[#1] Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Po prostu odbiera oddech. A grywalność jest jeszcze lepsza............. Argh, taki tytuł na Natami :) Marzenie ściętej głowy ...........
Chociaż, gra z tak pięknie rysowaną grafiką może kiedyś powstanie .....Choć osiągnięcie takiego poziomu, przede wszystkim w grywalności, bez kolosalnego budżetu , niemożliwe....
Tak czy siak, dla old school amigowców po prostu mus:)
[#2] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@michalmarek77, post #1

Szkoda,ze zrobili z raymana gre ktora nie tylko wyglada ale i jest dla dzieci.Pogralem troche na wii i jestem bardzo zawiedziony mega uproszczonym i infantylnym/nudnym dla starszego osobnika gameplayem.Dla dzieci to bedzie raj ale nie dla starego konia.O niebo lepiej gralo mi sie w bete/demo Trine2 ,a i ladniejsze o wiele od raymana ktory przy blizszym poznaniu mocno traci niestety i graficznie.
[#3] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@michalmarek77, post #1

Rayman jakoś nigdy nie przykuł mojej uwagi na dłużej, może dla tego za szybko się tam wszystko dzieje. Może ta wersja była by lepsza ;) Ja zawsze polecam i będę polecał Superfroga. Prawdziwym graczom się nigdy nie znudzi!
[#4] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@michalmarek77, post #1

Argh, taki tytuł na Natami usmiech Marzenie ściętej głowy ...........

Już prędzej na którymś z trzech newschooli. Solidny akcelerator 3d wymagany i to najlepiej z OpenGL ES 2.0.

Ściągnąłem demo na Xboxa ... piękna gra. Grywalna i pełna oryginalnych pomysłów. Chyba zakupię.
[#5] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@michalmarek77, post #1

W którym miejscu to jest 2d?

Dla mnie 2d to cos oparte o bitmapy, a tu masz wszystko na wektorowym enginie zrobione:

"UbiArt Framework
The game is the first title to use UbiArt Framework, an in-house graphics engine. These development tools allow artists to easily create content and then use it in an interactive environment. The artists only have to pose the model and edit the silhouette - UbiArt software takes care of image distortion automatically."

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=B_QhZYTukac#t=45s

czyli nie ma np. 20 klatek animacji chodzenia, tylko wektorowe machanie nóżkami, na które nakładają jakieś filtry on the fly aby to wyglądało na 2d.

Tyle wspólnego ma z prawdziwymi grami 2d co iphone z telefonem na korbkę - dzwoni prawie tak samo jak ten drugi, tylko nie prawdziwym dzwonkiem a jego zsamplowanym dźwiękiem.
[#6] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@jubi, post #5

Mylisz sie niestety kolego calkowicie.To co widac na filmie ktory podales to wlasnie czyste 2D.Nie ma tam żadnych wektorow,filtrow"on the fly" i innych wydumek.To sa zwykle bitmapy nałożone na plaskie bilboardy i poruszane szkieletem.Ty bys chcial żeby co? Każde kiwające sie drzewko to byla seria narysowanych recznie klatek?Już dawno animowalo sie w podobny sposób,bossowie skladajacy sie z kilku sprajtow itp, to mniej więcej to samo.Dziwny ogólnie jest twój post.Całkowicie nie wiesz o czym mówisz ale za to z pewnością siebie pomysł
[#7] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@michalmarek77, post #1

Dla mnie średnio na jeża. Rozgrywka zbyt mocno nawiązuje do Little Big planet którego nie trawie. Zbyt mała postać na ekranie, trzeba mieć naprawdę wielki telewizor żeby pograć w to wygodnie.

Ogólnie skrzyżowanie Raymana z Earthwormjim, jakoś, nie bardzo to ze sobą pasuje, jakieś to wszystko takie flaszem mocno zalatujące. Ale noty gra dostaje bardzo wysokie, wiec popularna na pewno będzie.

Co do 2D, owszem, gra jest jak najbardziej platformerem 2D jeśli chodzi o rozgrywkę.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2011 08:39:33 przez Koyot1222
[#8] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@michalmarek77, post #1

Calosc mozna bylo bardziej oldschoolowo zrobic, przyklad Contra 4 na NDSa
http://www.youtube.com/watch?v=Ri2W_L1wFMg&feature=related
[#9] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@Koyot1222, post #8

Tyle ze tu nie chodzi o old-school (swoja droga, Contra 4 to swietna gra, tyle ze DS Lite ma za male knefle to wygodnego grania w ta swietna gr, moze na DS MAxi byloby lepiej:) a super-hiper 2d.
Co najwazniejsze fenomenalnie grywalne 2d. Damn, strach to powiedziec ale na poziomie Super Mario Wrold !!!!!!
Zagrajcie, nawet jesli kiedys nie przepadaliscie za Raymanem !!! Warto!!!

BTW, Superfrog, choc swietna gra jest, to jednak gdy porownac go z tuzami jump'n'run to wcale taki mega nie jest . Choc design (calosc) jest fenomenalny. I cholernie grywalne toto jest..

A jeszcze co to tego "3d" i frameworkengine (genialnego swoja droga).........faktycznie kolega nie wie co pisze, ani nie rozumie chyba co na youtube ogladal :) Chociaz, ja wiem, przeciez takie Machinarium tez jest 3d, a amigowa Fantavision podobnie ......ech....
[#10] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@michalmarek77, post #9

"na poziomie Super Mario Wrold !!!!!!" Mocne slowa ;) Cholera,szkoda ,ze mi ten nowy Rayman nie podszedl

Ps. Podobnie zawiodlem sie na "Wario Land: Shake It!" ktore wg mnie jest tez zbyt uproszczone szczególnie jesli sie porówna do mega zaj.....tego Wario land 4 na gba :D

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2011 01:02:52 przez Aniol
[#11] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@Aniol, post #10

Przeszedlem Super MArio world 1 i 2 na snesie. Zdecydowanie wole 2, szkoda tylko ze za 100% wszystkich plansz nie ma dodatkowych bonusow. Ale jesli chodzi o poziom to zdecydowanie nie widzialem podobnie dopracowanego platformera.

Bylo tez wiele podrobek sonica segi na ami, chyba najbardziej wiernym i miodnym byl Kidchaos. Trzeba jednak powiedziec ze sonic mial potem nastepne 3 fenomenalne czesci ktore bardzo mocno podniosly poprzeczke.

Co do Wario landow... Bardzo lubie grac na snesie w pierwsza czesc, niesamowicie genialna platformowka. Nie gralem w 2 i 3, ale kilka razy skonczylem 4 czesc na GBA. Niestety porzucilem gdzies na poczatku czesc master of disquise, do ktorej jakos nie moge sie przekonac. Niemniej jednak jest dosyc wymagajaca i ma pare ciekawych pomyslow, grafika i muzyka jednak nie sprawiaja wrazenia tak dopracowanych jak w czesci WL4.

Ogolnie w nowoczesnym 2d brakuje tak rozbudowanych gier jak seria Donkey kong country lub zupelnie odjechanych pomyslow jak Ecco the dolphin z systemow 16 bit. Sytuacje ratuja rozne wznowienia tych gier na konsole nowej generacji, wydaje mi sie ze firm po prostu nie stac na takie produkcje dzis.

Na nds pojawil sie niesamowicie wykonany, recznie rysowany, pixelkowany, laczony z rederowanymi elementami sonic dark brotherhood. Ale sukcesu wielkiego nie odniosl
[#12] Re: Najwspanialsze 2d EVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

@Koyot1222, post #11

Na NDS to dal bym sie pokroic za Castlevanie OK Boze swiety,ilez ja w nie młóciłem swego czasu,prawie tyle co w Metroidy na GBA.Te gry to w prostej linii potezne rozwiniecie pixlowych platformerow z Ami,z dokladnie tamtym klimatem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem