[#1] Mac Mini , czyli co musi wiedzieć przyszły użytkownik ...
Witam.

Zaczynam polowanie na allegro na jakiegoś starszego mini maca (góra do 400-500zł) dla moich rodziców (przynajmniej w domyśle ). Na co muszę uważać, albo inaczej, na co warto zwrócić uwagę przy przeglądaniu aukcji na allegro?

Na Macu chce postawić macOS, linuksa i ewentualnie Windowsa (tutaj proszę o jakąś dłuższą wypowiedz jak to w ogole dziala, bo o tym nie mam zielonego pojecia)

Komp ma słuzyc głownie do przegladania internetu (www,youtube,flash) - jak wspomnialem, komputer dla osob starszych :D

Warto pchać się jeszcze w procesor G4 czy szukać tylko macow zaopatrzonych w rozwiazanie Intelowskie?

Przydało by się też wifi, a z tego co widze to pierwsze wersje nie byly w nie wyposażone.

Pozdrawiam
[wyróżniony] [#2] Re: Mac Mini , czyli co musi wiedzieć przyszły użytkownik ...

@inco, post #1

1. jeśli windows, to tylko Mac z x86, ale w tej cenie to raczej bardzo ciężko;
2. na x86 windows chodzi tak samo jak na pececie z takim samym procesorem i grafiką;
3. linux na x86 jest lepiej oprogramowany w "pchełki" np. flash niż wersja na PPC;
4. x86 chyba wszystkie miały wifi, PPC nie - trzeba sprawdzać, albo dołożyć;
5. na PPC pójdzie MOS, na x86 nie;
6. na PPC maksymalnie postawisz MacOSX w wersji 10.5 (procesor powyżej 867 MHz);
7. jak komputer dla starszych osób, to po co linux, MacOSX zupełnie wystarczy - jest prostszy, lepiej oprogramowany, przyjaźniejszy itd. - po co mieszać, lepiej jeden system;
8. do internetu wystarczy spkojnie PPC (jest obecnie tańszy), a dla siebie możesz postawić na nim MOSa.
[#3] Re: Mac Mini , czyli co musi wiedzieć przyszły użytkownik ...

@AS, post #2

Przyznam się szczerze że dopiero wchodzę w tą tematykę , dlatego bardzo dziękuje za odpowiedź.

Mam jeszcze pytanie, w czym procesory PPC są lepsze choćby od tych Intelowskich? Chodzi mi o to, czy np. ten MacOSX 10.5 na PPC działa szybciej bo jest pisany pod dany procesor? Dlaczego Apple zrezygnowało z G4?

Pozdrawiam
[#4] Re: Mac Mini , czyli co musi wiedzieć przyszły użytkownik ...

@inco, post #3

PPC sa gorsze od inteli.Czemu zakladasz ,ze Apple zrobilo krok w tyl ? Jedyna przewaga PPC nad intelem z punktu widzenia amigowca to MorphOs.
[#5] Re: Mac Mini , czyli co musi wiedzieć przyszły użytkownik ...

@Aniol, post #4

Nie wiem, czy Apple zrobiło krok w tył, po prostu wydawało mi się że oprogramowanie pisane pod PPC jest dużo szybsze niż na inne platformy (ale to tylko moje zdanie, którego nawet niczym nie mogę potwierdzić, MACa widzialem raptem kilka razy w życiu). Zawsze mi się wydawało że produkty od Appla cieszą się ogromną stabilnością i szybkością dzięki temu, że oprogramowanie jest zoptymalizowane z dostępnym sprzętem i wyciska z niego wszystko, w kwestii wydajności.

Ale dzięki za krótką i treściwą wypowiedź. Ale mam kolejne pytanie, dlaczego firma Apple zrezygnowała z procesorów PPC ?
[#6] Re: Mac Mini , czyli co musi wiedzieć przyszły użytkownik ...

@inco, post #5

Bo PPC za wolno sie rozwijaly. Bo x86 byly tansze przy tej samej wydajnosci.
[#7] Re: Mac Mini , czyli co musi wiedzieć przyszły użytkownik ...

@inco, post #5

Nie do końca tak było, jak piszą przedmówcy. Głównym problemem było brak opracowania wersji mobilnej procesora PPC G5. G4 stawał się za mało wydajny, x86 zaczęły go wyprzedzać. Natomiast G5 nie nadawał się do laptopów i rozmowy z producentem nic nie dawały - stąd decyzja zmiany procesora. Zaczęło się to zresztą wcześniej, kiedy IBM, Motorola i Apple zaczęły się sprzeczać na temat kierunku rozwoju procesorów PPC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem