[#1] Czym skorupka za młodu ....
Tak sobie rozmyślam jakby potoczyło się moje życie gdyby Mama zamiast C64 kupiła mi kiedyś np. motorynkę :) .

Miałem kumpla w podstawówce , od zawsze miał jakieś motorki często je zmieniał coś tam w nich dłubał ..mówił o jakiś zaworkach panewkach ..nic go nie rozumiałem o co mu się rozchodzi :) . Jak przychodził do szkoły miał często czarne paznokcie , albo tak przycięte że połowy nie było :) .Kiedyś nawet przewiózł mnie na WSK gdzie ten motor był 2x jak my . Wiem że później został mechanikiem samochodowym .

Ja w tym czasie miałem C64 i młóciłem , biegałem do sklepu po kasety ..później były inne sprzęty . Z bidy czasami brało się lutownicę do ręki .

Skończyło się tak że w każdej pracy jaką podejmowałem albo komputer był ważnym narzędziem albo ja traktowałem go narzędziami :) . Więc wyszło na to że "C64 dał mi później na chleb" :) .

I chciałem Was zapytać czy również to zamiłowanie w dzieciństwie skierowało Wasze tory życiowe w tym kierunku - czy pozostało to jedynie w sferze hobby ? .

Pozdrawiam
[#2] Re: Czym skorupka za młodu ....

@companiero, post #1

Ja przy pomocy Amigi zarobiłem parę złotych (komiksy i teksty w ACS), ale zawsze traktowałem ją jako hobby.

[#3] Re: Czym skorupka za młodu ....

@PopoCop, post #2

Ja też od dziecka miałem komputer i grałem i grałem i nie tylko, wiecie jak to jest za dzieciaka jak się ma na czym grać ;) No i w sumie komputer i cala podobna elektronika typu telefonysmartfonykonsole itd. to moje hobby do dziś, komputer mam, zamiast telefonu smartfon jak to na dobrego informatyka hobbyste przystało, pieniędzy też z tego mam trochę bo naprawiam wiele rzeczy no ale jednak nie zostałem informatykiem z zawodu, uczę się na Elektromechanika Pojazdów Samochodowych :) Jestem teraz na pierwszym roku szkoły i kilka dni temu zdałem pierwszy stopień kursów zawodowych z dobrymi wynikami Hopla na punkcie aut załapałem, a zawód wybrałem taki ponieważ ten akurat jest dobrze płatny a lubię też zabawy prądem i ojciec jest mechanikiem/blacharzem. Więc tak to się potoczyło w moim życiu

[#4] Re: Czym skorupka za młodu ....

@companiero, post #1

Ja pierwszy kontakt z komputerem zaliczyłem w wieku 5 czy 6 lat, było to oczywiście C64 i interkarate na trackballu, aż dziwne, że to pamiętam, bo na przykład w tym samym czasie mniej więcej była katastrofa w Czernobylu i płynu borygo czy jak on tam się nazywał nie pamiętam :) Nie mam pojęcia czy to miało wpływ na to, że zainteresowałem się komputerami. W każdym razie skończyło się tak, że jestem informatykiem z wykształcenia a pracuję jako stolarz Więc moje zainteresowanie komputerami raczej traktuję jako hobby i w sumie dobrze mi z tym. A akurat jeśli chodzi o smartfony to nie znoszę tego typu urządzeń, podobnie jak tabletów, laptopów i innych pseudo-przenośnych gadżetów tego typu. Jedynym wyjątkiem jest PSP, które w dłuższej podróży jest sprzętem nie do zastąpienia. Można nawet sobie emulować Amigę :)

Pozdrawiam rotfl

[#5] Re: Czym skorupka za młodu ....

@Ciapo, post #4

Przeklinam dzień, w którym po raz pierwszy dotknąłem komputera. Gdyby nie ta piekielna, pożerająca czas maszyna dziś byłbym KIMŚ.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem