[#31] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@pawelini, post #30

Czemu Wy tolerujecie tego buraka ?

zglaszam Cie do bana.

[#32] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@wali7, post #29

z rzeczami które są efektami twojej fantazji (np. względna łatwość programowania w Basicu w porównaniu do C)

Twoj dorobek programistyczny mnie nie interesuje, jednak nt. BASICa - obecnych implementacji i standardow, nie masz pojecia.

Ja odkryłem C/C++ jako dużo wygodniejsze narzędzie.

C++ odkrylem 21 lat temu, od tamtego czasu odkrylem wiele innych jezykow i narzedzi, moze kiedys tez odkryjesz :)

dla mnie dużo istotniejsze jest przetwarzanie sporej ilości danych i ich graficzna reprezentacja. Basic przy takich projektach to bałagan, dużo łatwiej zapanować nad projektem w C++.

zapomniales dodac, moim skromnym zdaniem :). Akurat balagan w zrodlach to norma wsrod poczatkujacych i nie tylko poczatkujacych programistow C++, lepiej to wyglada w C.

A ja prosiłem o przykład konkretnie z Amosa i Sas C... bo też potrafię wyprodukować kod wykonywalny HelloWorld w C o objętości chociażby 2 MB

a jakie to ma znaczenie, miales porownanie dla wspolczesnego BASICa i C, bo dla C++ bylby jeszcze dluzszy kod wynikowy helloworld.

A to co piszesz o Morphosie ... dowodzi potwornej wręcz ignorancji. Napisałeś program dla Morphosa? Wiesz jak ten system działa, jak jest zbudowany?

ale MorphOS mnie nie interesuje.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2011 03:11:23
[#33] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@1989, post #31

Bylem pierwszy.
[#34] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@1989, post #32

I wciąż fantazjujesz. Jakie dobre programy pod Amigą powstały w Basicu? O Worms już wiemy. Co jeszcze? No bo przecież, co wciąż podkreślasz, interesuje cię tu wyłącznie programowanie pod Amigą.
Problemem jest poważna niezgodność rzeczywistości z twoimi wyobrażeniami. Ja rozumiem, że twoje opinie wydają ci się spójne i logiczne. Ale to nie dowodzi ich prawdziwości.
To że cię mój dorobek programistyczny nie interesuje jest całkowicie logiczne. Od dawna interesuje mnie bowiem w programowaniu coś więcej niż użycie Basica do wyprodukowania sześcianu 3d.
Na długość kodu wynikowego w C/C++ ma wpływ bardzo wiele czynników, na większość z nich programista ma wpływ.
W przypadku Basica nie istnieje pojęcie standardu, każdy dialekt dysponuje szeregiem unikalnych dla niego właściwości i instrukcji. Ciekawe więc że znasz się na czymś co nie istnieje. Ale jakoś mnie to nie dziwi :)
Wspaniale że odkryłeś C++ już 21 lat temu. Szkoda, że zatrzymałeś się z wiedzą dot. C++ na tym poziomie, bo w tym czasie język zdążył ewoluować np. doczekał się standaryzacji ISO (czego Basic nigdy się nie doczekał).
Aaaa, bym zapomniał. Zapomniałeś dodać do swoich twierdzeń "moim zdaniem".
[#35] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@pawelini, post #33

to jeszcze nie dostales bana, dziwne, za obrazanie dyskutantow dostaje sie na kazdym portalu bana jak sie stoi :). gdzie jest moderator.

[#36] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@1989, post #35

Bez urazy, ale jesli juz ktos tu powinien bana dostac to na pewno nie Wali7. Nie dziwie sie, ze stracil cierpliwosc i panowanie nad soba. Dziwie sie, stracil je dopiero teraz.
EDIT:
Nie doczytalem, ze chodzi o Pawelliniego. Na jedno jednak wychodzi.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2011 09:07:24
[#37] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@wali7, post #34

I wciaz fantazjujesz. Jakie dobre programy pod Amiga powstaly w Basicu? O Worms juz wiemy. Co jeszcze? No bo przeciez, co wciaz podkreslasz, interesuje cie tu wylacznie programowanie pod Amiga.

nie wiem dokladnie ile, ostatnio widzialem jakas gre tutaj w AMOS, calkiem sympatyczna :), bardzo wielu programistow przyznaje sie do pisania narzedzi w BASIC, narzedzi ktore niekoniecznie musza ujrzec swiatlo dzienne. A co do programow napisanych w AmiBlitz3 to masz na stronie np: http://www.hd-rec.de/HD-Rec/index.php?site=home

Od dawna interesuje mnie bowiem w programowaniu cos wiecej niz uzycie Basica

ale mnie to nie interesuje, co Ciebie np: MOS znajduje sie poza kregiem moich zainteresowan Amiga i programowaniem na Amidze :)

Wspaniale że odkryłeś C++ już 21 lat temu. Szkoda, że zatrzymałeś się z wiedzą dot. C++ na tym poziomie

o ile pamietam, to przyznales sie glownie do ANSI C :), a ja przyznalem sie do znajomosci C++, a boost uzywam od samego poczatku istnienia, wczesniej STL... chyba jestem na czasie, choc nie za wszystkim nadazam, ale to nie jest jedyny jezyk jakiego uzywam, dzisiaj nawet nie najwazniejszy...:). Osobiscie wole C, szczegolnie w polaczeniu z ASM, a wlasciwie ASM 68k w polaczeniu z C, na Amidze!. BASICa uzywam jako poligonu, choc swietnie nadaje sie do tworzenia pomocniczych narzedzi :)

oczekał się standaryzacji ISO

BASIC tez doczekal sie standaryzacji, ale to akurat nie jest mocno przemawiajacy argument o wartosci jezyka.

A swoja droga, to chcialbym zobaczyc ten 2MB helloworld, czyzby MOS takie helloworldy produkowal

[#38] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@frywolny_marian, post #36

Nie doczytalem, ze chodzi o Pawelliniego. Na jedno jednak wychodzi.

Obowiazuja pewne zasady i kultura prowadzenia dyskusji na temat, a nie na temat interlokutorow. Za "buraka" powinien dostac bana, albo przynajmniej ostrzezenie.

[#39] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@1989, post #37

Ja nie twierdzę że gry w Amosie muszą być niedobre. Decyduje grywalność - ja do dzisiaj grywam w klon Scorched Earth (czy jak to się tam nazywało) zrobiony właśnie w Amosie, dużo lepszy od wszystkich innych.
Jak dla mnie, podstawową cechą każdego języka jest współpraca programu z systemem operacyjnym. Oczywiście, nie zależy to od użytego języka, bowiem GUI zrobiony w reqtools, czy MUI będzie od strony, zarówno programisty, jak i użytkownika, zrobiony tak samo. Co więcej, nakład pracy jest mniej więcej podobny. Jednak prawdą jest, że C oferuje bardzo niskopoziomowy dostęp do tych funkcji - bezpośrednio poprzez wskaźniki, wszystko to bardzo ładnie łączy się ze strukturą języka. Do tego ANSI C (piszemy o programowaniu pod Ami - pod PC polecałbym jakiś zintegrowany pakiet C++, pod Ami lepiej używać C) jest naprawdę prostym językiem. Przecież jak ktoś będzie chciał, to w C stworzy program prawie identyczny jak w Basicu: for, if, printf (w miejsce print), nawet goto jest (chociaż nigdy nie użyłem). Kiedyś dla zabawy przerobiłem dwa programiki (ze starego Bajtka) liczące pi i e, obydwa w Basicu. Użyłem tych samych nazw zmiennych, wszystko było takie samo. I działało.
Ktoś nie lubi wskaźników? Przecież nie musi ich używać... no chyba że do komunikacji z systemem, ale to i tak robi się według pewnego szablonu, prawie automatycznie. To jest bardzo proste.
Jak dla mnie brak instrukcji graficznych, czy muzycznych w C jest jego zaletą - i tak korzystałbym z funkcji systemowych.
A co do MOSa, fajne jest to, że program korzystający z systemu zgodnie z wytycznymi ś.p. C= bezproblemowo skompiluje się dla MOSa i będzie działał. Ten wcześniej skompilowany dla OS3 68k zresztą też będzie działał. Tyle że wolniej (chociaż w 99% przypadków użytkownik nie zauważy różnicy). I to mi się w nim podoba. I tyle amigowości mi całkowicie wystarcza :)
A dzisiaj wieczorem (jeśli uda mi się odlepić dziecko od komputera), z czystej ciekawości sprawdzę pureBasic pod MOSem, może zadziała. Ciekawe co tam chłopaki wymyśliły nowego od czasów późnego Amosa.
Ale pozycja C/C++ niezagrożona :)

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2011 18:54:19
[#40] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@1989, post #38

Ze wszystkich komentujących osób ostrzeżenie powinieneś dostać Ty. GRX napisał Ci w kulturalny sposób za co. Inni nazywają to po prostu nieco bardziej dobitnie. Myśl sobie co chcesz, ale taka jest prawda.

[#41] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@mailman, post #40

Panie Moderatorze, bana to sie daje za obrazanie dyskutantow i wnoszenie tylko chamstwa do dyskusji, wydaje mi sie nazwanie kogos "burakiem" za wystarczajacy powod do bana, a jezeli nie, to czytaj Pan swoj regulamin pkt.10

[#42] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@wali7, post #39

Jak dla mnie, podstawową cechą każdego języka jest współpraca programu z systemem operacyjnym

kazdy uniwersalny jezyk moze i nie musi wspolpracowac z systemem operacyjnym, zreszta klociloby sie to z zalozeniami jezyka C i assemblera, ktore sa glownie skierowane do tworcow systemow operacyjnych.

Przecież jak ktoś będzie chciał, to w C stworzy program prawie identyczny jak w Basicu

oczywiscie, tylko to wymaga wiekszego doswiadczenia w programowaniu. piszac dzisiaj we wspolczesnym BASICu piszemy w bardzo podobny sposob jak w C, pomijajac roznice gramatyczne..., to podstawowa roznia jest, ze w BASIC mamy pod reka multum gotowych funkcji wyzszego poziomu - napisanych poprawnie i dosc optymalnie np: w ASM/C/BASIC, zalatwiajacych multum spraw za plecami programisty i to jest jedna z glownych zalet BASICa, szczegolnie dla amatorow i adeptow ktorzy najprawdopodobniej zrobia to samo po swojemu gorzej lub nawet zle..., oczywiscie mozna pisac w BASIC tak jak w C pod OSem, ale jak ktos juz wykona taki trud, a jest to trud znacznie wiekszy niz nauka ANSI C, to moze isc za ciosem i zaczac programowac w bardziej zaawansowany sposob... bo najwazniejsze to pisac programy poprawnie dzialajace :)

[#43] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@1989, post #41

A ja dla Ciebie polecam punkt 18 i EOT.

[#44] Re: Forum PPA / Programowanie (Amiga)

@wali7, post #39

A dzisiaj wieczorem (jeśli uda mi się odlepić dziecko od komputera), z czystej ciekawości sprawdzę pureBasic pod MOSem

tak i jak skompilujesz finalnie HelloWorld (2 linijki) to bedzie mial ok. 700 bajtow :)

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2011 20:37:04
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem