[#31] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@GumBoy, post #30

A jak się okaże wciągająca ? Zalicz może najpierw ten egzamin.

Pozdrawiam
[#32] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@RadoslawF, post #31

Egzamin mam w poniedziałek. Jak obleje, to się co najwyżej wstydu najem i 100$ tym razem już z własnej kieszeni będę musiał wyłożyć (firma za poprawkę mi nie zapłaci).
[#33] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@RadoslawF, post #29

Gra tez jest na konsolach :) I faktycznie jest fenomenalna.
Idealny przyklad remake'u...
Dla osob kochajacych oryginal, must have , pod kazdym wzgledem.
Prawdziwa swietna gra, nie te p******owate Aftermath'y etc.
[#34] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@michalmarek77, post #33

Potwierdzam jako wielki fan Terror from the Deep, gra jest zajebiaszcza, godna nazwy XCOM.
[#35] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@RadoslawF, post #29

Powiem tak zacnie się gra w nowe UFO :)
[#36] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@Drako^BB, post #35

A ja ciągle nie sprawdziłem :/
[#37] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@GumBoy, post #36

Jaki ma dokładnie tytuł to nowe UFo? Linka można?
[#38] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@aMifan, post #37

XCom: Enemy Unknow
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=17731

Pozdrawiam
[#39] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@aMifan, post #37

[#40] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@GumBoy, post #30

Na PS3 gierkę biorę w ciemno! :D Rewelacyjna :D
[#41] Re: UFO: Enemy Unknown / ECS Music

@lons, post #40

Jak wiesz, że rewelacyjna, to chyba nie bardzo w ciemno ;)
[#42] Re: Ufo enemy unknown
Hm. Wiecie, że wersja na PC ma błąd tzw. difficulty bug, który powoduje, że gra, po wykonaniu pierwszej misji przechodzi do poziomu trudności "Beginner", niezależnie od tego, jak to jest ustawione na początku? ciekawy jestem, czy jest tak tez w wersji na Amigę, bo sam przeszedłem ją na poziomie Superhuman i łatwo nie było, ale...
[#43] Re: Ufo enemy unknown

@OSH, post #42

Hm. Wiecie, że wersja na PC ma błąd tzw. difficulty bug,

Wiemy.
[#44] Re: Ufo enemy unknown

@GumBoy, post #43

A wersja na Amigę też ma ten błąd?
[#45] Re: Ufo enemy unknown

@OSH, post #44

Aż się zalogowałem na to forum :D

U:EU - eh to była gra ale tylko wersja na a500 - dużo trudniejsza niż na aga

każda wersja oprócz wersji a500 i remake na windowsa miała błąd w pliku iglob.dat który zamiast 64 bajtów miał 60 co kasowało poziom trudności po pierwszej misji.

na wikipedii jest opisane jak poprawić pliki aby to naprawić - jest trudniej ale i tak a500 to była rzeź i nie przeszkadzało mi wachlowanie dyskietkami - przeszedłem tą grę wiele razy.

wracając: czyli wersje dos wszelkie na pc - poziom najłatwiejszy, wersja aga - drewno i to samo ale dało sie napisać skrypt i poziom trudności dął się utrzymać ale i tak a 500 była najbardziej dopracowana. np w żadnej innej wersji nie da się używać stunroda nad postacią np w windzie oprócz a500

dodatkowo w największym ufo, bazie, itd na a500 było 36 obcych w pozostałych wersjach chyba max 26.

btw w tą grę grama do dzisiaj ale na pc - łatwiej laptop łóżko itd.

co do amigi nawet ją wygrzebałem jaki czas temu, bo mam a1200 + 060 (mało rzeczy działa) i 040 dużo rzeczy działa) i dysk 2gb 2,5" i max ramu. To już od hmm chyba 20lat? bo w piwnicy lezy a500 a600 i 1200 w domu

wracając, kiedy chce wrócić do "krwi" mam zapisany save gdzie na samym początku obcy znaleźli moją bazę i ze startowym setupem mam się obronić przeciwko sectoidom. Mega trudne zadanie.
nie dość cze cyberdisc to jeszcze broń psi u sectoidów.

co do innych " moje dzieci oszalały na punkcie bckid :D

pomimo ,że to generacja ps2 ps3 psp psvita moce i pc-tów i innych pierdół...
jak widać grafka ma tu trzecie znaczenie skoro można napitalać w super froga. Co do josticków - dla padowych graczy - herezja.

a co jaciekawsze - młody z kumplami umawiał się na fifa w ps3 po tym jak mu pkazałem sesible soccer padł ze śmechu ale po 2 meczykach się wkręcił. teraz jak wraca z kumplami ze szkoły to się na sensiblu napitatalją. O dziwo, wiekowy scandubler działa! sensibe na 50" - miodzo :D

no dobrze, pozdrawiam
[#46] Re: Ufo enemy unknown

@adasch, post #45

Skoro tak już się rozpisałeś to powiedz co sądzisz o projekcie OpenXcom?
[#47] Re: Ufo enemy unknown

@adasch, post #45

każda wersja oprócz wersji a500 i remake na windowsa miała błąd w pliku iglob.dat który zamiast 64 bajtów miał 60 co kasowało poziom trudności po pierwszej misji.

Pierwsze słyszę o takim błędzie w remake'u. Nie wierzę że istnieje i do dzisiaj przez 3 miesiące od premiery go nie spatchowano.
[#48] Re: Ufo enemy unknown

@GumBoy, post #47

błędu nie ma tylko w wersjach na windows i a500

cała reszta zawsze działała na najłatwiejszym poziomie
wykryłem to wiele lat temu i napisalem sobie krypt który dodaje te 4 bajty do pliku. dokładnie o tyle różniła się suma wielkości plików save ufo w stosunku do jednego pliku na a500

zresztą jak kupiłem a1200 dziwiło mnie, że ufolii jest tak mało i tak zezują.
fajniejsza grafika nie przemawiała do mnie i wolałem wersję ecs do póki nie odkryłem błędu

http://www.ufopaedia.org/index.php?title=Known_Bugs#Difficulty_Bug

pozdrawiam
[#49] Re: Ufo enemy unknown

@adasch, post #48

Ach rozumiem. Kolega nie do końca zna znaczenie słowa remake...
[#50] Re: Ufo enemy unknown

@GumBoy, post #49

remake było dużo a to jest żaden remake tylko wersja pod widows.

wszystkie pliki danych są zgodne z amiga aga, ufo dos i ufo windows. różnią się pliki wykonywalne, muzyczne i inne nie znaczące. Cała reszta jest tożsama

pozdrawiam
[#51] Re: Ufo enemy unknown

@adasch, post #50

No właśnie. Ale napisałeś remake, więc pomyślałem, że chodzi Ci o X-Com: Enemy Unknown wydade jesienią tego (jeszcze ;)) roku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem