[#1] Nowe C 64 w sprzedaży
No właśnie, intrygujące jest ostatnie zdanie o wskrzeszeniu Amigi. Ciekawe kto będzie pierwszy Aeon, czy Commodore.

http://tnij.org/mf1i

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2011 14:31:47
[#2] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@Ender, post #1

Mi to wygląda jak tekst do pozycjonowania pod zaplecze. Nawet źródła tych informacji nie podali.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@Ender, post #1

Ktoś peceta wsadził w obudowę od C64? Też mi rewelacja. :/ Każdy może to sobie sam zrobić w domu.
[#4] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@Ender, post #1

Jesli tak ma wygladac wskrzeszona Amiga to niech ja pieklo pochlonie razem z jej tworcami.

[#5] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@Daclaw, post #3

Dla mnie też żadna rewelacja, ale nie bardzo wierzyliśmy (np. ja), że to zrobią. Firmę postrzegałem jako firme krzak, a tu wychodzi, że chyba dopną swego. Skoro wypuścili C64, to i pewnie wypuszczą peceta z nazwą Amiga.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2011 17:10:22
[#6] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@Ender, post #1

"Ceny wahają się od 250 USD do 1195 USD w zależności od wersji. "

C64 bylo tansze, jak dobrze pamietam :)

[#7] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@Ender, post #1

Wg mnie to bombowa wiadomość. Chciałbym żeby odnieśli rynkowy sukces - dla mnie podejście C= USA jest świetne, na swój sposób łączą retro feeling z praktycznością codzień. Swoją drogą, podejrzewam, że dla wielu same pudełko z instrukcją będzie warte więcej niż sam komputer. Pięknie to wykonali . Gratulacje.
Prześliczna zabawka. Warta swej ceny.

[#8] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@michalmarek77, post #7

Ale w tym wszystkim nie chodzi o praktyczność. C64 ma być niepraktyczne i cały w tym jego urok. Gdzie tu retro feeling? Buda wzorowana na C64 z Intelem w środku i emulatorem to nieco za mało. Prawdziwy C64 kosztuje grosze. Każdy kto zapragnie feelingu ma go na wyciągnięcie ręki.

[#9] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@michalmarek77, post #7

Jeżeli retro to retro ;), aby poczuć je, trzeba odpalić prawdziwą maszynę, a nie wyciągnąć np: C64 bez podłączania kabli i położyć obok peceta, na którym odpalisz emulator Vice bo dla wygody nie chce Ci się wyciągać kabli i czekać na załadowanie programu z dyskietki ;). To też w sumie retro feeling, nie? ;)

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2011 20:02:29
[#10] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@BagoZonde, post #9

To jest fakt i to cieszacy

film

[#11] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@wawul2, post #10

Kiedyś, dawno temu pracowałem na wtryskarkach i też na takiej, co robią te obudowy do tego c64 ;) I jeszcze ręcznie muszą obcinać wlewik, już nie mogli się postarać, by było t w pełni zautomatyzowane, zawsze by było równiutko obcięte ;)
http://www.youtube.com/watch?v=CcCnZc_i63c&feature=related

[#12] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@Ender, post #1

O tym , że Amiga powraca wiadomo już było w kwietniu ubiegłego roku .

"

Po szesnastoletniej przerwie, Amiga powraca!
Piotr Gontarczyk, Środa, 14 kwietnia 2010, 20:13
Tagi: amiga, amigaone, amigaos, komputer, powerisa, powerpc, ppc, xena
Wreszcie coś innego niż architektura x86. 25 lat temu firma Commodore, niekwestionowany wtedy lider na rynku komputerów osobistych, zaprezentowała światu nową generację komputerów Amiga. Komputery te z godnością przejęły pałeczkę od najlepiej sprzedającego się w całej historii komputerów modelu C-64.

Niestety, 9 lat po premierze pierwszej Amigi, producent zbankrutował. Stało się to 29 kwietnia 1994 roku. Od tego dnia znane nam dziś pecety zostały już bez jakiejkolwiek wyrazistej konkurencji. Przez wiele lat pojawiały się nadzieje na odbudowanie marki Commodore, a także serii Amiga, ale do dziś nic specjalnie udanego nie pojawiło się.

Teraz jest czas na kolejną szansę i tym razem wszystko wskazuje na to, że już niebawem czeka nas interesujące wydarzenie, bo Amiga powraca! 19 czerwca bieżącego roku odbędzie się światowa premiera nowej generacji komputerów Amiga. Prezentacja obejmie pokaz nowego modelu AmigaOne X1000. Wydarzenie to będzie mieć miejsce w trakcie imprezy Amiga 25th Aniversary, zorganizowane z okazji 25-lecia narodzin serii Amiga.

Producentem nowej AmigaOne jest A-EON Technology. Firma ta współpracuje z belgijską Hyperion Entertainment, która ma prawa do systemu operacyjnego AmigaOS. Specyfikacja komputera AmigaOne X1000 obecnie przedstawia się następująco:

* dwurdzeniowy procesor PowerISA 1,8 GHz, v2.0+ (architektura PowerPC)
* koprocesor Xena XMOS 500 MHz
* karta graficzna z układem ATI serii R700
* 2 GB pamięci RAM (cztery sloty dla modułów DDR2)
* dysk twardy o pojemności 500 GB
* napęd DVD combo
* kontroler dźwięku HD Audio 7.1
* 10 portów USB 2.0
* kontroler sieci przewodowych 1 Gb/s
* 2 porty PCI Express x16
* 1 port PCI Express x1
* 1 slot Xorro
* 2 sloty PCI
* 2 porty RS232
* 4 porty Serial ATA
* 1 port IDE
* 1 port CompactFlash
* 1 złącze JTAG
* system operacyjny AmigaOS4

Firma A-EON obecnie planuje sprzedaż gotowych zestawów AmigaOne X1000, we własnych obudowach, a także ze specjalnie zaprojektowanymi dla nich myszkami i klawiaturami. Ceny nie są jeszcze znane.
Źródło: Amigans"
[#13] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@BagoZonde, post #9

Nie, nie zgadzam się. Retro sprzęt nie jest tym czym on jest w danej chwili, tylko tym co do niego czujesz. Mam bardzo zdechłego peceta, na którym nie ruszy nowy Alien Breed czy nawet taka popierdółka jak Koumajou Densetsu 2. Ale działa na nim Vice i masa gierek, w które bawiłem się lata temu. Kwestia "oryginalności"? Jasne, wyciągam C=64 z szafy i jazda. Ale pytanie brzmi: po co? To jest masochizm. Emulator jest w chwili obecnej po stokroć wygodniejszy niż oryginalny sprzęt.
Nie, nie popieram tego co tutaj zrobili. Pecet z nalepką C=64 to jest mega pomyłka. IMHO lepiej od razu kupić peceta zrobionego pod "pecetowanie", niż jakieś popierdółki z nalepką, bo efekt mamy praktycznie ten sam. Why pay more? Ludzie którzy z własnej woli zapłacą kupę szmalu po to, żeby wciąż tylko emulować oryginał są dla mnie albo niepoważni, albo to totalni kolekcjonerzy wszystkiego co ma znaczek. Tak już dziwnie mam, niestety.

Ostatnia modyfikacja: 05.07.2011 09:36:59
[#14] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@cpt. Misumaru Tenchi, post #13

Jasne, wyciągam C=64 z szafy i jazda. Ale pytanie brzmi: po co?

Taki argument na poziomie fana WinUAE. Wystarczy nie trzymać C64 w szafie, tylko na biurku . Wtedy nie trzeba wyciągać. To nie jest kwestia "oryginalności" tylko używania sprzętu, a nie emulatora.

Pecet z nalepką C=64 to jest mega pomyłka.

Tu generalnie się zgadzam.

P.S. Ja wymiękłem po 4 odc. Arii.

[#15] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@strim, post #14

To nie jest kwestia "oryginalności" tylko używania sprzętu, a nie emulatora.

Emulator wciąż jest wygodniejszy, szybszy. Można żmudne loadingi wreszcie przewijać, niestety nie każda klasyka ma już wydanie z REU.

P.S. Ja wymiękłem po 4 odc. Arii.

Podziwiam że i tak tyle wytrzymałeś, przy takiej bzdurności fabuły. Mnie tam trzyma tylko i wyłącznie główna bohaterka.

Ostatnia modyfikacja: 06.07.2011 00:01:53
[#16] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@cpt. Misumaru Tenchi, post #15

Emulator wciąż jest wygodniejszy, szybszy. Można żmudne loadingi wreszcie przewijać

Retro nie musi być szybkie, wygodne, praktyczne. Retro ma mieć klimat, poza tym nic nie musi. Dla mnie klimat C64 to właśnie magnetofon, turbo-ABC, ustawianie głowicy. Emulacja klasycznych sprzętów tyle ma w sobie klimatu, co zdobywanie gór za pomocą helikoptera.
[#17] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@Daclaw, post #16

Myślę, że pewne ułatwienia są dopuszczalne np. takie SIO2SD na małe Atari. I pomysleć, że sprzedałem boxa C64 z osprzętem za 50 zł 4 lata temu. :( Teraz miałbym dwa fajne sprzęciory.
[#18] Re: Nowe C 64 w sprzedaży

@Daclaw, post #16

A ja tam lubię sobie ułatwiać życie. Emulatory konsol w których tylko wkładasz obraz i grasz nieco mnie rozpuściły. Równie dobrze można by powiedzieć, że WHDLoad też niepotrzebnie preloaduje gry, bo to tylko psuje klimat. Wolę po prostu grać w gry, niż walczyć z ich uruchomieniem/wczytywaniem. Dla mnie większy klimat jest właśnie w grach, a nie samej zabawie ze sprzętem.

Ostatnia modyfikacja: 09.07.2011 05:02:27
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem