[#4]
Re: Problem z grzejącym się laptopem
@mailman,
post #1
Powodów może być sporo: padnięta grafika, obluzowana grafika, uszkodzony heatpipe w układzie
chłodzenia, sterowniki itd. Jak są kłopoty ze sprzętem to go nie uruchamiać!
Jeśli laptop ma gwarancję to dokładnie opisać usterki, przy czym zasugerować wyraźnie
prawdopodobieństwo padnięcia układu graficznego i oddać do serwisu.
Jeśli gwarancji już nie posiada, a chcecie mieć „dłuższą chwilę” zabawy to przygotujcie sobie
dobry zestaw precyzyjnych śrubokrętów oraz przyzwoitą pastę termoprzewodzącą (ja używałem
Zalmana ZM-STG1) oraz ewentualnie też taśmę termo, a później:
– ściągnijcie instrukcję serwisową laptopa (przydaje się opis rozbierania danego modelu,
rozkład śrubek, zatrzasków, tasiemek itd.),
– rozbierzcie laptopa tylko na tyle, aby można było zdemontować cały układ chłodzący
procesor i kartę graficzną. Często jest to 2 x radiator z heatpipe (CPU i grafika) i jeden
wspólny wentylator przy obudowie,
– usunąć starą pastę z CPU i nałożyć nową
– sprawdzić czy karta graficzna w slocie MXM siedzi tak jak powinna (czy nie jest
obluzowana, powinny trzymać ją dodatkowe śrubki), usunąć starą pastę z GPU i nałożyć
nową, ewentualnie na pamięci przykleić pastę termo (jeśli mają radiator). Starannie
zamontować radiator z heatpipe.
– Wyczyścić wentylator i założyć cały układ chłodzenia
– nie składać całej obudowy tylko podpiąć to co jest konieczne (najczęściej klawiatura i
zasilanie na osobnej listwie), włączyć laptopa i go poobserwować (z klawiaturą lekko w
górze). Jak bangla to fajnie, a jak nie bangla to nadal macie problem.
Jak układ graficzny do tego lapka jest względnie tani to wymienić, chociaż wcześniej można
spróbować akcji typu „piekarnik” (często pomagało w Compalach).
Sterowanie wiatraczkiem w laptopie w wielu przypadkach bez ingerencji wewnątrz jest
niemożliwe. W BIOSie najczęściej są dwa ustawienia, dmucha cały czas albo dmucha jak trzeba – z
czego w praktyce przy zabrudzonym wiatraku jest tak, że dmucha cały czas niezależnie od opcji.
Gdyby użytkownik mógł dowolnie sterować wiatraczkiem, to laptopy non-stop lądowałyby na
serwisach.
Powyższe napisałem w oparciu o własne doświadczenia rozbiórkowe z 5 laptopami (HP, Acer,
Compal) i jak dotąd zawsze działało.