[#1] Uwalony dysk - jakieś pomysły?
Mam ci ja (na potrzeby podłączania do Miniacza przez FireWire) zewnętrzny dysk 320 GB w obudowie iomegi. Niestety, mam równieź dwójkę dzieci. Chwila nieuwagi i dysk wylądował na podłodze. Poniewaź miał wpięty kabelek USB, to tenźe właśnie port "urwał się" (częściowo) z płytki z elektroniką. Pełen złych przeczuć postanowiłem spróbować jednak podłączyć go przez FireWire. Niestety, ani MorphOS ani OSX nie montują dysku (choć MorphOS go widzi w HDConfigu). Postanowiłem sprawdzić, czy to obudowa nawaliła, czy dysk - wyciągnąłem go z obudowy, podłączyłem do PC... i klapa. Jeśli podłączony jest jako jedyny dysk (komputer uruchamiany z liveCD linuksa) to system nie moźe się wczytać. Jeśli podłączony jest jako drugi dysk - start komputera zatrzymuje sie na "Verifying DMI Pool Data".

Jeśli dobrze kombinuję, to na 99% dysk jest uwalony i praktycznie nie do naprawy. Pal go licho, nie było na nim nic istotnego. Szkoda mi jednak obudowy (zwłaszcza ze względu na porty FW i ich bezproblemową współpracę z Maćkiem). Mam jeszcze drugi dysk zewnętrzny (funkiel nówka, ale niestety tylko USB3) ale byłbym chyba niespełna rozumu, gdybym przekładał z niej sprawny dysk do tej zepsutej, źeby sprawdzić czy zadziała, czy uwali mi drugiego twardziela. Pytanie brzmi: Jeśli zdobędę gdzieś inny dysk na SATA to czy ma szansę zadziałać w tej uszkodzonej obudowie? Nawet nie chodzi mi o uszkodzenia (to zawsze jest loteria), ale o to czy inny niź montowany fabrycznie dysk ma szansę w ogóle być obsłuźony przez tę obudowę?
[#2] Re: Uwalony dysk - jakieś pomysły?

@recedent, post #1

Tak, zadziała prawie każdy dysk SATA, chyba że Twoja obudowa posiadała szyfrowane sprzętowo dyski, co i tak nie wyklucza zadziałania.

Jaki to model obudowy? Jaki to model dysku?

Jeśli dysk będzie miał standardową naklejkę to na 99% nie jest szyfrowany. Przez standardowa naklejka rozumiem tylko i wyłącznie napisy producenta (Seagate, WD, Hitachi, Samsung) bez oznaczeń firm trzecich.

Jeśli chciałbyś "hardcorowo" powalczyć to możesz użyć dysku 3,5'' SATA podpiętego do elektroniki z obudowy z zasilaniem 12V podłączonym ze stacjonarnego komputera. Bardziej dostępne i tańsze w razie wpadki.

Stawiam na to, że dysk został uszkodzony, port także ale można go wymienić (istnieje możliwość że elektronika także została uszkodzona, bardzo mała możliwość ale istnieje).
Już naprawiałem takie uszkodzenia.
[#3] Re: Uwalony dysk - jakieś pomysły?

@Skotos, post #2

To iomega eGo Portable (taki jak ten, tylko ma dwa porty FW400). Nie wiem czy naprawa będzie taka prosta (port USB oderwał się od laminatu wraz z fragmentami ścieżek).

Już naprawiałem takie uszkodzenia.

Hmm... Podjąłbyś się?
[#4] Re: Uwalony dysk - jakieś pomysły?

@recedent, post #3

Tak, gotów jestem się podjąć.
Mam potrzebny sprzęt bo lutuję złącza w notebookach.

Czy da się naprawić powiem jak obejrzę pod mikroskopem. Potem pewnie coś przylutuję

Napisz do mnie na skotos(mał-pa)poczta.fm, podam Ci adres.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem