[#3]
Re: wejście CVBS w monitorze - jak to ugryźć ?
@Esio,
post #2
Możesz podać model i markę tego monitora ?
Z przodu mam Precious Line 1503.
Ewentualnie jeszcze foto wszystkich gniazd.
tabliczka
gniazda1 /
gniazda1a - zdjęcie robione w średnich warunkach, jak dam radę zrobić normalne to później podmienię link
Czy pisze na nim CVBS obok ?
CVBS było na menu monitora, mogłem zmieniać źródło cvbs lub rgb.
Prawdopodobnie taką wtyczkę idzie kupić
Same wtyczki widziałem - to jest mini-din 5, ale nie chcę sam kabla lutować, wolę kupić cały.
Jeśli nie będzie innej możliwości to zlutuję (jeśli będę miał pinout i to będzie na pewno to samo co rca).
Gniazdo najprawdopodobniej zawiera wejście sygnału VIDEO i dwa wejścia dźwięku i masy.
Monitor z drugiej strony podstawki ma "line in" (ma głośniczki w obudowie) i posiada wyjście na słuchawki - skoro ma line in to nie wiem po co miało by być wejście audio w innym gnieździe (chyba, że dla wygody - przy video z d-sub bierze sygnał z line-in a przy cvbs z cvbs).
Najpierw zmierzyć czy na którymś z pinów nie ma przypadkiem jakiegoś napięcia 5V czy 12V a potem można śmiało na chybił trafił.
Takich sposobów momentami się boję. Miernik co prawda mam, ale najpierw wolę poszukać info na ten temat. Nie jestem elektronikiem i obawiam się spalenia sobie czegoś.
Można podłączać metodą prób i błędów (oczywiście nie używając Amigi)
Amigi już niestety nie mam (głupi byłem daaaawno temu i sprzedałem, ale może niedługo jakaś będzie) - za to jest efika :) - dla niej ten monitorek, dlatego nie chcę go popsuć błędem przy teście.
Telewizory ani urządzenia pod nie nie psują się jak zamieniasz audio z video i robisz chwilowe zwarcia, dlatego taka metoda nie jest groźna. Wyjątkiem są komputery
No właśnie mam pieca pod biurkiem. TV nie mam

. A jako źródło sygnału video dla testów mam starą kamerkę do monitoringu - ma żółte wyjście rca także się nada.
Poza tym i tak odpalenie tego musi poczekać. Nie ma jeszcze do niego zasilacza - muszę dokupić.
Ostatnia modyfikacja: 05.10.2011 23:15:52