[#1] Sonda wraca :)
http://www.plejada.pl/3,51412,news,1,1,kultowy-program-wraca-do-tvp,artykul.html

"Sonda" to program popularnonaukowy emitowany przez TVP w latach 1977 - 1989. Prowadzącymi byli Zdzisław Kamiński i Andrzej Kurek. W sumie zostało zrealizowanych ponad 500 odcinków, produkcja została przerwana we wrześniu 1989 z powodu tragicznego wypadku Kamińskiego i Kurka.

Był to jeden z najpopularniejszych programów czasów PRL, telewidzowie od dawna domagali się powtórek archiwalnych odcinków "Sondy". Ich prośby zostały wreszcie wysłuchane, aczkolwiek program pojawi się na antenie mało popularnego kanału.

"Sonda" będzie emitowana w piątki o 18:30 na antenie TVP Historia, przed "Dziennikiem Telewizyjnym".

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2011 21:51:43
[#2] Re: Sonda wraca :)

@companiero, post #1

OK

[#3] Re: Sonda wraca :)

@companiero, post #1

Wspaniały program. Więcej mi dał, niż wszystkie szkoły. No może poza ostatnimi latami studiów. :D
[#4] Re: Sonda wraca :)

@Daclaw, post #3

Program był super... ale poruszana tematyka mocno się zdezaktualizowała... np. pierwsze kompy, płyta laserowa Philipsa etc...
[#5] Re: Sonda wraca :)

@Dopuser, post #4

Świetna sprawa OK
[#6] Re: Sonda wraca :)

@Dopuser, post #4

Odcinek o plycie cd jest moim ulubionym.Swietny jest text Kurka na temat mozliwosci nagrywania cd,ze moze powstanie instytucja,np 1 na miasto ktora nam to umozliwi.Sonde naprawde warto ogladac :)
[#7] Re: Sonda wraca :)

@companiero, post #1

Kilka ciekawych linków na temat:
http://www.tk.pl/sonda
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic361603-0.html
http://www.esensja.pl/magazyn/2002/09/iso/11_01.html
http://pl.sonda.wikia.com/wiki/Sonda
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sonda_%28program_telewizyjny%29

Na ten czas w sieci "odnalazło się" za sprawą prywatnych nagrywaczy jakieś 200 odcinków, niestety wiele przepadło w archiwach TVP z powodu genialnego pomysłu na oszczędzanie który polegał na nadpisywaniu starych kaset z Sondą innymi programami.

Sam jestem ciekaw co to TVP Historia pokaże, czy naprawdę wszystkie czy tylko to co się zachowało...

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 22:53:38
[#8] Re: Sonda wraca :)

@Shoonay, post #7

Ja mam nadzieje,ze pokaza odcinki ktore sie nie zachowaly w zadnej postaci.
[#9] Re: Sonda wraca :)

@Aniol, post #6

Racja. Sonda to moja mlodosc, czasy kiedy bylem jeszcze pacholeciem ;). Powroty ze szkoly i w TV czarno bialej (bez FullHD) slynna czolowka, to bylo cos oczywistego, w czwartek zawsze po 16:). Dzisiaj ogladam i nadal podziwiam sposob prowadzenia dyskusji, ich wypowiedzi byly wlasne, stworzyli to i doprowadzili do doskonalosci, pokazali sens i piekno naukowego myslenia, a ich poglady byly zawsze osadzone w pewnym spojnym systemie wartosci i przemyslen, bez watpienia uzywali jezyka na wysokim poziomie jakiego nigdzie dzisiaj w mediach czlowiek nie uswiadczy, bo dominuje tutaj walka o ogladalnosc, klienta, reklame, pozerstwo i arogancja zakrywa niska kulture i brak wiedzy na tematy czesto podstawowe vide pan Wojewodzki, kuzwa, intelektualista i inteligent, tak slyszalem od ludzi przed TV, ciekawe czy pan Wojewodzki wie o tym, bo jak wie, to tym gorzej... :), ehh. To bylo ponadczasowe. To bylo co tydzien genialne.

Mam na plytach odcinki Sondy, kiedys nawet byly sprzedawane z jakas gazeta. Ogladam i wciaz cos odkrywam nowego, po tylu latach.

Pamietam program o matematyce. Kurek zapytal, jak mozna robic program o czyms, czego ludzie nie lubia, co nie jest telegeniczne..., kurnia, im sie to udalo, wtedy odkrylem piekno matematyki, za ktora rzeczywiscie nie przepadalem w szkole z powodu surowosci nauczycieli, chociaz w samym programie byly bledy merytoryczne, ale to wiem dzisiaj wlasnie dzieki Sondzie :)

Bylo wiele programow ocierajacych sie nie o mistrzostwo tylko o arcymistrzostwo.

Pamietacie glos pana komentujacego material filmowy, zadajacego pytania, cytujacego z niesamowita lekkoscia znanych pisarzy sci-fi. I nuta Tangerine Dream, sluchalem tego zahipnotyzowany niczym dzieciak sluchajacy sluchowiska z teatrzyka zielone oko :)

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2011 02:32:38
[#10] Re: Sonda wraca :)

@1989, post #9

Fantastyczna wiadomość. To był najciekawszy ogólnopolski program tamtych lat. Również się na nim wychowałem. To niesamowite, że po tylu latach walki o udostepnienie tego programu (w tym przez jednego z współautorów) TVP w końcu zdecydowała się na ten krok.

Chętnie pooglądam jako archiwalia i ciekawostkę, pokazującą jak zawarte tam informacje mają się do współczesności. :)

Poza tym Sonda oprócz walorów edukacyjnych to także osobowości prowadzących, ten klimat ich dyskusji. :) Świetna sprawa.

[#11] Re: Sonda wraca :)

@Dopuser, post #4

Program był super... ale poruszana tematyka mocno się zdezaktualizowała...

No i dlatego leci na TVP Historia.

@all

Oj dziadki, bardzo tęsknicie do pięknych lat młodości.
[#12] Re: Sonda wraca :)

@pinior, post #11

Z lat przed ,89r pamiętam tylko początkową muzykę z programu , jakimś wielkim fanem tego programu nie byłem , jak akurat trafiłem to oglądałem .Byłem w takim wieku że bardziej interesował mnie "piątek z pankracym" ..placki pankracki , 4 łapy i takie tam :) . Jednak po latach obejrzałem kilka odcinków w sieci i jak na tamte czasy muszę stwierdzić że był to rewolucyjny program,niektóre poruszane tematy są ponadczasowe . Pozostaje tylko zaopatrzyć się w TVP Historia ;) .

[#13] Re: Sonda wraca :)

@Shoonay, post #7

Niestety, w normalnym kraju taka instytucja zacierałaby ręce, mając taki dorobek - to żyła złota, wydawać zremasterowane programy z kilkudziesięciu lat (same festiwale sopockie na DVD miałyby zysk, a są o wiele ciekawsze rzeczy). No ale jest kasa dla "gwiazdorów"-prezenterów, kasujących kilkadziesiąt tysięcy za program, na ambitne rzeczy już nie. Pleśnieją gdzieś w archiwach.
[#14] Re: Sonda wraca :)

@companiero, post #12

30 na karku? Hehe

PS. A co co TVP Historia to sprawa jest "arcyboleśnie prosta" o ile nie masz żadnej kablówki wystarczy zwykły cyfrowy tuner FTA i antenka z konwerterem skierowana na Astrę, chyba że zaczekasz na uruchomienie 3 multipleksu cyfrowej naziemnej (około października podobno) tam też będzie TVP Historia wtedy wystarczy zwykła antena naziemna, nawet siatkowa (zależy ile masz do nadajnika) i TV LCD/Plasma z MPEG4.

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2011 12:54:33
[#15] Re: Sonda wraca :)

@pinior, post #14

A teraz takie pytanie: będzie ktoś to nagrywał może? Na kompa (przez karte TV), na video (też da się zrzucić cyfrowo)? Nie mam TVP Historia. :(

[#16] Re: Sonda wraca :)

@Deftronic/..., post #15

Nie potrzeba ;)
http://chomikuj.pl/BJJ
http://chomikuj.pl/Sonda_TV

[#17] Re: Sonda wraca :)

@Deftronic/..., post #15

Na kompa (przez karte TV)

Najlepiej przez karte DVB-S tuner satelitarny do komputera, posiadam takowy ale nie mogę obiecać bo nie bedzie mnie nieco czasu w domu :(
[#18] Re: Sonda wraca :)

@jaa2, post #16

Trzeba. To jest tylko część znanych odcinków które wyciekły do sieci.
Wszystkich odcinków było ZNACZNIE więcej: http://pl.sonda.wikia.com/wiki/Spis_wszystkich_odcink%C3%B3w
Pytanie tylko ile z tego TVP posiada... i oby ktoś nagrywał i wrzucał do sieci te których jeszcze nie mamy.

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2011 16:56:20
[#19] Re: Sonda wraca :)

@Shoonay, post #18

Dokładnie, tamte to - część - już mam dawno ściągnięte. Liczę, że TVP szeroko otowrzy swoje archiwa i pokaże to czego nie ma na sieci, że zajmie się tym tematem w TVP ktoś z pojęciem...

[#20] Re: Sonda wraca :)

@Deftronic/..., post #19

Podobno wszystkie odcinki które są w sieci są na podanych przeze mnie linkach.

Liczę, że TVP szeroko otowrzy swoje archiwa i pokaże to czego nie ma na sieci, że zajmie się tym tematem w TVP ktoś z pojęciem...

Na to bym nie liczył...

[#21] Re: Sonda wraca :)

@companiero, post #1

moje zbiory: http://fileserve.com/list/TBeZJqE

(brakujące odcinki dogram za dwa tygodnie)

[#22] Re: Sonda wraca :)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

Super, dzięki. OK

[#23] Re: Sonda wraca :)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

Możesz rzucić to na jakiegoś torrenta??
[#24] Re: Sonda wraca :)

@1989, post #9

Sonda była wielka, a dziś to juz nie te czasy. Dzis kazdy dzieciak ma wypasiona komorke i nawet sie nie zastanawia jak to dziala i jak powstawalo, a przecietne programy tv juz dawno przekroczyly poziom dna (o poziomie tych z PRL nie mówiąc).
Mnie jednak interesuje o jakim to kawałku Tangerine Dream mówisz ? :) Chyba nie masz na mysli czołówki ?

[#25] Re: Sonda wraca :)

@pinior, post #14

No właśnie się zastanawiam nad tą Astrą , szczególnie po ostatnich jajach z walką Adamka i Kliczko . Akurat skorzystałem ze sprzętu sąsiada którego mieszkaniem się opiekuję ,specjalnie na okazję walki przestawiałem antenę na Astrę bo nie miałem w 100% pewności czy na Hotbirdzie będzie działać RTL . Myślałem o czymś zwanym "zezem" tylko jak 2 konwertery podłączyć do jednego tunera ? . Jest urządzenie zwane disecq taki rozgałęźnik , ale by działała Astra w tunerze musiałem ręcznie wpisać wszystkie parametry :(.Dodam że był to tuner Cyfry typu Mediasat , ja planuje sobie sprawić jakiegoś Linboxa rodzice mają i jest OK . Da się to jakoś rozwiązać by mieć i Astrę i HOT BIRDA ? .

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2011 21:47:29
[#26] Re: Sonda wraca :)

@companiero, post #1

Program był super, chociaż za wiele nie pamiętam, ale czołówka utkwiła mi w pamięci.
[*]

[#27] Re: Sonda wraca :)

@companiero, post #25

Pewnie że się da... tylko odradzam Ci zakładania nowego postu na elektrodzie bo twardogłowi od razu wyrzucą go do śmietnika i nakażą przeszukiwać terrrrrrabajty wiadomości wśród których i tak idealnie nie znajdziesz odpowiedzi. Mimo wszystko odpowiedzi uzyskasz na tym bądź na innym forum SAT kurier. Ja wczoraj kupiłem sobie SatiQ SatFinder'a i jutro będę szukał HB lub Astre. Zeza nie ustawię na razie :) choć mój tuner ładnie obsługuje tryb automatyczny/ręczny Diseq.

[#28] Re: Sonda wraca :)

@companiero, post #25

Jak już wyżej zostało napisane nie będzie żadnego problemu żeby zmusić każdy tuner FTA do pracy w układzie zeza HB Astra czy nawet jeszcze kilku innych, wystarczy np wymieniony przez Ciebie nawet najtańszy Linbox czy inny Ferguson lub podobne, jeśli chcesz w przyszłości wykorzystać go do odbioru programów kodowanych wybierz model z czytnikiem kart, do tego przełącznik Diseq 2 lub 4 wejściowy i dwa konwertery w układzie zeza lub jeden konwerter typu monoblock który Diseq już ma wbudowany i po odpowiednim ustawieniu np. na HB masz już też Astrę od razu. Po właściwym ustawieniu wystarczy przeszukać każdego satelitę lub wgrać gotową listę i gitara :) Zwróć tylko uwagę żeby tunerek miał USB z obcją nagrywania programu na pena. Miłego oglądania.

PS. Tu masz niezłe forum na ten temat LINK, a w razie problemów pytaj śmiało OK

PS2. Tunery C+ nie są najlepszym rozwiązaniem do oglądania programów z innych satelitów niż HotBird ponieważ Cyfra nadaje z HB i nastawia je głównie na niego, na niektórych wogóle innych satelitów nie da się ustawić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem