[#1] Windows Xtreme - jak sie pozbyć tej je**nej nakładki
Tak jak w temacie. Kupiłem w lombardzie laptopa z zainstalowanym windowsem xp przerobionym na jakiś śmieszny windows xtreme. Na tym gównianym systemie nie chodzą żadne pożądne gry, programy itp. Przez to nie mogę wykorzystywać pełnych możliwości mojego komputera ( który jest w miarę pożądny, procek intel core 2 duo 2.1 GHz, 3 GB RAMu, grafika NVIDIA Geforce G105M 512 RAM itp). Wie ktoś jak tą nakładke usunąć? Ja nie mam pojęcia, proszę o pomoc.
[#2] Re: Windows Xtreme - jak sie pozbyć tej je**nej nakładki

@Losos1992, post #1

Myślę, że na tak ekstremalne problemy najlepszą radą jest obczajenie jakie sterowniki będą potrzebne dla Twojego lapka a następnie zainstalowanie świeżego XP i sterów.

[#3] Re: Windows Xtreme - jak sie pozbyć tej je**nej nakładki

@Losos1992, post #1

To nie jest nakładka. Co najwyżej możesz zrobić format c:

[#4] Re: Windows Xtreme - jak sie pozbyć tej je**nej nakładki

@frywolny_marian, post #3

Zgadza się, to nie nakładka a zmodyfikowana dystrybucja Windows XP, możesz o niej poczytać np. tutaj - usunięto m.in. sterowniki kart graficznych, więc spróbuj albo poszukać potrzebnych dla Twojego sprzętu sterowników, albo zainstaluj standardową wersję Windows XP SP3 PL.

[#5] Re: Windows Xtreme - jak sie pozbyć tej je**nej nakładki

@lord_spider, post #4

Co do reinstalacji systemu. Mam na obudowie komputera klucz produktu windows XP. Jednak obraz windowsa na moim dysku twardym jest z zainstalowaną już tą nakładką. Czy jeżeli mam oryginalną płytkę z windowsem XP (jest zainstalowany na komputerze taty) to mogę skorzystać z tej płyty i wpisać swój klucz, z naklejki licencycjnej na moim komputerze? Czy to nie jest jakieś piracenie?

PS zainstalowanie sterowników do karty graficznej nic nie dało.
[#6] Re: Windows Xtreme - jak sie pozbyć tej je**nej nakładki

@Losos1992, post #5

Jeśli wpiszesz swój klucz używając innej płyty instalacyjnej Windows XP, to nie jest piracenie, ale chyba pod warunkiem że ta inna płyta nie jest dedykowana do konkretnej marki (Dell, HP, itp.).
Jeśli klucz nie zostanie przyjęty, możesz kontynuować instalację bez jego wpisywania i później użyć pewnego narzędzia ze strony Microsoft dla Windows XP (wymaga połączenia z Internetem), aby zweryfikować legalność klucza z naklejki.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem