[#1] Cenowa wierza Babel w Allegro - amigowy sprzęt ze złota
Witam!

Czasami na allegro przewijają się aukcje w których znajduje się kilka osób podbijających cenę ponad przeciętną wartość rynkową, czasami kilka razy. Przeglądając dziś allegro natrafiłem dzisiaj na aukcję pamięci CHIP 1MB do A600, aktualna wylicytowana cena 202.50 zł - http://allegro.pl/rozszerzenie-pamieci-1-mb-chipram-amiga-600-okazja-i1873267167.html Zazwyczaj można takie rozszerzenie nabyć drogą licytacji w cenie oscylującej w granicach 100zł, dziwię się, że cena podskoczyła tak wysoko, za ok 200zł + przesyłka można nabyć nową kartę A604 od Jensa z clockportem i wejściem na IndivisionECS. Sprzedałem też łącznie około 20 sztuk pamięci 9.5MB do A600 za 150zł, trochę się martwiłem, że to i tak dużo sobie życzę, ale allegro mnie z tego wyleczyło jak zobaczyłem licytacje sięgające ponad 300zł :)

Jeśli spotkacie się z podobnymi przypadkami, to opisujcie.
[#2] Re: Cenowa wierza Babel w Allegro - amigowy sprzęt ze złota

@rafgc, post #1

Jeśli spotkacie się z podobnymi przypadkami, to opisujcie.

Ale po co?
Sprzęt kolekcjonerski ma to do siebie, że kosztuje i to coraz więcej. Czas przywyknąć. Mnie to nawet cieszy, bo daje poczucie pewnej elitarności mojego hobby. Poza tym eliminuje z grona nabywców osoby niepoważne, niszczące sprzęt. Słowem: cieszy mnie, że Amiga nie jest już złem koniecznym dla ubogich, za flaszką wódki.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 09:21:07 przez Daclaw
[#3] Re: Cenowa wierza Babel w Allegro - amigowy sprzęt ze złota

@Daclaw, post #2

..

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 10:52:37 przez michalmarek77
[#4] Re: Cenowa wierza Babel w Allegro - amigowy sprzęt ze złota

@Daclaw, post #2

Sprzęt kolekcjonerski ma to do siebie, że kosztuje i to coraz więcej. Czas przywyknąć. Mnie to nawet cieszy, bo daje poczucie pewnej elitarności mojego hobby. Poza tym eliminuje z grona nabywców osoby niepoważne, niszczące sprzęt. Słowem: cieszy mnie, że Amiga nie jest już złem koniecznym dla ubogich, za flaszką wódki.

Amiga tylko dla wybranych i to najlepiej za zamkniętymi drzwiami? Ja się z tego wypisuję. Nie wiem jak u Ciebie, ale ja nie spotkałem jeszcze żadnego desperata, który wolałby Amigę za flaszkę niż PC.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 11:28:00 przez rafgc
[#5] Re: Cenowa wierza Babel w Allegro - amigowy sprzęt ze złota

@Daclaw, post #2

...byl taki posel Miśtal. Chodzil w garniturze, wozil sie Hummerem za kupe pieniedzy, a sloma z butow wystawala mu na kilometr. Mowil, ze nalezy do elity, bo nosi zegarek za 20 tysiecy zlotych.

Jesli Amigowcy to elita tylko dlatego, ze dobry konfig A4000 kosztuje OBECNIE 10tys i nie stac na niego polowy polakow, to mnie prosze nie nazywac Amigowcem.

Martwi mnie, ze Amiga staje sie ozdoba snobow z kasa...
[#6] Re: Cenowa wierza Babel w Allegro - amigowy sprzęt ze złota

@rafgc, post #1

Tutaj aukcja naszego biednego kolegi, A500 z 2.5MB za 333zł :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=1877321532

Martwi mnie, ze Amiga staje się ozdoba snobow z kasa...
To smutne, ale i nieuniknione, ilość sprzętu maleje, przyjdzie dzień, kiedy będą one stały tylko za szkłem u bogatych kolekcjonerów. Przydałaby się jakaś firma (najlepiej z prawami do logo AMIGA), która by wskrzesiła w jakimś stopniu produkcję klasyka w nowszej technologii ale klasycznej obudowie, NATAMI by się tutaj idealnie nadawało jak następca A1200

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 23:27:26 przez rafgc
[#7] Re: Cenowa wieża Babel w Allegro - amigowy sprzęt ze złota

@rafgc, post #1

Zgadzam się z @Daclaw-em.
Poza tym nikt nikogo do niczego nie zmusza z pistoletem przystawionym do głowy.
A trzecia sprawa: pojęcie "cena rynkowa" z definicji oznacza dokładnie cenę z ostatniej transakcji kupna-sprzedaży. Możesz zapytać wujka Google. Czyli tak naprawdę kupujący kupuje ZAWSZE po aktualnej cenie rynkowej. A jak ona się zmieniała w jakimśtam przedziale czasu - to już zupełnie inna bajka.
Generalnie ceny na stary sprzęt rosną bo:
1) jest go coraz mniej
2) siła nabywcza pieniądza maleje co roku o wskaźnik inflacji. 1000PLN teraz to jakieś 500PLN 10 lat temu.
[#8] Re: Cenowa wierza Babel w Allegro - amigowy sprzęt ze złota

@selur, post #5

...byl taki posel Miśtal. Chodzil w garniturze, wozil sie Hummerem za kupe pieniedzy, a sloma z butow wystawala mu na kilometr. Mowil, ze nalezy do elity, bo nosi zegarek za 20 tysiecy zlotych.

Zastanawia mnie ten polski fenomen: dlaczego wydanie 20 tyś na zegarek albo 10 tyś na gadżet kolekcjonerski budzi oburzenie połączone z obrzydzeniem i niedowierzaniem, natomiast KAŻDA kwota, wydana na używanego złoma na 4 kołach, postrzegana jest jako inwestycja sensowna i uzasadniona?

Jesli Amigowcy to elita tylko dlatego, ze dobry konfig A4000 kosztuje OBECNIE 10tys i nie stac na niego polowy polakow, to mnie prosze nie nazywac Amigowcem.

Martwi mnie, ze Amiga staje sie ozdoba snobow z kasa...

Prawdziwy pasjonat to ktoś, kto jest gotów niemal na wszystko, aby zdobyć środki na wymarzony sprzęt. Ja tak miałem w wieku 18 lat, kiedy 10 tyś (100 milionów starych złotych) to była zupełnie zwyczajna cena za dobry konfig A4000.

A snoby z kasą mają Amigę i inne takie głęboko, za przeproszeniem, w cewce stolcowej. Oni kupują PLASMY, pseudo-Kossaki z końmi oraz pseudo-kominki ze sztucznym ogniem i melodyjką.

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2011 09:46:12 przez Daclaw
[#9] Re: Cenowa wierza Babel w Allegro - amigowy sprzęt ze złota

@rafgc, post #1

Ceny rynkowe są jakie są, popyt na retro napędza rynek, choć pewnie to kwestia trochę mody. Myślę, że osoby kupujące taki sprzęt za jakiś czas będą go z powrotem sprzedawały, bo trochę pograją i im się znudzi.

Zgodzę się jednak, że czasami niektórzy sprzedający starają się nadmiernie wykorzystać trend na rynku i opchnąć A500 z 1MB, myszą, joy'em i 50 dyskietkami za 600 złotych. Ale takie osoby rynek również weryfikuje. Dobrym przykładem jest tutaj pewien pegasos 2, który od kilku tygodni bezskutecznie próbuje się sprzedać na alledrogo. Startował bodaj od 1999, w chwili obecnej jest za 1499 i chyba chętnych zbytnio nie ma.

Natomiast nie można nikomu zabronić sprzedaży swojej własności za jakąś cenę lub kupienia czegoś za taką kwotę na jaką go stać. Ci, którzy teraz przepłacają za sprzęt typu rozszerzenie pamięci 1MB do A600 - później będą płakać i sprzedadzą taniej. Ale to ich sprawa. My mamy PPA, gdzie w gronie ludzi, którzy się znają można nabyć sprzęt po rozsądnych cenach i nie być skazanym na alledrogo czy inny ebaj.
[#10] Re: Cenowa wieża Babel w Allegro - amigowy sprzęt ze złota

@stachu100, post #7

pojęcie "cena rynkowa" z definicji oznacza dokładnie cenę z ostatniej transakcji kupna-sprzedaży.

raczej średnia cena kilkunastu transakcji na których można oprzeć swoje założenia, odkąd pamiętam 1MB chip do A600 można było wylicytować za mniej niż 100zł a jeszcze niedawno w przypadku Hołdysa ludzie pukali sobie w głowę, że sprzedaje za 120zł.

Chyba nadinterpretujecie ten wątek, przykładowe linki to wyłapane ceny wybijające się ponad przeciętność, czyli ciekawostka zarówno dla marudzących jak i tych, którzy mogliby się z tego cieszyć jak Dacław.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2011 18:30:36 przez rafgc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem