[#1] Noty aplikacyjne MC68000P8
Witam, od dłuższego czasu szukam, niestety bezskutecznie, not aplikacyjnych procesora z tematu.

Przeglądając wiele stron o budowie własnego komputera od podstaw, postanowiłem sam taki zmajstrować, w celach edukacyjnych oczywiście.
Jako punkt wyjścia ma posłużyć procesor z niesprawnej Amigi 500.

Potrzebuje informacji na temat dołączenia do niego pamięci ram, dekodera adresów, pamięci eeprom (bądź flash) jako pamięci programu oraz portu szeregowego do monitorowania działania urządzenia przez terminal.
Próbowałem rozgryźć to na podstawie schematu a500 ale rozbiłem się na układach specjalizowanych :/

Wiem że porywam się z motyką na słońce, ale byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.

[#2] Re: Noty aplikacyjne MC68000P8

@binmoder, post #1

Cóż jak widzę nikt nie dysponuje dokumentacją która mnie interesuje.
Szkoda bo zaoszczędziło by to żmudnych poszukiwań w bazach datasheet'ów i bibliotece.

[#3] Re: Noty aplikacyjne MC68000P8

@binmoder, post #1

Chyba czegoś takiego nie ma, dekoder adresów to urządzenie, które budujesz samodzielnie, pamięci eprom + niezbędna logika do obsługi adresowania układu, podłączasz do dekodera adresów w obszar, który sobie wybierzesz, tak samo jest z portem szeregowym i innymi urządzeniami. Nie ma jednolitej metody podłączania procesora z innymi układami bez dodatkowej logiki wiążącej wszystko w całość, wszystko trzeba opracować samemu korzystająć z datasheet'ów wybranych komponentów. Potem trzeba to wszystko jeszcze oprogramować.

[#4] Re: Noty aplikacyjne MC68000P8

@rafgc, post #3

Datasheety poszczególnych elementów już mam zebrane, książki nt. budowy układów cyfrowych wypożyczone bądź ściągnięte z netu i od dłuższego czasu zagłębiam się w lekturę.
Miałem nadzieję, że być może ktoś posiada jakieś materiały na temat implementacji 68k oraz budowy prostego jednopłytkowego komputera na tym cudzie techniki.
Jednak powoli zaczynam wątpić w słuszność wyboru motoroli do projektu.

Posiadam jeszcze w swoich zbiorach kilka sztuk Z80 i całą masę dokumentacji na temat budowy systemu na tym procesorze, sądzę więc, że być może to było by lepsze rozwiązanie dla amatora takiego jak ja.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem