Tytuł specjalnie kontrowersyjny, ale proszę czytać dalej
Co jakiś czas na forum wpadają różni obcy, którzy próbują zaklinać rzeczywistość i wytykać w czym Amiga lub AmigaOS są gorsze od innych systemów z czego robią się tasiemcowe wątki. Nie pamiętam (a przynajmniej nie znalazłem) jednak wątku, w którym zebralibyśmy (w sposób w miarę uporządkowany) wszystkie cechy systemu AmigaOS, a jak ktoś chce to również MorphOS czy AROS, które by wyróżniały ten system w sferze użytkowej, nawet w drobnych szczegółach na tle innych systemów, na rozwój których idą dziennie wielkie pieniądze, używają ich miliony ludzi, a które to systemy nie posiadają istotnych cech użytkowych z punktu widzenia amigowca.
Jeśli kogoś zainteresuje temat to proszę dopisywać wedle uznania do listy swoje spostrzeżenia. Moje są takie:
Ekrany
Na Amidze są ekrany, dzięki czemu przykładowo gra czy program mogą uruchomić się na innym ekranie, w innej rozdzielczości. Przykładowo na Linuxie grałem niedawno w World of Goo - gra uruchamia się domyślnie w innej rozdzielczości niż blat, na którym działa. Wszystko byłoby OK gdyby nie przypadek, w którym gra się zawiesiła (wyszła sama z siebie), sam system przeżył, ale blat z ikonkami i paskiem do zarządzania oknami został w rozdzielczości gry. To samo przytrafiło mi się w przypadku gier, w które grałem na Windowsie (systemy Windows 7, Windows Vista i Windows XP mają ten sam "ficzer"). Złośliwi na pewno mogą powiedzieć, że AmigaOS zapewne wtedy by się zawiesił - możliwe, ale niekoniecznie ;) Na MacOSX nie sprawdzałem, więc nie mogę się odnieść (nie wspominajcie tylko o aplikacjach pełnoekranowych w Lionie bo to jest co innego...).
Commodities
Spójny interfejs do zarządzania programami, choć mam wrażenie, że słabo zagospodarowany w systemie (samo Exchange jest nieporęczne).
Datatypes
Sposób na obsługę każdego typu danych (jeśli mamy zainstalowane odpowiednie datatypes) i obsługę tego przez dowolny program (a nawet jeśli program nie posiada jego obsługi to jest program, który potrafi to w pewien sposób załatać).
Mógłbym jeszcze przynajmniej kilka wymienić, ale może później, jeśli temat chwyci ;)
Dopisujcie proszę wasze propozycje - jakie cechy według was są lepsze w używaniu systemu amigowego w porównaniu z wiodącymi systemami.
Nie jest to wątek, który ma pokazać, że Amiga jest lepsza czy gorsza od czegokolwiek.