Np. w rozmaitych wydawnictwach (głównie tłumaczenia, ale także korekty różnego rodzaju -- językowe, techniczne, merytoryczne). Pracowałem tak ładnych parę lat...
Pisanie precli. Miesięcznie ludzi u mnie dorabiają od 50 do około 600 pln. Średnio mozna powiedzieć, że bez większego wysiłku da się zarobić 200 pln. Jest jeden facet co zarabia 1200 ale on pracuje na nockach jako stóż wiec wolnego czasu ma bardzo wiele.
Benedykt Dziubałtowski
Chyba ze znasz jakiś język obcy poza angielskim to stawka bardzo rośnie.
Niezła definicja słowa precel. Tak z ciekawości jakbyś mógł podać sposób płatności, tzn. ile za precla. Z preclami to różnie bywa, są lepsze i gorsze. Rozumiem, że Tobie chodzi o te "hand made", a nie z automatu.
Nawet nie wiedziałem że coś takiego jak "precle" istnieje. Człowiek uczy się całe życie.
Pewnie dlatego że jak wpisuję coś w google to jest to wyrażenie z tak wąskiej tematyki, że nikomu nie opłacałoby się trzepać tam tych precli.
Zapewniam że w SEO nie siedzę. Nawet nie wiem co to takiego. Zaraz zapytam wszystkowiedzącego wujka.
Mam inne sposoby na zarabianie grosiwa (po znacznie lepszej stawce niż za precle).
Teraz już wiem skąd są pieniądze na takie precle. Ktoś dzwonił do kumpla z pozycjonowaniem strony i chciał jakieś 500zł za 500 kliknięć na stronie czy jakoś tak. Ceny nie pamiętam dobrze ale na pewno 500 kliknięć było.
A taki tekst, co wpisuje się w tym preclu, to samemu wymyśla się go czy dostaje się tekst gotowy do przepisania? W jakiej postaci dostaje się tekst i w jakiej zwraca? 1200 znaków to ile stron A4? Jaką trzcionką?
A jak ktoś ma lepszy sposób na dorobienie to jestem zainteresowany takim sposobem.
Sposobów na zarabianie czy też dorabianie pieniędzy jest sporo. Precle też są jakimś pomysłem może nie najlepszym ale ma to swoje zalety ( wady oczywiście również ). Stacho przerobi jednego apollo i zarobi na tym pewnie więcej niż ktoś inny piszący dwa miesiące precle :)
Czcionka nie ma większego znaczenia. Grunt to aby mieć wyobraźnię. Teksty pisze się samemu na zadany temat. Ważne aby były o zadanej tematyce. Czasami tematyka jest spoko i łatwa a czasami nie wiadomo jak to ugryźć ( unity stomatologiczne) ale hardcorowych tematów jest mało.
Ważna jest wyobraźnia jak już pisałem. Bo jak się w szkole nie lubiło pisać wypracowań to branie się za te robotę mija się z celem.
Zwykle precle pisze się w specjalnym panelu. Wygląda to tak, ze logujesz się na stronkę. Wybierasz sobie sam temat jaki CI pasuje i piszesz. System zlicza Ci ile napisałeś artykułów i ile zarobiłeś.
Strona a4 mieści 5000 znaków pisanych czcionką 12.
Zalety:
Możesz pracować kiedy chcesz i jak chcesz. Nikt Nie stoi za Tobą z batem.
Robota w domu.
Zarabiasz kasę może nie dużą ale nie musisz się bawić w poleconych w klikanie reklam za 0.00000000000001 grosza klik
Wady.
Jak się podejmujesz zlecenia to je musisz wypełnić. Nie ma zlituj się większość firm co zleca przewiduje kary za plagiaty/opóźnienia/źle napisane teksty.
Stawki za napisanie artykułu nie są zbyt wielkie. Od około 70 groszy do dwóch pln ( choć o dwa pln trudno ).
Łatwo zostać oszukanym. Mało kto prowadzi taki biznes legalnie i mało daje na to umowę. Trzeba uważać.
Tutaj masz aukcje osoby, która zarabia na pisaniu precli.
To nie miała być praca dla mnie lecz dla żony. Idzie do pracy na 12(pół etatu) to w domu ma może ze 2h czasu rano na dorobienie i tylko tyle czasu na cały dzień. Ja już mam zapchany dzień po pracy inną robotą.
Czyli praktycznie w miesiącu może było by to maks 40h. Czyli jakaś tygodniówka:D. A co do wielkości tej kasy to wszystko zalezy co by się miało robić.
Ooo w sumie ktoś z rodzinki ma cały dzień wolny, szuka pracy. Tak, że każda oferta pracy jest do rozpatrzenia.
Przyznam się, że pierwszy raz słyszę pojęcie "precel". :) A byłbyś w stanie pokazać mi na jakiejś stronie przykład takiego precla? Nie wiem, na onet.pl, gazeta.pl, interia.pl czy innym wp.pl...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.