[#1] Predkosc rozwoju MorphOS-a
(przyznaje, ze tytul idiotyczny;)

W komentarzach do MUI OWB 1.9 dla AmigaOS 4.1 miedzy innymi recedent byl ciekaw czy "konkurencja" szykuje jakas odpowiedz. Mnie sie wydaje, ze mosowi programisci nie ogladaja sie za tym co sie dzieje przy AmigaOS i robia swoje, to nie ich cyrk i nie ich malpy ;) Tak czy inaczej gdyby porownac dynamike rozwoju systemow w ostatnim czasie to faktycznie na AmigaOS 4 jak nic przez dlugi czas sie nie dzialo to teraz nadrabia i to znacznie.
MorphOS-a na PowerBooki bedzie niewatpliwie ciekawym wydarzeniem, ja rowniez na to czekam. Aktuaknie jednak mam wrazenie, ze rozwoj MorphOS-a stanal i coraz mniej jest juz killer-apps rozwijanych na ten system, a zupelnie przez przypadek na demotywatorach (ktorych nie jestem czestym bywalcem) znalazlem dzisiaj obrazek, ktory mozna odczytywac w roznych sposob ;) Ciekawe tylko czym jest ten kamien (podpisu PowerPC czy kompatybilnosc z m68k albo "zycie" na nim nie ma;)

[#2] Re: Predkosc rozwoju MorphOS-a

@grxmrx, post #1

Moim skromnym zdaniem system jest na chwilę obecną na takim poziomie jak sobie tego życzylismy kilka lat temu. Wtedy brakowało nam Morphos-a 2.0, no i sprzętu dla systemu. W tej chwili myślę, że ważniejszym od uruchomienia systemu na nowym sprzęcie jest oprogramowanie, które chciałbym na nim używać. Wiem laptop, czy sprzęt 64-bit dla wielu to spełnienie marzeń z dawnych lat (takie sny o potędze Amigi), ale co po sprzęcie bez wystarczającej ilości softu. Czego ja bym sobie życzył:
- możliwości użycia nowszych kart graficznych (Ati 9800 i lepszych działających w PM G4,G5)
- nowszej wersji OpenGL, może implementacji Shaderów (przyda się w portowaniu ?)
- wyboru środowiska graficznego przy starcie (ambient i np. scalos - dopracowany, stabilny jak ambient)
- obsługi wi fi i blueconnect
- tutoriali o programowaniu dla Morphos-a, wytycznych co robić, a czego unikać
- obsługi nowego sprzętu (laptopa, PM z G5)

;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
[#3] Re: Predkosc rozwoju MorphOS-a

@grxmrx, post #1

mosowi programisci nie ogladaja sie za tym co sie dzieje przy AmigaOS i robia swoje

No nie do końca - że wspomnę choćby o Fabie :)

gdyby porownac dynamike rozwoju systemow w ostatnim czasie to faktycznie na AmigaOS 4 jak nic przez dlugi czas sie nie dzialo to teraz nadrabia i to znacznie.

No, wychodzi na to, że MorphOSowi została jeszcze przewaga w 3d (która ponoć jeszcze się zwiększy), dostępności sprzętu i... jest jeszcze coś?

MorphOS-a na PowerBooki bedzie niewatpliwie ciekawym wydarzeniem, ja rowniez na to czekam

No właśnie, kto wie czy nie w tym problem - szeroka baza sprzętowa to z jednej strony zaleta, ale z drugiej - spory problem (zwłaszcza gdy mówimy o sprzęcie, do którego nie ma dokumentacji, sterowniki trzeba pisać samemu itp.). Mówi się o tym ile wysiłku Hyperion musiał włożyć w przygotowywanie portu OS4 na X1000, ale przecież oni mają dostęp do wszystkiego, nawet do schematów płyty jeśli zechcą.
A tu środowisko się rozbestwia - chcemy coraz więcej modeli PowerBooków, G5...

Aktuaknie jednak mam wrazenie, ze rozwoj MorphOS-a stanal i coraz mniej jest juz killer-apps rozwijanych na ten system

Albo inaczej: Do naszych killer-apps zdążyliśmy się już przyzwyczaić, a nowych jakoś nie widać (chodzą słuchy o jakimś nowym edytorze programisty, a poza tym - cisza).

[#4] Re: Predkosc rozwoju MorphOS-a

@grxmrx, post #1

Moim skromnym zdaniem dynamika rozwoju systemu, zastój w środowisku mosowym spowodowany jest tym, że nie ma w tymże środowisku żadnej firmy która spowodowałaby jakąś zwiększoną aktywność. Na os4 coś tam się jednak dzieje , działają takie maluchy jak Acube , Hyperion , Aeon daleko im do profesionalności , ale nikt im nie odmówi zaangażowania, w jakimś stopniu napędza to wolny ale jednak rozwój systemu i oprogramowania. Najlepiej byłoby połączyć najlepsze cechy obu systemów i stworzyć jeden wspólny , tak się jednak nigdy nie stanie i szczerze nad tym ubolewam. Być może za jakiś czas środowisko os4 (firmy) się wykruszy i też stanie wszystko w miejscu a jedyną alternatywą będzie Aros.Myślałem, że nigdy tego nie napiszę ale jednak po wielu latach amigowania dochodzę do wniosku, że jedyną dla nas alternatywą byłoby połączenie naszych systemów w jeden prawie doskonały:) i przeniesienie go na procesory intela itp. Byłem i nadal jestem fanem Motorolki i ppc ale jednak....popatrzcie na fanów maców w latach 90tych , tak samo zatwardziałych niewyobrażających sobie przesiadkę na inny procek tak odmienny od ich dziedzictwa , któż z nich jeszcze o tym pamięta , patrzą i pewnie śmieją się z tego w jakim miejscu rozwojowym teraz są. Prawdziwym sercem jest system i my mielibyśmy go nadal , a do retro zabaw zawsze zostałaby oryginalna Amiga . Trochę zboczyłem z tematu sorki;)
[#5] Re: Predkosc rozwoju MorphOS-a

@Ender, post #2

obsługi wi fi i blueconnect

Chyba bluetooth Do tego potrzebne jest z tego co kojarze wykupienie licencji. Zbieramy sie do tych 10 tysiecy dolarow czy ile tam trzeba a w miedzyczasie szukamy frajera, ktory zrobi i bedzie ;) Mnie osobiscie niepotrzebne, ale taka bylaby chyba droga ;)

[#6] Re: Predkosc rozwoju MorphOS-a

@recedent, post #3

Przecież mamy prawie wszystko pod MOSem czego nam (no dobrze... mi ;) ) potrzeba:
- fajny, szybki system, z amigowymi korzeniami i feelingiem na szybkim, łatwo dostępnym i tanim sprzęcie
- można na tym słuchać muzyki (ANR), oglądać filmy DiVX i DVD (mplayer), uzywać wygodnie internetu (OWB). Używam też Stellarium (chociaż w plener zabieram laptopa). ShowGirls też się przydaje (również do prostej obróbki zdjęć)
- jest to jako tako kompatybilne z AmigaOS3 (niewiele gorzej niż klasyk z kartą GFX i PPC)
Mi brakuje - pakietu zgodnego z Wordem, Excellem i PPointem, obsługi WiFi w miniaku. W doczekanie się na pierwsze nie wierzę, w drugie jak najbardziej.

Warto zauważyć, że wiele softu który pojawia się/jest na OS4 jest wyraźnie gorsze od tego na MOSa.... a konkretnie - ANR ma pluginy tylko dla MOSa (AmigaAMP to program o filozofii obsługi WinAMPa z lat 90 - moim zdaniem gorszy od ANR pod każdym względem), mplayer pod OS4 nie obsługuje menu DVD (czyli oglądanie DVD jest mocno utrudnione... na MOSie działa)... konkurent MPlayera - DvPlayer jest drogi i wcale nie lepszy, OWB to port ze starej wersji MOSowej, a część ficzerów wersji MOS nie działa (video osadzone na stronie, nie wiem czy jest flash). No dobra - na OS4 jest nowszy UAE, chciałbym nowszą wersję na MOSa (tutaj plus dla OS4), ale z tego co wiem, te nowe wersje i wiele nowego ponad wersję MOS nie wnoszą (JIT to by było naprawdę coś). DOSBox też jest nowy dla OS4, ale z tymi samymi zastrzeżeniami co UAE (drugi plus dla OS4).
Z mojego punktu widzenia tak to wygląda.
[#7] Re: Predkosc rozwoju MorphOS-a

@Ender, post #2

generalnie chodzi o powiekszenie bazy sterownikow, bo 4 sposrod tych zyczen tego wlasnie dotycza.

Z tych zyczen to zyczylbym obslugi szaderow, wifi i jakiegos hauweja - wifi i hauwej przydadza sie na laptopie i sa na pewno wazniejsze od tych szaderow. choc mi laptop nie przydaje sie od kiedy uzywam smartfona :)

Z programow to sam nie wiem do konca. Stworzylem sobie jakas tam liste programow, po ktorej moge prawie zrezygnowac z uzywania np: Windows'a i zastapic MOSem. Potwornie duzo tego nie ma. Na tej liscie brakuje mi wtyczki playera Flesz (przynajmniej na poziomie wersji Flash 9, nie jest to niezbedne, ale mile widziane, bo czasami zdarzaja sie takie strony ktorych nie mozna inaczej przeskoczyc), oraz na kilka pytan nie znam odpowiedzi, bo to dopiero wyjdzie w praniu jak uda mi sie w koncu dostac dobrego PM G4 pod zakup licencji - takiego PM jakiego szukam.

Z duzych programow to przydalby sie nowy pakiet programow graficznych, przede wszystkim do 2D, fotografii,video itp.., choc 3D moze tez. To jest wlasciwy wyznacznik jakosci oprogramowania na systemie amigowym.... A co do reszty. To coraz wiecej mozna dzisiaj zalatwic przez przegladarke www. Przegladarka www musi miec wysoki priorytet w rozwoju systemu.

Czego sobie nie zycze w MOS :)

- linuxa/bsd w MOSie, chociaz niektore mniejsze/wieksze programy oraz biblioteki multiplatformowe, ale tylko jako .library sa mile widziane i potrzebne... jednak bez przesady.

- przejscia na x86

[#8] Re: Predkosc rozwoju MorphOS-a

@grxmrx, post #5

Fakt , mój błąd.
[#9] Re: Predkosc rozwoju MorphOS-a

@wali7, post #6

Warto zauważyć, że wiele softu który pojawia się/jest na OS4 jest wyraźnie gorsze od tego na MOSa.... a konkretnie - ANR ma pluginy tylko dla MOSa (AmigaAMP to program o filozofii obsługi WinAMPa z lat 90 - moim zdaniem gorszy od ANR pod każdym względem),

TuneNet moim zdaniem jest lepszy od ANR, nie tyle interfejs obsługi co po prostu lepiej odgrywa radia (w tym AAC). Oczywiście znajdzie się parę pluginów, które mogą być tylko na mosa, ale mnie bardziej zależy na lepszym (wygodniejszym) odgrywaniu radia niż na przez MPlayera.

mplayer pod OS4 nie obsługuje menu DVD (czyli oglądanie DVD jest mocno utrudnione... na MOSie działa)... konkurent MPlayera - DvPlayer jest drogi i wcale nie lepszy

...ale jest i jest wybór, na mosa jest też port VLC, ale starej wersji.

OWB to port ze starej wersji MOSowej, a część ficzerów wersji MOS nie działa (video osadzone na stronie, nie wiem czy jest flash)

Nie jest powiedziane nigdzie, że ten port nie będzie aktualizowany do najnowszych wersji.

No dobra - na OS4 jest nowszy UAE, chciałbym nowszą wersję na MOSa (tutaj plus dla OS4), ale z tego co wiem, te nowe wersje i wiele nowego ponad wersję MOS nie wnoszą (JIT to by było naprawdę coś).

Pozostaje jedynie mieć nadzieje, żę autor Petunii zrobi tego JIT-a w ramach AmigaBounty i wszyscy na tym skorzystają.

[#10] Re: Predkosc rozwoju MorphOS-a

@grxmrx, post #9

Oczywiście, że nie jest nigdzie napisane, że dany program dla OS4 nie będzie rozwijany. Ale póki co wspomniane programy OS4 są gorsze od ich MOSowych odpowiedników.
Co do ANR, to wszystko zależy od zastosowań. Ja używam go głównie do słuchania muzyki z dysku, stąd moja ocena.
Co do JITa w E-UAE to się zgadzamy :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem