Witam!
Niedawno stałem się posiadaczem procesora Celeron 420 1.6GHz. Do kupna zachęciła mnie między innymi informacja o niskiej temperaturze pracy tego CPU.
Nałożyłem na niego nową pastę, założyłem radiator oraz wiatrak od mojego poprzedniego Celerona D 2.8GHz. Według biosu temperatura procesora to zaledwie 20-25 stopni podczas nic nie robienia. Według programu speedfan jest to 54 stopnie, wg realtemp 44 stopnie (podczas pomiarów temperatury na różnych obciążeniach wynik pomiaru pomiędzy tymi dwoma programami różnił się zawsze o dokładnie 10 stopni). Everest nie pokazuje zupełnie żadnej temperatury. Podczas 100% obciążenia procesora dotknąłem palcem radiatora i nie czuć by był ciepły. Ma temperaturę mniej więcej otoczenia. Obroty wiatraka procesorowego do tych testów ustawiłem na 100%, zresztą domyślnie sam z siebie wiatrak ten idzie pełną parą właśnie.
Czy ktoś spotkał się może z podobną sytuacją, korzystając z takiego samego albo zupełnie innego procesora?
Niepokoi mnie dość wysoka temperatura wynikająca z tych odczytów. Czy może zna ktoś "dobry", tzn sprawdzony program (pod windows) testujący temperaturę, albo jakiś inny sposób by sprawdzić jaka rzeczywiście jest temperatura tego procesora?
Dziwne to tym bardziej, że ten procesor powinien być w stanie pracować nawet bez żadnego radiatora osiągając wtedy temperaturę rzędu 43stopni (przy obciążeniu 0%).