[#1] Problem z routerem
Witam, mam nadzieję że wy mi pomożecie bo na elektrodzie coś nie chcą a sprawa jest poważna ;)

Dorwałem router Planet ADE-4110A i podłączam go pod sieciówkę Realtek RTL8168/8111. ADSL się synchronizuje i się kontrolka pali ciągle, ale ani kontrolki na routerze, ani koło złącza na karcie się nie palą. Pod adres 10.0.0.2 pod którym się konfiguruje nie mogę wejść.

Router kupiony jako sprawny. Karta działa, bo brat kiedyś podłączał jakiś router D-Linka i działało dobrze.

Liczę na szybką odpowiedź. Z góry dzięki

[#2] Re: Problem z routerem

@jaa2, post #1

Uruchom linię poleceń i wklep route print, dowiesz się na jaki adres ma ustawione konfigurowanie.
Jeśli nie znasz haseł (lub te też nie będą się zgadzać) pogooglaj standardowych dla swojego modemu, zazwyczaj jest to: admin, admin albo admin, coś takiego

[#3] Re: Problem z routerem

@Shoonay, post #2

Właśnie o to chodzi że resetowałem go dwa razy, a i tak nie da się wejść nawet pod standardowy adres. Nie ma żadnego połączenia z komputerem.

[#4] Re: Problem z routerem

@jaa2, post #3

Czekaj, bo nie wiem czy się rozumiemy. ;)
Ja nie piszę nic o resecie, tylko żebyś sprawdził jaki masz adres dostępu do routera bo zdaje się właśnie o to chodzi że nie jest to ten standardowy.

Inna sprawa że jeśli masz go źle podłączonego i win go nie widzi to nie otrzymasz do niego dostępu. Sprawdź u znajomego, z inną sieciówką, innym routerem co konkretnie jest problemem i czy na pewno to właśnie router.

[#5] Re: Problem z routerem

@Shoonay, post #4

Masz rację, ja Ciebie nie rozumiem :)

Nie rozumiem jeszcze pewnych zagadnień, ale mogę powiedzieć że polecenie route print zwraca to samo z podłączonym i z niepodłączonym routerem.

Właśnie idę sprawdzić do kumpla.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 16:21:36
[#6] Re: Problem z routerem

@jaa2, post #5

U kumpla łączy się z komputerem i da się pod standardowym adresem wejść w ustawienia. Ale ma komputer mniej więcej w wieku routera, a ja mam 4 lata nowszy.

[#7] Re: Problem z routerem

@jaa2, post #6

A jaką ma kartę sieciową? Taką samą?

[#8] Re: Problem z routerem

@mailman, post #7

Jakąś Gigabyte'a 100 Mb. I z pewnością starszą.

[#9] Re: Problem z routerem

@jaa2, post #1

A router nie ma przypadkiem takiego adresu IP 192.168.0.1?

[#10] Re: Problem z routerem

@Tomski, post #9

A co to za adres miałby być?

[#11] Re: Problem z routerem

@jaa2, post #10

Dostęp do panelu administracyjnego w wielu modemach. Ale to raczej http://192.168.1.1/ login admin hasło admin
[#12] Re: Problem z routerem

@adam_mierzwa, post #11

Być może 192.168.1.1 dawno już nie korzystałem z takiego routera(nesotrada) a zapamiętałem coś takiego jak powyżej. Poczekamy i zobaczymy czy koledze to ruszy...

[#13] Re: Problem z routerem

@Tomski, post #12

a nie jest przypadkiem tak, że jak diody na karcie sieciowej nie świecą to znaczy ze nie ma połączenia router <> karta sieciowa? Może zacznij u siebie od podłączenia i spróbowania zapingowania na router. U kumpla podłączaliście ten router Twoim kablem? Może przyczyną jest po prostu uszkodzony kabel? ;)

Pozdrawiam rotfl

[#14] Re: Problem z routerem

@Ciapo, post #13

Tak dioda na karcie i routerze powinna się świecić nie spotkałem innego rozwiązania. Jeżeli Router sprawny sprawdź kabel i kartę sieciową w kompie.
[#15] Re: Problem z routerem

@Ciapo, post #13

Tylko Ciapo zrozumiał to co pisałem :) i miał rację. Wziąłem od brata kabelek i hula jak trza OK

Dzięki wszystkim za pomoc!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem