[#1] FDD 1.44MB na USB
Używa ktoś takiej stacji w PC? Jakie wrażenia? Można jej używać do przenoszenia danych na Amigę (na dyskietce DD 720k)?

[#2] Re: FDD 1.44MB na USB

@PopoCop, post #1

Odświeżam temat, bo mam mały problem. Kupiłem stację 1.44MB na USB i niestety nie działa ona z moim laptopem (Samsung z Windows 7). Komputer wykrywa napęd (pokazuje że jest dostępny napęd A: ), ale nie rozpoznaje włożonej dyskietki sformatowanej wcześniej na PC. Nie działa też formatowanie dyskietek - format niby startuje, ale po chwili zatrzymuje się.
Czy to wina napędu czy może Windowsa 7?

[#3] Re: FDD 1.44MB na USB

@PopoCop, post #2

Najpierw zmień dyskietkę, może napędowi nośnik nie smakuje. Wiem, że to dziwne - niemniej byłem czegoś takiego świadkiem.
Później spróbuj zrobić ten sam manewr pod jakąś dystrybucją linuksa typu Live (odpalana z płytki lub z pendrive'a). Jak formatowanie dyskietki nie będzie możliwe, to pewnie wina:
a) albo kabelka łączącego floppa z USB,
b) albo faktycznie floppa szlag trafił

[#4] Re: FDD 1.44MB na USB

@przemysław, post #3

Odkopuję temat po miesiącu...

Stacja nie chciała działać z moim laptopem i Win7. Zwróciłem ją i dostałem kasę z powrotem.

Wciąż chciałbym mieć flopa podłączanego przez USB, więc jeśli ktoś ma stację, która działa z laptopem "napędzanym" przez Windowsa 7, to będę wdzięczny za podania modelu/producenta.

[#5] Re: FDD 1.44MB na USB

@PopoCop, post #4

Hej. Ja mam stację YD-8U10 Made in Kin Dzon Kill.
Działa w moim lapku pod Windowsem 7 64 bity. Czyta 720kb i 1,44.

Jak masz możliwość to polecam do wymiany danych ZIPa. Bije na głowę kabel szeregowy fdd i tym podobne rozwiązania.

Benedykt Dziubałtowski

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem