[#1] Klawiatura A500+ do PC
Witam wszystkich forumowiczów! (pierwszy post)
Mam taki dość nietypowy problem ;]
Ostatnio uratowałem od wyrzucenia przez kumpla starą dobrą A500+ Okazało się jednak, że całą Amiga jest od środka skorodowana.. (kumpel trzymał ją w mokrej części piwnicy heh..). Postanowiłem wybebeszyć Amigę i przywrócić plastikowi dawny kolor według sposobu opisanemu na forum.
Mając taką "wydmuszkę", pomyślałem że fajnie by było wykorzystać ją do stworzenia kompa z płyta główną Micro ITX.. problemem jest jednak klawiatura..

Albo w jakiś sposób podłączę klawiaturę Amigową do PC albo w miejsce Amigowej klawki wstawię jakąkolwiek inną pasujaca (o ile istnieje) i działa na pc..

to chyba by było na tyle z mojego problemu ;]
[#2] Re: Klawiatura A500+ do PC

@beatou, post #1

Sposoby są dwa:
jeden to interface z klawiatury Infinitif Micronika ten jest interfacem ps/2
a drugi to Keyrah i ma interface USB.

[#3] Re: Klawiatura A500+ do PC

@beatou, post #1

Witam na forum!

Co prawda pytanie zadane niestety na złym forum, bo tutaj rozmawiamy o komputerach Amiga i pochodnych a nie o komputetach PC, ale odpowiedź jest banalna:

Do płyty PC-ta podłączysz dowolną klawiaturę na PS/2 lub na USB (jeżeli ta płyta je obsługuje). Klawiatury do nabycia wszędzie i za małe pieniądze.
[#4] Re: Klawiatura A500+ do PC

@RAL, post #2

tyle, że interface micronik-a jest pod klawiaturę a1200 z gniazdem na tasiemkę , przeróbka pewnie jest możliwa, ale już nie będzie tak gładko ;)

[#5] Re: Klawiatura A500+ do PC

@RAL, post #2

RAL -> dzięki ale czy Keyrah ma wejście dla A500? Z tego co widziałem to tylko 600 i 1200 ;/

stachu100 -> ale mi chodzi o klawkę amigową... wątpię żeby każda klawka dała się wpasować w obudowę A500

Kilos -> no właśnie.. dlatego może lepiej siępobawić z Keyrah? Powinno chyba być łatwiej.
[#6] Re: Klawiatura A500+ do PC

@beatou, post #5

czy Keyrah ma wejście dla A500? Z tego co widziałem to tylko 600 i 1200 ;/

Jakby co to w [url="http://www.ppa.pl/totalamiga/files/ta24pl.pdf"]tym numerze[/url] Total Amiga PL jest artykuł-recenzja Keyrah. Ale z tego co pamiętam to klawy A500 do niego nie podłączysz.

Niech mnie ktoś poprawi, ale czy nie jest czasem możliwe włożenie klawiatury od A1200 w obudowę A500? Kolega potrzebowałby zatem sprawnej klawiatury od A1200 i Keyrah własnie.

[#7] Re: Klawiatura A500+ do PC

@recedent, post #6

Może być właśnie tak jak mówisz! A to by wiele zmieniło ;] dzięki ;]
[#8] Re: Klawiatura A500+ do PC

@beatou, post #5

Folia z klawiatury A1200 i A500 różni się się tylko miejscem wyprowadzenia złącza i jego długością[quote]. Podłączenie keyrah będzie trochę kłopotliwe ale możliwe - sam zamontowałem keyrah w obudowie klawiatury Infinitif, a w obudowie A500 będzie mnóstwo miejsca ;)
Podłączenie interface ps2 to pikuś - poprostu trzeba wsunąć taśmę w złącze i dopasować kabel. Keyrah ma taki plus, że można do niego podpiąć joye amigowe i w ten sposób pograć na emulatorach.

[#9] Re: Klawiatura A500+ do PC

@RAL, post #8

W takim razie biorę się za to :D
Klawkę od 1200 dostanę bez problemu.
[#10] Re: Klawiatura A500+ do PC

@beatou, post #7

jest tak, ale sprawdził bym jak to "leży" w środku zdaje się też, że led-y w a500 są zespolone z klawiaturą, ale to już łatwizna...

oczami wyobraźni widzę kiść przewodów z "zewnętrznego" zasilacza ;)
chyba, że zdołasz wepchać tam mini-iTX zasiłkę, najczęściej mają 4cm grubości i hałaśliwe wentyle ;)
najlepiej pewnie było by wejść w PICO PSU 12V ;)

Ostatnia modyfikacja: 22.08.2011 12:26:20
[#11] Re: Klawiatura A500+ do PC

@Kilos, post #10

W klawiaturze od A1200 nie ma ledów. Ledy wlutuję z tej rozwalonej klawki amigi i podłączę do płyty ITX'a. Powinno grać.
[#12] Re: Klawiatura A500+ do PC

@beatou, post #11

no ja wiem ;)
nie tyle wlutuj co kup płytkę z ledami od a1200 i jakoś ją tam przymocuj

[#13] Re: Klawiatura A500+ do PC

@Kilos, post #10

Ledy są zespolone z interface klawiatury A500.
Przy keyrah są złącza służące do podpięcia ledów z klawiatury A600 i A1200 ale ledy wtedy udają włączone capslock, insert...

Ostatnia modyfikacja: 22.08.2011 12:43:26
[#14] Re: Klawiatura A500+ do PC

@RAL, post #13

Znalazłem płytę ;]

http://itx-sklep.pl/plyty_glowne/intel_2/intel_dh61ag_thin_mini-itx_sandy_bridge_lga1155_usb_3_0.html

Dodatkowo nie zamierzam piłować obudowy na wyjścia. jak back panel nie będzie pasował to zrobię przedłużki i własny panel żeby zakryć wszystkie dziury po oryginalnej płycie.

Dawny slot pamięci posłuzy za CD-ROM w wersji slim ;]
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem