@Tom Rain,
post #7
Tak, VIC jest zgrabny, natomiast nigdy nie podobała mi się mydelniczka 64 może dlatego, że gdy królowała byłem w obozie atari. Dużo ładniejsza by była obudowa z C-64 C. Która to była jak by takim wstępem do pięknej linii zapoczątkowanej przez A500.
Wracając jednak do tematu. Wydaje mi się, że oba produkty targetowane są jako "nettopy".
Porównując je do innych producentów nettopów /np. ZOTAC/ mają jeden plus. Mobo jest zamontowany w klawiaturze. Co w dzisiejszym pędzie do ograniczania ilości urządzeń może okazać się strzałem w dziesiątkę. Kupując taką komodę, potrzeba ci tylko monitora i myszy. Idealne rozwiązanie dla firm. Przecież pani "Zosia" nie potrzebuje stacji roboczej w big-tower do wypełniania tabelek w exelu. To oszczędność prądu i miejsca na/pod biurkiem. A teksty typu, że tego się nie da rozbudować, widział ktoś kiedyś aby standardowa firma wymieniała płytę główną lub GFX w kompie. Nie, bo się nie kalkuluje kupują nowy produkt co ileś tam lat /lub max dodają trochę ramu/. A tutaj tak jak u innych istnieje możliwość wybrania odpowiedniego configu, jak potrzeba ci mocy weź i7, jak nie możesz wybrać Atoma. Ceny mają zbliżone.
Teraz Amiga. Patrząc na te obudowy to właśnie w takie powinni wkładać x1000, a nie w jakieś badziewiaste towery.
Gdyby ktoś wsadził sama460/x500/ do tej obudowy A1000, to by było marzenie. Poczekamy, może kiedyś sprawię sobie taki zestaw, bo to co proponuje Acube to jakaś kpina. Stare piece lepiej wyglądają..