[#1] Niestandardowa rotacja zdjęć.
Czy istnieje jakiś program graficzny dla peceta który posiada możliwość obrócenia zdjęcia np. o 15 stopni?
[#2] Re: Niestandardowa rotacja zdjęć.

@Andrzej Drozd, post #1

IrfanView->Image->Custom/Fine Rotation

i na dokładkę można dodać tło - jednolity kolor.

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2011 09:08:28
[#3] Re: Niestandardowa rotacja zdjęć.

@Andrzej Drozd, post #1

Paint.NET, XnConvert/XnView

[#4] Re: Niestandardowa rotacja zdjęć.

@Tomski, post #2

Dzięki za odpowiedzi. :)
Doprowadziłem źle zrobione zdjęcie do pionu.

Po obróceniu zdjęcia, oczywiście zostają czarne luki. Aby je wyeliminować, trzeba po prostu wyciąć zdjęcie, choć tym samym zmniejszy się kadr, czyli efekt odległości od aparatu (ale to nie ważne).
Mogę to zrobić na Amidze, na ADPro za pomocą operatora CROP_VISUAL, a jeszcze szybciej będzie na WinUAE.

W Paincie może by się i dało, ale po wczytaniu zdjęcia o dużej rozdzielczości, trzeba go przewijać ponieważ nie mieści się na ekranie. W Irfan View nie znalazłem tej funkcji. A czy kolejne wymienione programy mają taką możliwość?
[#5] Re: Niestandardowa rotacja zdjęć.

@Andrzej Drozd, post #4

W Paincie może by się i dało, ale po wczytaniu zdjęcia o dużej rozdzielczości, trzeba go przewijać ponieważ nie mieści się na ekranie. W Irfan View nie znalazłem tej funkcji. A czy kolejne wymienione programy mają taką możliwość?

Mówisz i masz;). Klikasz myszą na zdjęciu zaznaczasz obszar i po zawodach:D. Jeszcze tylko ctrl+c(x) i ctrl+v tam gdzie chcesz.
Aaa zapomniałem dopisać to jest w IrfanView.

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2011 11:58:15
[#6] Re: Niestandardowa rotacja zdjęć.

@Tomski, post #5

OK, sprawdzę dokładnie IrfanView. Chyba kiedyś już go gdzieś polecałeś, bo nawet miałem zainstalowanego, ale nie używałem.

A to o co mi chodziło, zrobiłem na szybko na WinUAE i ADPro - http://i56.tinypic.com/30nhmxz.jpg - jest tam obrazek obrócony o około 10 stopni na IrfanView i widać jak sobie "kadruję" aby wydobyć właściwe zdjęcie. Mam kilka takich do poprawy.
W ADPro podoba mi się opcja Keep Aspect, czyli zawsze będę miał zdjęcie w standardowym 4:3. Na Paincie chyba jest to nieosiągalne i proporcje będą przypadkowe.
No i druga sprawa, zdjęcie jest w rozdziałce 3354x2515, więc na Paincie po prostu nie mieści się na ekranie. A na ADPro jest podgląd, który można odpalić w dowolnej rozdziałce i gdy jest wszystko ustawione, to daję Accept i już.
Sprawdzę jak to działa na IrfanView. Tak czy inaczej będzie to moja standardowa przeglądarka na pececie. :)
[#7] Re: Niestandardowa rotacja zdjęć.

@Andrzej Drozd, post #6

IrfanView obok ewidentnych plusów użytkowych, przynajmniej dla mnie, jest darmowy.
Tak samo np polecam inne darmowe programy:
1.Foxit Reader(zamiennik Adobe Acrobat Reader'a jak i Adobe Acrobat) - mniejszy, szybszy, można dopisywać do istniejących PDF teksty(modyfikowalne etc), dodawać obrazki/filmy/linki. Na minus programu trzeba dać, że nie wszystkie aplikacje wykorzystujące tworzenie PDF - u mnie w firmie jest taki głupi soft - nie można wygenerować/podejrzeć takiego PDF'a przy tworzeniu go.
2. DraftSight - darmowy 2D CAD nawet do użytku w firmie- polecam

[#8] Re: Niestandardowa rotacja zdjęć.

@Tomski, post #7

Popieram Foxita - praktycznie ta sama funkcjonalność co Adobe Reader, a o wiele lżejszy od tego kloca chyba pod każdym względem.

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2011 15:50:39
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem