[#1] wejście CVBS w monitorze - jak to ugryźć ?
Witam

Trafił mi się monitor lcd w zejściem CVBS.
Złącze wygląda jak ps/2 od klawiatury tylko, że ma 5 pinów a nie 6. Coś jak to foto
To co udało mi się znaleźć to cvbs to jest composite lub color video balnk and sync.
Podobno jest to to samo co żółty kabelek RCA do sygnału video - założyłem, że skoro
jest to to samo to powinna być jakaś dostępna na rynku przejściówka - szukałem
trochę po sklepach kabla / przejściówki ale czegoś takiego nie znalazłem.
Zależy mi na tym, żeby to odpalić bo jeśli to jest ten standard co rca to mógłbym
podłączać sobie konsole bezpośrednio do monitora (z pominięciem karty TV i głośnej stacjonarki).
Ktoś miał styczność z takim kabelkiem ? Szukałem też jakichś pinout'ów do niego
aby ewentualnie samemu zlutować taki kabel, ale z tym też jest problem.

[#2] Re: wejście CVBS w monitorze - jak to ugryźć ?

@bullet, post #1

Możesz podać model i markę tego monitora ? Ewentualnie jeszcze foto wszystkich gniazd. Czy pisze na nim CVBS obok ? A może S-Video ? Prawdopodobnie taką wtyczkę idzie kupić, ale podłączenie może być zagadkowe, bo różni producenci stosowali takie gniazda do różnych celów. Gniazdo najprawdopodobniej zawiera wejście sygnału VIDEO i dwa wejścia dźwięku i masy. Można podłączać metodą prób i błędów (oczywiście nie używając Amigi). Najpierw zmierzyć czy na którymś z pinów nie ma przypadkiem jakiegoś napięcia 5V czy 12V a potem można śmiało na chybił trafił. Telewizory ani urządzenia pod nie nie psują się jak zamieniasz audio z video i robisz chwilowe zwarcia, dlatego taka metoda nie jest groźna. Wyjątkiem są komputery

[#3] Re: wejście CVBS w monitorze - jak to ugryźć ?

@Esio, post #2

Możesz podać model i markę tego monitora ?

Z przodu mam Precious Line 1503.

Ewentualnie jeszcze foto wszystkich gniazd.

tabliczka
gniazda1 / gniazda1a - zdjęcie robione w średnich warunkach, jak dam radę zrobić normalne to później podmienię link

Czy pisze na nim CVBS obok ?

CVBS było na menu monitora, mogłem zmieniać źródło cvbs lub rgb.

Prawdopodobnie taką wtyczkę idzie kupić

Same wtyczki widziałem - to jest mini-din 5, ale nie chcę sam kabla lutować, wolę kupić cały.
Jeśli nie będzie innej możliwości to zlutuję (jeśli będę miał pinout i to będzie na pewno to samo co rca).

Gniazdo najprawdopodobniej zawiera wejście sygnału VIDEO i dwa wejścia dźwięku i masy.

Monitor z drugiej strony podstawki ma "line in" (ma głośniczki w obudowie) i posiada wyjście na słuchawki - skoro ma line in to nie wiem po co miało by być wejście audio w innym gnieździe (chyba, że dla wygody - przy video z d-sub bierze sygnał z line-in a przy cvbs z cvbs).

Najpierw zmierzyć czy na którymś z pinów nie ma przypadkiem jakiegoś napięcia 5V czy 12V a potem można śmiało na chybił trafił.

Takich sposobów momentami się boję. Miernik co prawda mam, ale najpierw wolę poszukać info na ten temat. Nie jestem elektronikiem i obawiam się spalenia sobie czegoś.

Można podłączać metodą prób i błędów (oczywiście nie używając Amigi)

Amigi już niestety nie mam (głupi byłem daaaawno temu i sprzedałem, ale może niedługo jakaś będzie) - za to jest efika :) - dla niej ten monitorek, dlatego nie chcę go popsuć błędem przy teście.

Telewizory ani urządzenia pod nie nie psują się jak zamieniasz audio z video i robisz chwilowe zwarcia, dlatego taka metoda nie jest groźna. Wyjątkiem są komputery

No właśnie mam pieca pod biurkiem. TV nie mam OK . A jako źródło sygnału video dla testów mam starą kamerkę do monitoringu - ma żółte wyjście rca także się nada.
Poza tym i tak odpalenie tego musi poczekać. Nie ma jeszcze do niego zasilacza - muszę dokupić.

Ostatnia modyfikacja: 05.10.2011 23:15:52
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem