[#1] Systemy CMS
Witam

Zastanawiam się nad wyborem programu systemowego zarządzania treścią. W związku iż kończę dwie swoje strony, chce wybrać odpowiedni taki system, oczywiście aby nie był zbyt skomplikowany.
Znalazłem parę takich systemów komercyjnych i darmowych, więc tak może zacznę od tych pierwszych :

Abeon - ten system już widziałem w akcji - tylko niestety cena waha się już od 3000 zł
Teenycms - cena za licencję to tylko 99 zł
Wia - od 500 do ponad 1000 zł

a teraz darmowe :

Drupal
e107
Joomla
Mambo

Może ktoś mi poradzić który z tych systemów jest dobry i sprawdza się w praniu. W sumie każdy powinien, ale chodzi mi może nie o aż taką prostotę, ale że tak powiem nie marnowaniu aż tyle czasu na zabawę z nim ;P
[wyróżniony] [#2] Re: Systemy CMS

@(V)(I)mothe(P), post #1

Do czego potrzebujesz tego oprogramowania?

Najsensowniejszym wyborem, który nie został tu wymieniony, wydaje się być Wordpress, dostępny na licencji GPLv2. Prosty (w obsłudze), szybki, efektywny, z masą wtyczek. Jasny i przejrzysty kod, sam głównie z niego korzystam. No i do tego częste aktualizacje - cholernie bezpieczny i stabilny. Do tego masa gotowych styli. Trochę gorzej z wydajnością, jeżeli nie dysponujesz dynamicznym serwerem, przy kilkunastu tysiącach odwiedzających on-line potrafi zmulić. Ale wystarczy dorzucić wtyczkę Super Cache, która w sytuacjach zagrożenia stabilności, dla użytkowników nie korzystających z dynamicznej treści, zamienia ją w statyczną, bez straty funkcjonalności. Genialne rozwiązanie.

Chociaż w założeniach miał być systemem stricte pod blogi, obecnie rozwinął się do tego stopnia, iż blog to rzecz drugorzędna, dostępna od razu po kilkuminutowej instalacji - nadaje się on na każdy rodzaj witryn, nawet społecznościówki z portalem informacyjnym i forum (jest oficjalna wtyczka wydana przez Automattic, która w 5 minut zmieni podstawową instalację w w/w portal). Proponuję, abyś wrzucił go sobie na jakiś serwer i trochę się nim pobawił, bądź skorzystał z wordpress.com (ale tam funkcjonalność jest ograniczona - chyba, że wykupisz pakiet).

Z Wordpressa korzysta naprawdę wiele firm, więc można też mówić o prestiżu - nie jak w przypadku innych, darmowych softów - weżmy np. The New York Times, Research in Motion (Black Berry), Nokię, MIT, McAfee czy np. takiego Forbesa. Stron marek rozpoznawalnych na całym świecie Wordpress prezentuje na swojej globalnej stronie kilkaset. Do tego dochodzi np. Flickr, który udostępnia użytkownikom założenie bloga, który technicznie bazuje właśnie na WP.

Z góry możesz olać Drupala i e107. Pierwszy jest znany ze swojej elastyczności i również wykorzystywany w większych projektach, ale wymaga poświęcenia mu większej ilości czasu, o ile nie interesuje Cię publikowanie prostych notatek. Jest to system, który w testach na czystej instalacji zdobywa najmniej punktów za intuicyjność obsługi od strony administratora, niewiele lepiej jest z użytkownikiem.

e107 to kloc. W porównaniu do WP intuicyjność obsługi panelu administracyjnego też kuleje. Generalnie system to poprzednia epoka, coś w stylu EF IV.

http://pl.wordpress.org/

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2012 14:44:12 przez Geekboy68k

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2012 14:50:00 przez Geekboy68k

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2012 14:50:52 przez Geekboy68k
[#3] Re: Systemy CMS

@Geekboy68k, post #2

Wordpress - słyszałem, ale wcześniej był tylko do blogów, to mnie nie zainteresował. Jeżeli jest jak piszesz to sobie przetestuje go.

Strona ma być takim małym portalem informacyjnym (ale nie tak jak wp czy ppa). Zresztą zainstaluje i zobaczę z czym się go je. Dam znać jak mi poszło.

Dzięki.
[#4] Re: Systemy CMS

@(V)(I)mothe(P), post #3

Nie ma sprawy.

Tak więc Wordpress najlepiej się sprawdzi. Wiiem.pl bazuje na modyfikacji Wordpressa. Obczaj sobie jakie fajne, portalowe style możesz kupić za niewielkie pieniądze:
http://www.premiumwp.com/best-news-and-magazine-style-premium-wordpress-theme-gallery/
http://themeforest.net

Chociaż nawet na starcie otrzymujesz portalowy theme (jako opcja do uruchomienia z panelu), kwestia oprawienia go w jakąś sensowną grafikę, bo z lekka biedny jest.

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2012 22:38:16 przez Geekboy68k
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem