[#1] Pytanko z dziedziny komputerowej ale nie Ami.
Witam mam taki problem ( a wole zwrócić się do Ami braci niż gdzie indziej) że u znajomego w firmie zainstalowałem router (tplink) i do niego bezprzewodowo podłączyłem 6 kompów(siec zap. WPA2-PSK) i wszystko ok. Ale teraz do routera podpięta została drukarka sieciowa (sharp) i zaczęły się myki z ip (drukarka wpięta sieciowo w port 1). Oczywiście drukarkę zainstalowałem i all si ale w momencie jak mu prąd odetną ruter zmienia ip i muszę jechać i mu ręcznie port przestawiać. Jest jakiś sposób żeby nadać drukarce stałe ip???! Jak to zrobić?!pozdrawiam

[#2] Re: Pytanko z dziedziny komputerowej ale nie Ami.

@deejayremix, post #1

Przeważnie routery tp-link (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia) przydzielają dynamicznie numery od 100 w górę. W drukarkę na stałe wbijasz adres z końcówką poniżej 100 (np. 99) i masz spokój.

[#3] Re: Pytanko z dziedziny komputerowej ale nie Ami.

@G. Kraszewski, post #2

ok. A możesz napisać dokładniej gdzie to wpisać itp.

[#4] Re: Pytanko z dziedziny komputerowej ale nie Ami.

@deejayremix, post #3

W konfiguracji drukarki wyłączyć DHCP i przydzielić statyczne IP(o ile się da).
Możesz też spróbować w routerze zrobić tak, żeby konkretny mac dostawał konkretne IP.

Pozdrawiam
[#5] Re: Pytanko z dziedziny komputerowej ale nie Ami.

@Tomahawk, post #4

Jeżeli router przydziela wszystkim losowo IP, to lepsza jest ta druga opcja, czyli zarezerwować dany adres IP dla adresu MAC drukarki, ja tak właśnie mam poprzydzielane adresy komputerom w domu. Taka opcja powinna być w ustawieniach DHCP.

Ostatnia modyfikacja: 30.03.2011 18:45:48
[#6] Re: Pytanko z dziedziny komputerowej ale nie Ami.

@rafgc, post #5

Jeżeli wybierze tę opcję to wejśc na Router kliknąć DHCP rozwinie się podmenu, wybrać Addres Reservation i do dzieła.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem