Genius
* Liczba głośników: 3 szt.
* Liczba głośników satelitarnych: 2 szt.
* Głośnik niskotonowy: Tak
* Moc głośników satelitarnych :18 Wat
* Moc głośnika niskotonowego: 14 Wat
* Częstotliwość głośnika satelitarnego: 65 Hz - 20 KHz
* Wzmacniacz: Nie
* Impedancja:
o 8 Ohm
o 4 Ohm

[#6] Re: Głośniki godne polecenia

@PopoCop, post #4

[#7] Re: Głośniki godne polecenia

@parallax, post #6

A masz te głośniki ?

Używałeś ?

Słyszałeś je ?

A może tylko w sklepie je widziałeś?

Co do wyglądu to bym polemizował, ale jak to się mówi - o gustach się nie dyskutuje.

[#8] Re: Głośniki godne polecenia

@(V)(I)mothe(P), post #7

Mam. Ale obecnie mam podłączony mocniejszy zestaw JBLa. Tam ty post zresztą nie był skierowany do Ciebie, także nie wiem czemu odpowiedziałeś na niego i to jeszcze z takimi pretensjami.

[#9] Re: Głośniki godne polecenia

@parallax, post #8

Tam to nie były żadne pretensje.

A jak już odpowiadasz to czytaj post zadającego do końca, bo wydaje mi się że piszesz aby cokolwiek napisać.

Pisze jak BYK do 150 zł max - a Ty wyjeżdżasz za prawie 500 zł !

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2011 11:20:27
[#10] Re: Głośniki godne polecenia

@(V)(I)mothe(P), post #9

[#11] Re: Głośniki godne polecenia

@stachu100, post #3

Może model FPS1000 lub lepszy FPS2000 firmy Creative sygnowane logo CambridgeSoundWorks? Są to już stare głośniki właśnie 4+1 ale nie zamieniłbym ich. grają pięknie a jak potrzeba to i głośno :) nagłaśniają bez problemu 30 metrów kwadratowych. Model FPS1000 chodzi czasem na Allegro po 50zł w niezłym stanie i ze statywami do surroundów. Ale FPS2000 dzięki temu, że można je było podłączyć cyfrowo już kosztują więcej.

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2011 16:16:37
[#12] Re: Głośniki godne polecenia

@Adrian_GTC, post #11

Ja mam inne; sorka ale nie pamiętam modelu w tej chwili. Te co mam mają obudowę głośnika niskotonowego zrobioną ze sklejki i na tym głośniku jest osłonka z materiału.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem