[#1] Stary UPS i akumulator żelowy
Do tego UPSa producent zaleca akumulatory ołowiowo-kwasowe. Ja chciałbym wstawić akumulator żelowy i tu rodzi się pytanie - czy mogę? Czy to zadziała bezproblemowo (wiecie, prądy ładowania i takie tam...)? Ma ktoś doświadczenie w tym temacie?

[#2] Re: Stary UPS i akumulator żelowy

@APC74, post #1

Ostatniej zimy mój stary UPS służył do ładowania akumulatora samochodowego (bezobsługowy, żelowy). Dlatego uważam że nie ma znaczenia jaki akumulator podłączysz do UPSa.
[#3] Re: Stary UPS i akumulator żelowy

@kmilota, post #2

OK. Akumulator kupiony, podłączony i działa (jak na razie). :)

[#4] Re: Stary UPS i akumulator żelowy

@APC74, post #3

Minęło 1,5 roku i UPS z żelowym akumulatorem nadal działa. Co do żywotności baterii trudno mi się wypowiedzieć, bo w tym czasie zmodernizowałem nieco PC (np. nowa karta graficzna żre ~100W mniej od starej) - więc UPS działa dłużej, niż 1,5 roku temu. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem