[#1] Wieszający PC z WinXP
Od pewnego czasu mój leciwy komp z WinXP Eng wiesza się przy bootowaniu systemu i jego wczytywanie kończy się na "Welcome" i zima. Nic się wtedy nie dzieję. Widać tylko ekran z napisem Welcome. Pozostaje mi wtedy tylko wciśnięcie resetu na obudowie(3 króli z klawiatury nie działa). A wiadomo jak tak się resetuje kompa to długo system/hardware nie pociągnie. Jak już wystartuje to działa. Mam też drugi leciwy taki komp i podobnie się zachowuje(jest u siostry, choć też ja go nie dawno stawiłem na nogi). Oba kompy mają już swoje lata - u siostry ma już dobre 8-9lat(tam jest WinXP pol). Mój ma coś koło 7-8lat.

Moje pytanie czy ktoś miał podobny problem? Czy coś da się zrobić? Na razie pomijam wymianę sprzętu na nowszy.
[#2] Re: Wieszający PC z WinXP

@Tomski, post #1

Ponieważ domyślam się że zakup nowego komputera nie jest możliwy z względów finansowych to również z tego samego powodu żadna naprawa nie wchodzi w grę. O dostępie części nawet nie wspominam.

Tak więc zostają wyłącznie metody które wymagają jedynie czasu.
Z tych metod polecam powtórną instalację systemu. Najprawdopodobnie któreś z uaktualnień automatycznych coś namieszało (zakładam legalność systemu).

Ja w ten sposób musiałem pożegnać się z wbudowaną kartą WiFi i touchpadem w moim laptopie. Hardware jest 100% sprawny, ale po którymśtam update nie miałem juž tych rzeczy. Ale że nie chciałem reinstalować jeszcze raz systemu to dokupiłem zewnętrzne urządzenia i jestem zadowolony. I tat mój laptop to grat a wszystkie dane mam na oddzielnym serwerze domowym.
[#3] Re: Wieszający PC z WinXP

@stachu100, post #2

Kolega miał podobny problem, system bootował się kiedy chciał, a gdy nie chciał to albo zwisał dokładnie na tym samym screenie, albo sam się resetował. Winna okazała się być taśma, która złamała się w jednym miejscu i kontaktowała gdy miała ochotę. Mniej prawdopodobnym, ale również możliwym problemem mogą być bad blocki na dysku.
Generalnie szukanie powodu zwisu rozpocząłbym od sprzętu. Doświadczenie nauczyło mnie, że zawsze wtedy gdy miałem jakieś kłopoty i podejrzewałem system, to po totalnym rozpieprzeniu go okazywało się, iż to sprzęt był winny. Wyczyść kompa, podociskaj karty, RAM-y, poprzepinaj taśmy. Na zabawy z windą i ewentualną reinstalkę zawsze będzie czas potem.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 08:30:12 przez cpt. Misumaru Tenchi
[#4] Re: Wieszający PC z WinXP

@Tomski, post #1

W pierwszej kolejności podejrzewać należy śmieci w postaci aktualizacji microsoftu.
W drugiej http://www.dobreprogramy.pl/Memtest86,Program,Windows,12556.html
i sprawdzić czy ram nie jest kopnięty.
[#5] Re: Wieszający PC z WinXP

@bombermax, post #4

Co człowiek to inne metody szukania problemu. :) O ile zgadzam się z testowaniem pamięci, tak na pewno nie podejrzewałbym apdejtów w pierwszej kolejności. Mam zainstalowane wszystkie poprawki które do dziś ukazały się do XP i jakoś nigdy nie było z nimi problemu, choć mój system koło oryginału... no może stał kiedyś.
[#6] Re: Wieszający PC z WinXP

@Tomski, post #1

Najlepiej porozkręcaj wszystko, wyczyść i złóż ponownie, jeśli masz dwie kości pamięci to wyjmij jedną, pozamieniaj taśmy itd
[#7] Re: Wieszający PC z WinXP

@rafgc, post #6

Niestety na razie nie mogę sobie pozwolić na nowszy komp - a chciałbym(jestem sto lat za murzynami z nowymi systemami(Vista/7).
Jedna rzecz mi padła - bateryjka od BIOS'u. Wymieniłem ją i zobaczę czy to miało coś na rzeczy;). A poważnie to rzeczywiście pozostaje mi przeczyścić kompa z kurzu, wyciągnąć wszystko i złożyć ponownie. Może to coś da. Odezwę się na tygodniu jak poszło.

Mnie przyszło do głowy, że być może kondensatory ale w to mi nie chce się bawić -wymianę. Ale przyjże się przy czyszczeniu czy coś wygląda podejrzanie. Płyta to Abit.

P.S. System jest legalny jak i 99% softu na nim.
[#8] Re: Wieszający PC z WinXP

@Tomski, post #7

Przetrzyj jeszcze styki pamięci jakąś watką ze spirytusem, tylko poczekaj aż wyschnie przed założeniem. Te styki lubią się utleniać.

PS. Z grafy czy innych ewentualnych kart też nie zaszkodzi. OK

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2011 13:43:13 przez pinior
[#9] Re: Wieszający PC z WinXP

@Tomski, post #1

Jak dla mnie to jedynym wyjściem jest zainstalowanie na nowo systemu (uprzednio zgrywając potrzebną zawartość z HDD na inny nośnik). Jeżeli twardy dysk jest dobry to można jeszcze używać - jak głośno chodzi , to najlepszym wyjściem jest zakup nowego twardziela.

Czasami w Miesięczniku PC Format dodają płyty ratunkowe, a nawet ostatnio była taka płytka w CD-Action - używałem i polecam.
[#10] Re: Wieszający PC z WinXP

@(V)(I)mothe(P), post #9

Co dziwne po wymianie bateryjki od BIOS'u komp wstaje bez problemów. Od kilku dni nie mam z tym problemów. Jeszcze go nie czyściłem. Czyżby taki problem był z głupią bateryjką i WinXP, hmmm.
[#11] Re: Wieszający PC z WinXP

@Tomski, post #10

Tak na przyszłość:
1. Sprawdzamy, czy na płycie głównej kondensatory elektrolityczne nie są napuchnięte. Jeśli tak, to płyta główna jest do wymiany, chyba że ktoś lubi się bawić lutownicą. Należy pamiętać o tym, że nowe kondensatory powinny być typu Low ESR, które do najtańszych nie należą. Oczywiście napuchnięte kondensatory najczęściej są winą padającego zasilacza.
2. Mierzymy miernikiem napięcia, jakie daje zasilacz (3,3V, 5V, 12V), 3,3V to pomarańczowy przewód we wtyczce zasilającej płytę główną, 5V i 12V mamy we wtyczce molex. Napięcie nie może mieć większego odchylenia od normy jak 5% (dla 12V jest to zakres 11,40V - 12,60V). Jeżeli któreś z napięć nie mieści się w normie, zasilacz najbezpieczniej będzie wymienić na nowy.

Należy czyścić komputer z kurzu przynajmniej raz w roku - nawet sprzęt za 5000 zł może się dziwnie zachowywać, jeśli tego zaniedbamy.
[#12] Re: Wieszający PC z WinXP

@Nightmare777, post #11

Miałem nowy problem, że komp tak zamulał się przy pierwszym włączeniu, że tylko twardy reset na obudowie pozwalał cokolwiek zrobić na ekranie. Czyli dopiero za drugim wstaniem kompa mogłem już coś zdziałać - gdziekolwiek kliknąć, coś uruchomić. Choć przy pierwszym uruchomieniu pojawiał się blat ale nie wiele można było zdziałać bo komp tak zamulał, 100% zajętości procesora, że praktycznie nic nie dało się zrobić software'owo. Tylko chamski reset na obudowie rozwiązywał problem.
Chyba znalazłem winowajcę tego dziwnego zachowania się kompa. Był nim program antywirusowy -FreeAntyvir AVIRA. Używałem go już długo(dobre 2 -3 lata albo lepiej) ale nie spodziewałem się, że nowa wersja ta z 2012 może tyle namieszać(zainstalowałem ją kilka dni temu). Już przy instalacji nowszej wersji nie spodobało się mi, że musiałem wywalić z systemu SpyBot Search and Destroy. Program, AVIRA, zaraz przy starcie na chama pcha się do netu(update i może coś jeszcze), a że net mam blueconnect to neta nie mam cały czas włączonego. Niestety nie można wyłączyć tego parcia na neta w tym programie. Gdy wyłączyłem go w uruchamianych serwisach to już nie chciał się aktualizować. Tak że porażka ta nowa wersja programu AVIRA. Odradzam instalację.
Teraz zainstalowałem AVAST'a, też darmową wersję, i problem nie występuję z zamulaniem.
[#13] Re: Wieszający PC z WinXP

@Tomski, post #12

Z programami zabezpieczającymi to generalnie trzeba uważać. ;) Raz miałem taką sytuację na Viście, nie chciała wstać, pasek ładowania latał do us*anej śmierci. W awaryjnym powyłączałem wszystko, co się dało, zrobiłem skana, defragment, checkdisk, i dupa. Jak leżał, tak leży. Okazało się , że winnym był... Norton Internet Security. Po wywaleniu system gładko wstał, bez mrugnięcia okiem.
[#14] Re: Wieszający PC z WinXP

@snajper, post #13

Prawda. Czasem programy ochraniająco-blokujące usiłują być mądrzejsze od użyszkodnika i tak właśnie się to kończy.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2011 12:10:49 przez cpt. Misumaru Tenchi
[#15] Re: Wieszający PC z WinXP

@Tomski, post #12

Avasta wywal, bo to żaden antywirus. Polecam Norton Internet Security 2011 albo 2012. Możesz wersję 2011 pobrać 90-dniową, zainstalować , jak minie 3 miesiące instalujesz 90-dniową wersję NIS 2012. Masz pół roku porządnej ochrony za darmo a NIS w ogóle nie zamula kompa :)
[#16] Re: Wieszający PC z WinXP

@Nightmare777, post #15

Dzisiaj podstawą w komputerze jest program TuneUp Utilities. Bez tego nie ma nawet sensu nowa instalacja windowsa. Program ten konserwuje kompleksowo komputer.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem