[#1] Współczesne telewizory
Czy ktoś ostatnio może robił jakieś poszukiwania albo może kupował telewizor i mógłby podzielić się informacjami? Najlepiej jakimiś linkami do porównania technologii LCD, LED, PLAZMA, internet, 3D, itp i itd. Jakieś recenzje na sieci tych "technologii"?
Wszelkie info mile widziane. Wprawdzie jeszcze mam trochę czasu do kupienia TV ale poczytać zawsze nie zaszkodzi:D.

Aaaa telewizor ma służyć tylko do tego do czego służy TV czyli satelitka, filmy na DVD, może kiedyś konsola jakaś(dzieci jeszcze za małe) być może blue ray za jakiś czas. "Kompatybilność" z Amiga niekonieczna.

[#2] Re: Współczesne telewizory

@Tomski, post #1

Nie mam jakiś szczegółowych informacji ani testów jednak od trochę ponad roku jestem jak na razie szczęśliwym posiadaczem telewizora Samsung UE37B6000. Moje oczekiwania spełnia w 100%.

Jeśli chodzi o technologię 3D to odpuścił bym sobie. Do telewizora dostaniesz jedną parę okularów a dla reszty domowników potrzeba dokupić następne pary z czego każda sztuka to koszt liczony w setkach złotych. Poza tym przynajmniej na mnie szału jakiegoś wielkiego ta technologia nie robi.

Plazma z tego co się orientuję ma najlepszy obraz i najlepiej nadaje się do oglądania dynamicznych scen no i czerń jest na niej naprawdę czarna. Jednak mnie osobiście ta technologia odstrasza ceną, poborem energii i tym, że ekrany się wypalają i po jakimś czasie pojawiają się duszki czyli na przykład wypalone logo kanału na stałe w rogu ekranu.

Co do LED'ów i LCD to w tej chili chyba jakiś specjalnie znaczących różnic w odbiorze się nie dostrzeże. Ewentualnie w poborze energii, bo LED'y pobierają zdecydowanie mniej prądu. Chociaż po przesiadce z telewizora LCD na LED'a różnica była widoczna, ale wcześniejszy mój telewizor to był malutki LCD HDready więc po przesiadce na znacznie większy telewizor FullHD różnica musiała być zauważalna .

Z internetem w telewizorze nie miałem styczności więc nie będę się wypowiadał na ten temat :)

Podpowiem tylko co do BluRaya w przyszłości. Proponuję załatwić dwie rzeczy (a nawet trzy) na raz przy pomocy konsoli PlayStation 3 ;) Nie dość, że obsługuje wspomniany bluray, można czasem w coś pograć to jeszcze posiada ciekawą funkcję podbijania rozdzielczości w odtwarzanych filmach DVD do rozdzielczości FullHD. Nie wiem jak to robi, ale dzięki temu można bez problemu zauważyć różnicę w jakości pomiędzy filmem w wersji DVD9 czyli płyta dwu warstwowa, a filmem nagranym na zwykłym DVD. Xbox 360 też posiada tę funkcję, ale nie obsługuje bluraya więc wybór konsoli chyba będzie oczywisty ;)

Pozdrawiam rotfl

[#3] Re: Współczesne telewizory

@Ciapo, post #2

> Co do LED'ów i LCD to w tej chili chyba jakiś specjalnie znaczących różnic w odbiorze się nie dostrzeże.

Ekrany "LED" (nie bez powodu w cudzysłowiu) to nic innego jak standardowy LCD podświetlany matrycą stworzoną z grupek LEDów RGB (działa to trochę jak punkty RGB w CRT, z tym ze pola są większe). Przez co kolory są bardziej wyraziste niż na LCD. I to w sumie jedyna większa różnica. No, może jeszcze w poborze także, bo podświetlanie LEDowe zużywa mniej energii. Więc polecałbym LED, jeżeli nie będzie dużej różnicy cenowej

A ja osobiście czekam na pojawienie się na naszym rynku większych ekranów OLED, gdyż to już całkiem inna bajka...

> Plazma z tego co się orientuję ma najlepszy obraz

To się słabo orientujesz, bo najlepszy obraz mają w.w. OLEDy ;)

Niestety obecne ceny są zaporowe. Dodatkowo na razie dostępne są u nas telewizory do 15'', gdyż dalej są problemy ze stworzeniem wiekszych matryc OLED. Co do żywotności to obecnie oscyluje ona w granicach 150-200tyś godzin (ok 20 lat), więc już nawet obecnie przebija plazmę.

http://www.mediapasaz.pl/telewizory-oled.html

ogólnie polecam też poczytać o wadach i zaletach różnych technologii, choćby tutaj

Ostatnia modyfikacja: 23.05.2011 17:31:15
[#4] Re: Współczesne telewizory

@Solo Kazuki, post #3

Owszem słabo się orientuję, bo nie śledzę wszystkich nowinek technologicznych. Jednak założyciel tematu chyba jest słabo zainteresowany telewizorem o przekątnej 15'' w cenie około 10000 złotych ;) Ale masz rację OLEDy miażdżą jakością obrazu, jednak jeszcze trochę poczekamy na przyzwoite ceny i rozmiary telewizorów w tej technologii, więc po co o nich w ogóle wspominać?

Pozdrawiam rotfl

[#5] Re: Współczesne telewizory

@Tomski, post #1

Zależy na czym Ci najbardziej zależy. Ja ostatnio kupowałem właśnie też coś w tym klimacie, tylko ograniczała mnie ilość miejsca na półce. Wybór padł na LCD LED Sharp LC-22LE320E-BK, czyli 22" FullHD, z podświetleniem LED, pobór mocy 25watt, obsługa filmów i inne ciekawostki. Na USB ślicznie odtwarza filmy zarówno z dysków jak i pamięci USB (obsługa FAT i NTFS, pomimo, że instrukcja stanowi inaczej). Kontrola rodzicielska i inne rzeczy w standardzie. Cena - 1100 zł.

Jeśli potrzebne coś większego to wybór też jest spory, chociaż jak na razie Sharp miażdży i jakością obrazu i poborem mocy. FullHD 40" LED Quattron (4 składowe koloru na piksel) może i nieco kosztuje, ale za to przy 40", 3 głośnikach (2 x 10Watt + sub 15Watt) pobór mocy ma na poziomie 64Watt. Cena jednak to już 2900-3100, a modele to LC-40LX820 (z internetem, DNLA, TimeShift i szybą z przodu), LC-40LX810 (model podstawowy bez internetu i timeshifta). Oczywiście inne firmy też mają ciekawe propozycje, jednak jak na razie nie znalazłem nic w podobnym przedziale cenowym o tak niskim poborze energii przy takiej powierzchni matrycy. A jakość obrazu można zobaczyć sobie naocznie w większości sklepów RTV, chociaż może ktoś mieć oczywiście inne preferencje i dla kogoś innego obraz telewizorów Sony, Samsunga lub Panasonica będzie tym idealnym.

Dużo zależy od indywidualnych preferencji, gdyż to co jednemu się bardzo podoba, dla drugiego może być paskudztwem.

[#6] Re: Współczesne telewizory

@Mandi^ATO, post #5

Dzięki za informacje. Wszelkie inne spostrzeżenia z użytkowania telewizorów przeczytam z ciekawością.
Będę przymierzał się do kupienia - za jakiś czas - tv 32-40".
Zastanawiałem się nad plazmą, jedynie dobija mnie pobór energii. Zresztą, ale to na marginesie, następny komp jeśli będę kupował to poskładam go z rzeczy z pasywnym chłodzeniem oraz jak najmniejszym możliwym poborem prądu. Zachowując w miarę dużą moc karty graficznej. Blaknięcie np. w miejscach loga stacji to można między bajki włożyć z tego co wyczytałem. Plusem jest to że można oglądać pod każdym kątem telewizję, czerń, dynamika obrazu.
LCD ma mniejszy pobór prądu a podświetlanie LED wydaje się mi na obecną chwilę najciekawszą opcją choć już drogą. Teraz jakieś zwykłe LCD można kupić w granicach ~1500zł. LED są w granicach ~2250. Tak mi się majaczy, gdy przeglądałem różne stronki. W LCD obawiam się, że trzeba będzie siedzieć na przeciwko TV aby dobrze widzieć a nie z każdego miejsca pokoju(wymiary pokoju 5x5m).
Coś też wyczytałem, jedynie info, że LG ma jakiś patent na 3D do którego nie trzeba okularów a przy tym potrafi zwykłe filmy zamienić na 3D. Ile w tym prawdy, nie wiem. Nie widziałem jeszcze w działaniu takiego LG. Raz w sklepie dla idiotów siadłem sobie aby zobaczyć przez okularki jakiś tam program to w rzeczywistości okazało się to coś w rodzaju warstw. Efekt niezaciekawy.
Internet w TV to z tego co wyczytałem jakiś czas temu to praktycznie jakieś specjalne usługi za które trzeba płacić dodatkowo abonament co dla mnie całkowicie przekreśla taki internet w TV. A na dobitkę to dostęp tylko do wybranych zasobów netu, specjalnie spreparowanych. Mnie się marzy TV ze zwyczajną przeglądarką. Siedzę w fotelu na kanapie i przeglądam sobie np. PPA, piszę tego posta na jakiejś bezprzewodowej klawiaturze itp. Z tym netem to pewno przyjdzie mi poczekać, gdyż firmy wietrzą w tym interes i za friko takiej możliwości nie dadzą za szybko, chyba.

Ostatnia modyfikacja: 24.05.2011 08:57:45
[#7] Re: Współczesne telewizory

@Tomski, post #6

Mnie się marzy TV ze zwyczajną przeglądarką. Siedzę w fotelu na kanapie i przeglądam sobie np. PPA, piszę tego posta na jakiejś bezprzewodowej klawiaturze itp. Z tym netem to pewno przyjdzie mi poczekać, gdyż firmy wietrzą w tym interes i za friko takiej możliwości nie dadzą za szybko, chyba.

Playstation 3 podłączasz do netu i masz przeglądarkę. Czytasz/piszesz co chcesz...

W n-ce dostęp do newsów i YouTube...
[#8] Re: Współczesne telewizory

@Tomski, post #6

Powiem tak. Z tą dynamiką obrazu to prawdę mówiąc na moim telewizorze (LED Samsunga) też nie zauważyłem problemów z dynamicznymi scenami, ale możliwe, że nie mam aż tak bardzo wyczulonego oka. W każdym razie nic nie smuży i wszystko jest kryształowo czyste. Co do czerni to faktycznie nie jest ona idealnie czarna, ale jest znacznie lepiej niż na wcześniejszym LCD. Co do kątów widzenia to w przypadku mojego TV w instrukcji podane jest 178 stopni w pionie i poziomie i muszę powiedzieć, że piszą prawdę jednak oglądanie telewizora pod takim kątem nie jest zbyt wygodne ;)

Patent na 3D bez okularów i procesor zamieniający sygnał 2D na 3D w locie Samsung miał już w momencie kiedy rozglądałem się za swoim TV czyli ponad rok temu, jednak wtedy taki telewizor kosztował ponad 10000 złotych. Technologia 3D bez okularów jest też w nowym Nintendo 3DS jednak jeśli jest to ta sama technologia co w telewizorach to nie jest to nic specjalnego bo trzeba siedzieć bez ruchu i pod odpowiednim kątem, żeby efekt był widoczny.

A co do internetu i siedzenia przed TV to tak jak kolega Dopuser napisał PlayStation 3 jak najbardziej się nadaje. Wbudowana przeglądarka i wszystko jasne :) Więc kolejny powód do zakupu PS3 się pojawił hehe

Pozdrawiam rotfl

[#9] Re: Współczesne telewizory

@Ciapo, post #8

Dorzucę parę groszy, bo siedzę w branży RTV.

- po pierwsze - obraz na nowym TV ma Ci się podobać, nie ważne jaki typ panelu i podświetlania

- patrz na okres gwarancji, jeśli jest możliwość poluj na najdłuższą

- wszystkie typy się "sypią", zazwyczaj plazmy najszybciej, a LCD też śmiało może wyzionąć ducha zaraz po gwarancji

- LCD i LED to ta sama matryca, zamiast neonów są diody, różnica w poborze energii wcale nie jest ogromna, a jakość obrazu na LED-ach często uważana za gorszą

- istnieją EDGE LED - cieniutkie ekrany ale gorsze podświetlenie, oraz FULL LED - grubsze ekrany, podświetlenie za matrycą, lokalnie przyciemniane co daje lepszą czerń( takich TV jest mało)

- plazmy mają najlepszą jakość obrazu, ciągną dużo więcej prądu, ale nikt nie patrzy na to że 50 calowy TV plazmowy często kosztuje prawie 2x mniej niż LCD lub LED, przez co różnicę można przeznaczyć na rachunki

Cenowo od najtańszych to plazma, lcd, led, oled

Mimo iż uważam że plazmy mają najlepszy obraz zdecydowałęm się na stosunek jakości do ceny czyli LCD. Dopiero co kupiłęm Sony KDL-40EX500, w planach jest KDL-55EX500. Uważam go za najlepszy wybór w swojej kategorii cenowej. Nie każę Ci go kupować, ale proponuje obejrzeć w sklepie przy podłączonym sygnale FullHD, chociażby trailer Avatara, przy załączonej opcji motionflow na wysoki. Nie oglądaj nigdy telewizora, który nie pokazuje pełnej swojej klasy. Obowiązkowo nagranie FullHD bez kompresji a urządzenie podłączone przez HDMI.

[#10] Re: Współczesne telewizory

@Esio, post #9

Znalazłem coś takiego:

TV

Na razie to są tylko moje przymiarki. Ale raczej bym kupował SONY. Mam prawie 6-8 letni monitor SONY LCD 19"(monitor) i obraz jest super w porównaniu do innych LCD, które widziałem.

A czy ktoś orientuje się kiedy najlepiej kupować TV? Święta? A może po prostu polować na okazje? Czy, w tym wypadku SONY, kupować w salonie czy też może np. na aukcjach internetowych - oczywiście nowe i ze sklepu?

[#11] Re: Współczesne telewizory

@Tomski, post #10

Kiedy najlepiej? Ciężko stwierdzić, ale chodzą takie plotki, że najlepiej właśnie w styczniu, a nie na święta, bo sklepy często po świętach wyprzedają to co im nie zeszło w szale przedświątecznych zakupów ;) Ja swój TV kupiłem akurat w styczniu, ale wcale nie czekałem na poświąteczne wyprzedaże tylko wtedy akurat miałem kasę ;)

Co do tego gdzie to chyba jednak wolał bym dopłacić trochę, ale pójść do sklepu obejrzeć sobie samemu i samemu wszystko załatwić. Na allegro teraz raczej i tak w tym temacie ciężko znaleźć coś w konkurencyjnej cenie, a zawsze mimo ostrożności i doświadczenia w zakupach na tym portalu można się nadziać na jakiś wał.

Pozdrawiam rotfl

[#12] Re: Współczesne telewizory

@Tomski, post #10

Obserwuj ceny TV w sklepach i staraj się zapamiętywać lub zapisywać. Sklepy często robią promocje tylko kilku telewizorów - może akurat Twojego i wtedy uderzaj. Bardzo często mamy do czynienia z pseudopromocjami - wczoraj kosztował 2500zł a jutro w promocji 2600zł zrzucone z 2800zł. Jeśli Ci sie nie pali z tym kupnem, to poluj na jakiś mały sklep internetowy, tam kupisz najtaniej. Tylko najlepiej z odbiorem osobistym.

P.S. model EX500 zwykły LCD ciągnie aż 11 watów więcej od Twojego superenergooszczędnego LED-a EX720 Nie żebym się naśmiewał z Twojego wyboru, bo to ma Tobie się podobać i tak dobrze, że wybierasz dobrą firme, ale wniosek jaki się nasuwa sam, to że EdgeLED to tylko cieńsza matryca i pare watów mniej mocy. Przyznam, że mój EX500 jest gruuuuby, ale ja patrze na niego na wprost, a nie z boku Do patrzenia z boku tylko plazma i OLED się nadają. Dlatego też kąty widzenia przy kupnie TV mnie nie interesują.

[#13] Re: Współczesne telewizory

@Esio, post #12

A teraz mam pytanie może dziwne ale zastanawiam się czy w ogóle jest sens zmieniać telewizor, który mam:D?
Jak to jest z tym standardem cyfrowym, który ma u nas zagościć chyba 2012 czy też 2013? Dotyczy on nadawania tylko naziemnego? A co gdy telewizję mam z satelitki(Polsat)?
Wprawdzie mój obecny TV to CRT slim i bez HD itd, ale zawsze to parę groszy siedzi w kieszeni i można wydać na coś konkretniejszego dla domu np. remont łazienki.

[#14] Re: Współczesne telewizory

@Tomski, post #13

Jeżeli jesteś zadowolony ze swojego obecnego CRT TV (ja też mam kineskopowca i nie zamienię go na żadnego LCD) to sens zmiany jest żaden. Tym bardziej że masz tuner satelitarny. Sens zmiany TV i tunera pojawi się gdy pojawi się sporo kanałów HD nadających audycje HD a nie tak jak teraz kanały HD nadają audycje w jakości PAL...
[#15] Re: Współczesne telewizory

@Tomski, post #13

Miałem podobną sytuację do Ciebie miesiąc temu. Pomimo iż siedzę w branży RTV, to miałem CRT 32 cale 100Hz i było mi dobrze. Zmieniłem bo oglądam Discovery HD, National Geographic HD itd. Tam jakość obrazu jest bardzo dobra i wtedy zmiana na LCD/LED robi wrażenie. Jeśli masz sygnał SD i kiepską jakość programów które oglądasz, to rzeczywiście nie ma sensu. Ja jestem w 110% procentach zadowolony ze zmiany. TV ma przejść na nadawanie cyfrowe w 2012. Na dzień dzisiejszy w Katowicach na analogu mam TVP1,TVP2,TVP3,Polsat,TVN, i słaby Puls a na cyfrowym TVP1,TVP2,TVP3,Polsat,TVN,Puls,Puls2,Kultura,Historia,CZ Nova,CZ Nova Cinema,CZ Prima,CZ Prima Cool i jakieś 2 testowe.

Masz kanały HD które oglądasz, albo konsole z HDMI, albo filmy HD na kompie to zmieniaj TV na FullHD a zobaczysz nieziemską różnice. W przeciwnym razie LCD/LED nie robi efektu.

P.S. TVP1 HD to zwykłe SD

[#16] Re: Współczesne telewizory

@Esio, post #15

Mam Cyfrowy Polsat z dekoderem HD i podłączony po SCART'cie(tv nie ma HDMI). Jakość obrazu jest ok. Co oglądam w TV to w skrócie, rzecz ujmując to nic nie oglądam:D albo bardzo mało. Głównie dzieci kreskówki. Jedynie szkoda mi Euro2012 oglądać na SD ale pewno przeżyję się i to. Przyjdzie mi czekać, aż sam tv padnie, tfu, tfu; dzieci podrosną(pewno będą chciały jakąś konsolkę) albo szarpnąć się na jeden z tych nowszych TV w odpowiednim momencie kasowym/czasowym.
Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

[#17] Re: Współczesne telewizory

@Ciapo, post #4

> Jednak założyciel tematu chyba jest słabo zainteresowany telewizorem o przekątnej 15'' w cenie około 10000 złotych

Ależ przecież pisałem że ceny są zaporowe (czytaj: odradzam kupno). To tylko wywody na temat jakości (że nie plazma ma najlepszą).

> jednak jeszcze trochę poczekamy na przyzwoite ceny i rozmiary telewizorów w tej technologii

Niestety... ale warto poczekać.

> więc po co o nich w ogóle wspominać?

A czemu nie? Co prawda na razie to nowalijka, ale zapewne jak każda inna po pewnym czasie stanieje, nawet bardzo. Bo wbrew pozorom technologia tworzenia OLEDów nie jest już nawet obecnie droga. Przecież niektóre komórki mają takie wyświetlacze (OLED zużywa mniej energii nawet niż LED).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem