[#1] Rój meteorów Drakonidy - 8 października 2011
Rój meteorów Drakonidy osiąga swoją coroczną aktywność od 6 do 10 października. Tegoroczne maksimum przypada na sobotę 8 października. Największa aktywność jest przewidziana na godzinę 22:00 czasu polskiego, zaś przewidywana aktywność to 800 meteorów na godzinę (ponad 10 na minutę). Zaleca się prowadzić obserwację od godziny 20:00.

Zapraszam do oglądania tego niecodziennego zjawiska :)

[#2] Re: Rój meteorów Drakonidy - 8 października 2011

@Nightmare777, post #1

Oby tylko pogoda pozwoliła na obserwacje. Jeśli rzeczywiście byłoby koło 800 na godzinę, to jest bardzo dużo. Obfite roje meteorów rzadko przekraczają 60 (sześćdziesiąt) na godzinę.
Warto rzucić okiem dziś na niebo
[#3] Re: Rój meteorów Drakonidy - 8 października 2011

@wali7, post #2

Aby tylko chmur nie było na nieboskłonie to bedzie wypasik :D

[#4] Re: Rój meteorów Drakonidy - 8 października 2011

@wali7, post #2

ufff, poprawił recedent - teraz jest OK

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2011 14:09:13
[#5] Re: Rój meteorów Drakonidy - 8 października 2011

@wali7, post #2

Nie wiem jak gdzie indziej, ale u mnie była lekka mgiełka, niebo było nawet lekko widać, sytuacji nie ułatwiał Księżyc. Wynik - zerowy, żadnego meteoru nie widziałem.
[#6] Re: Rój meteorów Drakonidy - 8 października 2011

@wali7, post #5

U mnie podobnie. Niestety wczoraj warunki do obserwacji niesprzyjające były ;/

[#7] Re: Rój meteorów Drakonidy - 8 października 2011

@okejokej, post #6

Ja także nie widziałem tego zjawiska, deszcz mi oczy zalewał :) Jednym slowem niesprzyjające warunki były.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem