[#1] EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!
Co wydarzylo sie w ciagu ostatnich 4 lat na Islandii i dlaczego o TYM SIE NIE MOWI GLOSNO?!
Czy ktos slyszal o tym w mediach?
Czy ktos widzial jakies wieksze relacje z wydarzeń, w ktorymkolwiek programie telewizyjnym?
Procz pojedynczych informacji Eurokolchoz glownie MILCZY.

tekst na temat tego co sie stalo, przeklejony z internetu
(Informuje iz zrodla ponizszego tekstu nie pamietam, dlatego prosze ACTA o nie wsadzanie mnie do wiezienia! za rzekome kopiowanie wlasnosci)

"Wrzesień 2008 roku: nacjonalizacja najważniejszego banku w Islandii, Glitnir Banku, w wyniku czego giełda zawiesza swoje działanie i zostaje ogłoszone bankructwo kraju.

Styczeń 2009 roku: protesty mieszkańców przed parlamentem powodują dymisję premiera Geira Haarde oraz całego socjaldemokratycznego rządu,a następnie przedterminowe wybory. Sytuacja ekonomiczna wciąż jest zła i parlament przedstawia ustawę, która ma prywatnym długiem prywatnych banków (wobec brytyjskich i holenderskich banków) wynoszącym 3,5 miliarda euro obarczyć islandzkie rodziny na 15 lat ze stopą procentową 5,5 procent. W odpowiedzi na to następuje drugi etap pokojowej rewolucji.

Początek 2010 roku: mieszkańcy zajmują ponownie place i ulice, żądając ogłoszenia referendum w powyższej sprawie.
Luty 2010 roku: prezydent Olafur Grimsson wetuje proponowaną przez parlament ustawę i ogłasza ogólnonarodowe referendum, w którym 93 procent głosujących opowiada się za niespłacaniem tego długu. W międzyczasie rząd zarządził sądowe dochodzenia mające ustalić winnych doprowadzenia do zaistniałego kryzysu. Zostają wydane pierwsze nakazy aresztowania bankowców, którzy przezornie odpowiednio wcześniej uciekli z Islandii. W tym kryzysowym momencie zostaje powołane zgromadzenie mające spisać nową konstytucję uwzględniającą nauki z dopiero co "przerobionej lekcji". W tym celu zostaje wybranych 25 obywateli wolnych od przynależności partyjnej spośród 522, którzy stawili się na głosowanie (kryterium wyboru tej "25? - poza nieposiadaniem żadnej książeczki partyjnej - była pełnoletniość oraz przedstawienie 30 podpisów popierających ich osócool.gif. Ta nowa rada konstytucyjna rozpoczęła w lutym pracę, która ma się zakończyć przedstawieniem i poddaniem pod głosowanie w najbliższych wyborach przygotowanej przez nią 'Magna Carty' "

Jak widac u nas dobrobyt

Kto zaplaci dlugi?

Premier oskarzony

"W ten oto sposób Islandczycy dali lekcję bezpośredniej demokracji oraz niezależności narodowej i monetarnej całej Europie pokojowo sprzeciwiając się Systemowi. Minimum tego, co możemy zrobić, to mieć świadomość tego, co się stało, i uczynić z tego "legendę" przekazywaną z ust do ust. Póki co wciąż mamy możliwość obejścia manipulacji medialno informacyjnej służącej interesom ekonomicznym banków i wielkich ponadnarodowych korporacji."
[#2] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@selur, post #1

u nas nikt dxpy nie ruszy bo mu się nie che albo zajęty jest robieniem na państwo
[#3] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@PrzemasIII, post #2

Niektórym się chciało i pojechali protestować na Wiejską przeciwko wysokim cenom paliw.
[#4] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@azazel44, post #3

Tiaaa, cale tlumy protestowaly : Pan redaktor proTuskowego TVNu lakonicznie podsumowal, ze w Warszawie na protest zjechalo... 7 samochodow.

No ale coz jedni po takiej szalejacej prorzadowej propagandzie w mediach sie poddali, bo stwierdzili ze tutaj to juz tylko jakis kataklizm moglby oswiecic te druga czesc obozu. A ci z obozu nawet jezeli powoli zaczynaja przewietrzac swoje umysly z uwielbienia Donalda karmionego nienawiscia do PiSu to i tak nie wiele chca mowic, bo albo im glupio i wstyd, albo dalej chca oszukiwac samych siebie i nawet na sile ale dokarmiaja sie teza, ze to wszystko wina PiSu i enigmatycznego, tajemniczego "kryzysu". Swoja droga z ironicznym usmiechem na twarzy chcialoby sie zapytac, czy w Polsce kryzys po 1945 roku kiedykolwiek sie skonczyl? Oraz czy gdyby nie ow europejski kryzys, to efekty pracy rzadu Tuska byly by o 1000% lepsze niz kogokolwiek wczesniej i stad takie "zaufanie"? A moze prawda jest prostsza i oczywista, ze ow propagowany kryzys jest doskonala zaslona i tlumaczeniem tych lebieg, klamcow i zlodziei?

Chcialbym przypomniec taki jeden znamienny fakt dotyczacy cen paliwa i tej brzydzacej mnie propagandy i szalenstwa antypisowskiego. Dwie kampanie temu szanowny Donald ze swoja swita, straszyl biednych mieszkancow tego kraju, ze jak wybory wygra Jaroslaw z PiSem, to ceny paliwa poszybuja tak wysoko, ze litr bedzie kosztowal 5zl. Manewr wraz z innymi strachami antypisowskimi sie udal, Donald wygral i dzisiaj faktycznie dzieki Donaldowi paliwo nie jest po 5zl... a po 6zl.

Naturalnie dzisiaj zmienilo sie takze podejscie do odpowiedzialnosci za ten fakt. Okazalo sie bowiem, ze to za co bylby odpowiedzialny Jarek z PiSem wrazie wygranej, to nie to samo za co jest odpowiedzialny dzisiaj Donald z Platforma. Dzisiaj rzad szanownego Donalda twierdzi wiec, ze nie ma najmniejszego wplywu na cene paliw w Polsce.

Pomijajac skok na OFE, planowany skok na III filar, klamstwa odnosnie ACTA, podatki od splywu deszczowki (w niedalekiej przyszlosci moze od odychania i oddawania moczu), zawieruchy z refundowaniem lekow (gdzie ci dla ktorych zazycie leku rownowazne jest z przezyciem zaczeli placic kilka razy wiecej za lek, przy jednoczesnym lansowaniu tezy, ze pigulki antykoncepcyjne dla mlodych, korzystajacych z uciech zycia powinny byc w pelni refundowane) dochodzimy do wniosku, ze ktos powinien brac odpowiedzialnosc za to wszystko, ktos powinien wyciagac wnioski przy kolejnym oddaniu glosu wrzuconego do urny wyborczej, oraz ktos powinien na biezaco rozliczac (media) te niespelnione obietnice, te klamstwa, fuszerke, ignorancje, nieodpowiedzialnosc i brak profesjonalizmu. Niestety zadna z tych normalnych, logicznych i zdrowych reakcji nie nastepuje co napawa smutna konkluzja, ze tak jak chora jest wladza, tako chory jest elektorat wraz z instytucjami publicznymi takimi jak media.

A gdyby bylo normalnie?
Gdyby bylo normalnie, to media dzisiaj na stwierdzenie "rzad nie ma zadnego wplywu na cene paliw" puscil by szanownemu Donaldowi fragment wypowiedzi w ktorej straszyl Polakow cenami paliw po 5zl za litr w kontekscie ewentualnej wygranej Jaroslawa z PiSem.

Gdyby bylo normalnie, to media domagaly by sie wraz z opozycja aby tak skladki emerytalne jak skladki na sluzbe zdrowia kazdy Polak odkladal na wlasne konto z ewentualnym obciazeniem kilku procent tej skladki na ubezpieczenie zdrowotne ludzi ktorzy pracowac nie moga.

Gdyby bylo normalnie, to nawet przy podniesieniu progu lat przechodzenia na emeryture do 65 roku zycia w celu dluzszego pracowania na panstwo i odprowadzania podatkow powinno sie wprowadzic przepis, ze kazdy kto nie dozyje do wlasnej, uczciwie odlozonej emerytury ma prawo do przekazania tych srodkow na swoje dzieci lub wnuki. Wtedy bylo by uczciwie. Dajac bowiem 90% pewnosci na to, ze nie dozyje nawet 60 lat mam rowniez pewnosc i poczucie, ze podniesienie progu do 65 lat jest zwyczajnym okradaniem mnie w bialych rekawiczkach z usmiechem na twarzy. Rownei dobrze mozna by przyjac 100 lat i wtedy wszyscy zgodnie oddawalibysmy swoja emeryture na latanie nieudolnosci rzadu, jego afery itd. Zreszta czy juz tego nie robimy? Jakim prawem panstwo przejmuje pieniadze Polakow z ich emerytury w sytuacji gdy ow emerytury nie dozywaja?!!

Czy ludzie w tym kraju zamiast udawac nowoczesnych inteligentow wreszcie sie obudza i faktycznie zaczna uzywac szarych komorek do czegos wiecej oprocz lykania gotowej papki propagandowo-pogladowej z TVNu czy Polsatu??

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 09:18:33 przez Duracel
[#5] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@Duracel, post #4

Chodziło mi o to, że właśnie chciało się niewielu. I to jest ból, bo widzę, że skoro paliwo po 6zł nie odstrasza, to widać, że społeczeństwo jest bardzo majętne ! Płaczą, narzekają i płacą.
[#6] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@Duracel, post #4

ACTA to głównie dzieło amerykańskich lobbystów, UE została w to wciągnięta przez resztę świata. Mam nadzieję, że jednak nie wejdzie w życie, a jeśli jednak wejdzie, to po niezbędnych zmianach.
Co do paliw, to skoro winny Tusk, to tankuj w Niemczech, albo na Węgrzech - NA PEWNO będzie taniej :P . W całkiem odległych od nas Stanach w ciągu ostatnich dwóch lat benzyna podrożała prawie dwukrotnie. Długie ręce Donalda? Ja sprawę drogich paliw rozwiązałem - właśnie dziś odbieram mój samochód po przeróbce na LPG. Poza tym mam rower, kiedy się tylko da, z pożytkiem dla portfela i własnego zdrowia dojeżdżam do pracy rowerem, albo idę na piechotę.
Warto spojrzeć prawdzie w oczy: rząd Donalda Tuska nie odpowiada za wszystkie bolączki współczesnego Polaka. Moim zdaniem kryzys wynika z wszechobecnego ostatnio hasła, ze "chciwość jest dobra". Jeśli nie chcemy dalszego staczania się w dół, zapytajmy, dlaczego płace prezesów spółek, czy wszelkich innych osób będących "blisko pieniędzy", przekraczają niekiedy tysiąckrotnie średnią danego państwa? Tak jest w Polsce, tak jest w Europie, tak jest w USA. A przecież jeszcze w latach 80, w USA, relacja ta była co najwyżej kilkudziesięciokrotna.... Powoli wracamy do czasów magnaterii, gdy taki Jan Zamojski posiadał pod koniec życia 23 miasta i 816 wsie....
Te nie chęć powrotu do grabieży komuny, jednak niech ktoś mi wytłumaczy, na co wydaje się zarobki w Polsce rzędu 100 i więcej tysięcy PLN miesięcznie? Czy jest to niezbędne? Czy beneficjent takich apanaży bardzo by zbiedniał przy zarobkach przykładowo 10x mniejszych?
[#7] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@azazel44, post #5

A może po prostu ich nie było stać aby przyjechać protestować ...
[#8] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@wali7, post #6

Ile zarabia obywatel Niemiec, a ile Polski ?
[#9] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@selur, post #1

Przypominam, dział "Pręgierz" jest podpisany następująco:

Tutaj możecie sobie ponarzekać i popisać o tym, co Was "boli" w amigowym światku.

wątek przeniesiony do Hyde Parku.
[#10] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@wali7, post #6

Co do paliw, to skoro winny Tusk, to tankuj w Niemczech, albo na Węgrzech - NA PEWNO będzie taniej .

Nie ma problemu, daj mi niemieckie średnie wynagrodzenie (mam średnie wynagrodzenie w Polsce), czy daj mi choćby średnie Litewskie lub Czeskie, to mogę płacić za litr i 10zł.
[#11] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@Duracel, post #10

To może średnie wynagrodzenia węgierskie? A może rumuńskie?
W głowach się nam poprzewracało.... jakoś do nikogo nie dociera, że są tacy co mają gorzej. Dużo gorzej.
Średnie wynagrodzenie brutto na Litwie wynosi 2116 LTL (Lietuvos rytas, 25.11.2011), co daje 2 623 PLN. Trzymam Cię za słowo, że zamienisz swoją średnią polską na litewską.
[#12] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@wali7, post #11

W głowach się nam poprzewracało.... jakoś do nikogo nie dociera, że są tacy co mają gorzej. Dużo gorzej.

Zarobki w EU 2011

Any comments ?

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 11:42:35 przez Dopuser
[#13] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@Dopuser, post #12

Z radosci, ze pod wzgledem zarobkow nie wyprzedzil nas Mozambik czy Pakistan bo nie ma ich nawet tuz za Polska....zaspiewajmy
HIP HIP HURAAA HIP HIP HURAAA !!!

A nie przepraszam... zapomnialem, ze one w Europie nie leza, wiec jest jednak szansa, ze tam sie zarabia wiecej
[#14] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@Dopuser, post #12

Pięknie się to wpisuje w wynikającą z historii oraz położenia geograficznego zamożność państw i społeczeństw.
Przykład z brzegu - kiedy w historii, począwszy od Dąbrówki, przeciętny mieszkaniec Czech miał gorzej od mieszkańca Polski? To dlaczego Polak miałby mieć lepiej teraz, zaledwie dwie dekady od wysłania Armii Czerwonej z powrotem do domu...
More comments?
[#15] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@selur, post #13

Średnie zarobki w Pakistanie oscylują w okolicach 300 zł. Danych co do Mozambiku nie znalazłem, ale nie sądze aby było lepiej niż Pakistanie. Uważaj, abyś z radości nie rozbił sufitu.
Co jeszcze szanownym panom rząd powinien uczynić aby było im lepiej? Ciepłe bamboszki, darmowa edukacja i leczenie, może niezły samochodzik dla każdego na dobry start?
Ja wolę oglądać się na siebie i zadbać o poprawę swojego losu sam, bo z ujadania na rząd to chyba nikomu nie przybyło... no chyba że bolszewikom w 1917 roku w Rosji.
[#16] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@wali7, post #14

To dlaczego Polak miałby mieć lepiej teraz, zaledwie dwie dekady od wysłania Armii Czerwonej z powrotem do domu...

A dlaczego nie miałby mieć lepiej ?

More comments?

Choćby taki
[#17] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@Dopuser, post #16

Ma lepiej. Podobnie jak mieszkańcy innych demoludów. Jedni dużo lepiej, inni "tylko" lepiej.
Zobacz ile dolarów można było kupić za przeciętną pensję u schyłku PRL, a jak to wyglądało po 1989 roku.

Zdaje się że jestem trochę starszy od Ciebie i doskonale pamiętam Polskę lat 80 jako rozlatujący się, zardzewiały skansen. Naprawdę nie trzeba wiele wysiłku aby dostrzec realny postęp który się dokonał.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 12:33:13 przez wali7
[#18] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@wali7, post #11

To może średnie wynagrodzenia węgierskie? A może rumuńskie?
Średnie wynagrodzenie brutto na Litwie wynosi 2116 LTL (Lietuvos rytas, 25.11.2011), co daje 2 623 PLN. Trzymam Cię za słowo, że zamienisz swoją średnią polską na litewską.

Każdy będzie bronił swojej tezy. Nie wiem może pomyliłem się co do Litwy, ale mam wrażenie, że na wykresie który oglądałem jakieś 3 tygodnie temu, który przedstawiał wysokości średnich zarobków w UE poniżej Polski znajdowała się bodaj Bułgaria, Rumunia i Słowacja.

Jednak nawet jeżeli się pomyliłem co do Litwy (choć mam do końca pewności czy się pomyliłem), to jakie to ma znaczenie w kontekście dysproporcji Polskich płac na tle reszty UE oraz równanych w całej UE cen???

Dlaczego mamy się ciągle równać do gorszych i pocieszać tym, że ktoś ma gorzej? Kto ma gorzej? Gabon? Kongo? No na litość Boską! Chyba prostym i logicznym jest, że jeżeli Niemiec może za swoją pensję kupić 20 razy więcej paliwa niż Polak to dla Polaka wzrost ceny paliwa o 1 zł to nie to samo co dla Niemca nawet 1 euro więcej.

Jeżeli tego nie pojmujesz i nie zdajesz sobie sprawy jaki wpływ ma ta dysproporcja w zarobkach i rosnące ceny paliw w Polsce na sytuacje polskich rodzin, to najprawdopodobniej należysz do tych którzy są skłonni nawet głodować, byle nie wypowiedzieć złego słowa na ten rząd i tym samym być ewentualnie skojarzonym z drugą stroną areny politycznej.

I żebym nie był źle zrozumiany, bo widzę, że orientujesz się we wpływie historii Polski na to co mamy dzisiaj. Tutaj się z tobą zgadzam, że takie przełożenie jest całkiem logiczne bo sam wielokrotnie dokładnie w ten sam sposób to tłumaczyłem. Nie jestem zakompleksionym Polakiem i generalnie takich zakompleksionych zawsze strofuję, bo mamy wiele powodów do bycia dumnymi ludźmi i dumnym narodem.

Oddzielmy jednak dwie rzeczy od siebie, czyli przyczyny takiego stanu rzeczy w szerokim spektrum, w tym który dzieje się w skali 1-5 lat, oraz to jak jest i jaki to ma wpływ na status Polaka.

W skali 1.5 lat jest źle, rząd maślił nam oczy przed wyborami że jest super, obiecywał, a efekty są wręcz odwrotne od obiecanek. Wszystko jest przykrywane kryzysem, a Ruscy ani Niemcy póki co nie przyszli i nie pukają kolbami w drzwi zatem nie ma logicznego kiedyś tłumaczenia historycznego. Powinno się poprawiać systematycznie a poprawia się tylko tym którzy mieli już dawno dobrze. Unia wraz z naszym rządem każdą podwyżkę cen i opłat tłumaczy równaniem do Unii Europejskiej, ale gdy w UE powstał pomysł na ustanowienie minimalnej płacy w całej UE to nasz rząd wpadł w panikę.

O czym zatem to świadczy? Na pewno nie o tym, że różnic pomiędzy jakością życia Niemca a Polaka nie ma żadnych znaczących różnic, a dokładnie o czymś odwrotnym. Różnica jest m.w. taka jak pomiędzy wegetacją a komfortem.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 17:01:59 przez Duracel
[#19] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@Duracel, post #18

najprawdopodobniej należysz do tych którzy są skłonni nawet głodować, byle nie wypowiedzieć złego słowa na ten rząd i tym samym być ewentualnie skojarzonym z drugą stroną areny politycznej.

Aleś palnął... Tak jakby arena polityczna miała tylko dwie strony
[#20] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@wali7, post #17

Nikt nie kwestionuje, że przeciętny poziom życia się podniósł po "upadku" komuny.
Odbicie od dna lat 80. nie wymaga chyba prawie żadnych zasług. Problem jak ten czas wykorzystaliśmy, jakim kosztem, i jak wyglądamy na tle innych nam podobnych krajów.
Śmiem twierdzić, że ostatnie 5 lat zostały zmarnowane, państwo extremalnie zadłużone, biurokracja rozrośnięta do nieprzyzwoitości, podatki podniesione, kwitnie kreatywna biurokracja ekonomiczna, bezrobocie rośnie, ceny na najwyższym poziomie od lat, siła nabywcza ludności maleje, umowy śmieciowe o pracę rules, etc... suma sumarum dziwne nie jest, że wleczemy się w ogonie Europy, ot co.
Komuś jednak wypadałoby przypisać te "zasługi"...
[#21] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@recedent, post #19

Recedent, nie oszukujmy się, lewica skupia się na walce o mniejszości seksualne, a gospodarkę, sprawy polityki międzynarodowej etc. można odnieść wrażenie, że są dla nich obecnie mało istotne.

Najbardziej aktywni w dyskusji politycznej są ci, którzy rząd popierają bez względu na wszystko i mają alergię na PiS, oraz ci którzy krytykują obecny stan państwa i jego polityki, kojarzeni z PiSem.

Nie traktuję tego jako coś zdrowego, co nie zmienia faktu, że tak to właśnie wygląda, dlatego mowa o dwóch stronach.
[#22] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@Dopuser, post #20

25 lat temu Węgry były dla Polaków krajem małego, cudu gospodarczego na miarę demoludów... dzisiaj proporcje się odwróciły. Ze wszystkich krajów postkomunistycznych to właśnie my najwięcej zyskaliśmy po upadku komuny.
Sądzisz, że powinniśmy prześcignąć Niemcy? Że jesteśmy tacy super, że w cuglach, w 20 ubiegłych lat powinniśmy prześcignąć wiodące gospodarki świata? Śmieszne.
W tym momencie rządziły już wszystkie partie polityczne, poza ludźmi od Palikota (bo sam Palikot już też miał swoje 5 minut). Jak rozumiem, nawołujesz do powołania rządu Palikotowców? Radykalny jesteś :)
[#23] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@Duracel, post #21

No to wymieniłeś (może) trzecią stronę, która akurat mało mnie interesuje (a już na pewno nie jako ludzie, na których gotów jestem oddać głos). Tymczasem jest jeszcze tyle innych możliwości...
[#24] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@recedent, post #23

Tymczasem jest jeszcze tyle innych możliwości...

Mógłbyś wymienić choć kilka?

W tym momencie rządziły już wszystkie partie polityczne, poza ludźmi od Palikota (bo sam Palikot już też miał swoje 5 minut). Jak rozumiem, nawołujesz do powołania rządu Palikotowców? Radykalny jesteś usmiech

Pisałem wyżej, że bliżej mi do PiSu i ludzi związanych z tą frakcją? Dlaczego? Ano dlatego bo wbrew telewizyjnej propagandzie nic gorszego w tym czasie niż obecnie w czasach PO się nie działo. Jest wręcz odwrotnie a reakcja mediów jest z goła odmienna. Nie trudno sobie wyobrazić jaka by była ów reakcja gdyby pasmo kompromitacji, kłamstw i fuszerek którymi raczy nas obecny rząd było dziełem PiSu.

Za rządów PiSu pozytyw był taki, że zaczęto dobierać się do d... mentom okradającym ciebie, mnie i miliony Polaków, którzy do tamtej chwili zwyczajnie śmiali się wszystkim w twarz i czuli się bezkarnie... teraz robią to znowu. Była szansa na świeżą krew w sądach, była szansa na realne wsadzanie do więzień prawdziwych złodziei a nie wujka Mietka co to wypił piwo i wsiadł na rower a poszedł siedzieć na pół roku.

Niestety odpowiednie osoby które czuły czym to grozi, uruchomiły odpowiednią machinę aby oczernić tę ekipę przy jednoczesnym lizaniu tyłków szanownej PO. Kto nie widzi tej diametralnej różnicy przy ocenie tych samych spraw w przypadku PiSu i PO przez media ten zwyczajnie jest ślepy.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2012 07:32:26 przez Duracel
[#25] Re: EURO-CENZURA juz dziala pelna para!!

@Duracel, post #24

Mógłbyś wymienić choć kilka?

A tutaj jest tego od cholery.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem