[#1]
Władca pierścieni: Trylogia ed. rozszerzona 6Blu-Ray +9DVD - czy Sprzedawcy mysla ustalajac cene!?
Ok, jest to dzielo kinematografii i dosc uniwersalne, wazne czy ciekawe. Ale 500 PLN (~100 GBP) za edycje rozszerzona filmu z 2001 roku to lekka co najmniej przesada. Zwlaszcza, ze od premiery tej edycji tez uplynela chwila ladna czasu.
Do tego nie oszukujmy sie, Blu-ray jest standardem nieco slabym i juz "utrwalonym historycznie" w porownaniu np. z kamerami ktorych ma uzywac BBC podczas IO w Londynie(bodajze 8K). Ja potrafie zrozumiec, ze kamera 8K bedzie kosztowala grubsze pieniadze, a gdy standard sie upowszechni, moze w ciagu tej dekady to wydawcy znow zaczna odcinac kupony i oferowac nowsze edycje filmow.
Ale na litosc sprzedawcow nie rozumiem czemu ktos mialby zadac 500 PLN, za film ktorego odswiezona wersja Blu-ray zostala wydana w 2010 roku. Owszem dodatki sa wazne, etc. ale ja bym zrozumial zadanie za taki zestaw 100-200 PLN, a nie oczekiwanie ceny rzedu ponad 500 procent wartosci.
Oczywiscie ktos moze napisac nie chcesz nie kupuj, ale moim zdaniem to troche chamstwo ze strony dystrybutora/sprzedawcow. A jesli cena jest zbyt bardzo wywindowana do gory, to zyski sa zbyt niskie w stosunku do oczekiwan, zwlaszcza, ze ja np. nie lubie przeplacac, choc czasem doceniam tworcow i kupuje roznego rodzaju edycje specjalne.